Hlavní obsah

Nejlepší domácí triky, jak se zbavit bradavic. Zkusíte je?

Foto: Tarica, Shutterstock.com

Foto: Tarica, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to takové malé potvůrky, které dovedou pěkně otrávit život. Bradavice. Poradíme vám několik způsobů, jak se jich zbavit v klidu domova, bez lékařské pomoci.

Článek

Bradavice dovedou znepříjemňovat život a někdy i bolet. Jde o velmi nakažlivou virovou infekci způsobenou lidským papilomavirem (HPV), která do těla vnikne nepatrným poraněním a uhnízdí se na kůži. Virus doslova číhá v místech, kde je vlhké prostředí, tedy na veřejném koupališti či ve společných sprchách.

U některých lidí se bradavice objeví hned po kontaktu s virem, ale jsou i tací, kteří je jen přenáší. Pravé bradavice se většinou objevují na rukách, vypadají trochu jako hlavička špendlíku a nebolí. Jakmile jich je vícero a vysypou se na ploskách nohou, většinou jde o planetární bradavice, které bolí, protože se při chůzi zatlačují dovnitř.

Někdy si s kožními výrůstky imunitní systém poradí sám a po nějaké době zmizí, jindy jim ale budete muset pomoci. Pokud vsadíte na lékařskou cestu, čekejte kryoterapii, tedy zmrazení tekutým dusíkem, což není úplně vyhledávaná procedura. Méně drastickou variantou je laserové ošetření, ale ne vždy je korunováno vítězstvím.

Ještě než se vydáte ke kožnímu lékaři, zkuste pár babských rad. Nejsou stoprocentně účinné na všechny druhy bradavic, takže někdy je třeba vyzkoušet více přístupů, ale třeba budete úspěšní.

Léčiva si přinesete z louky

Když na jaře sbíráte pampelišky, máte ruce ušpiněné od bílého „mléka“ ze stonků. Přesně tato šťáva hubí bradavice. Stačí ji několik dnů po sobě kapat na postižená místa. Na jarní procházce můžete nasbírat i medvědí česnek, listy rozmělnit a přikládat (přilepené náplastí) na výrůstky a každý den měnit za čerstvé. Podobně účinná je i tinktura z měsíčku lékařského.

Foto: E. O., Shutterstock.com

Z jarní rozkvetlé louky si přinesete domů nejednu zbraň proti bradavicím Foto: E. O., Shutterstock.com

Kuchyňská pomoc

Nejvíce účinných prostředků ale najdete doma ve spíži. Tím prvním je obyčejná cibule. Kousek velikosti bradavice přiložte, přelepte náplastí a nechte přes noc. Vyměňujte, dokud mrška nezčerná. Obdobně postupujte v případě česneku. Některé prameny doporučují co nejčerstvější stroužky, jiné zase preferují plátky namočit na hodinu do octa a teprve pak přikládat. Bradavici to vypálí, ale vy byste neměli trpět, takže jakmile to bude narušovat okolní pokožku, česnek odstraňte, omyjte vodou a pokračujte další den. Ze začátku neuvidíte velký posun, ale třetí či čtvrtý den už by se bradavice měla chystat k odchodu.

Léčivou silou se vyznačuje i citronová a ananasová šťáva. Namočte do ní malý tamponek a podobně jako u cibule jej přelepte náplastí přes bradavici. Na stejném principu se aplikuje i tekutý propolis nebo med. Zajímavou alternativou je banánová slupka. Vystřihnete tvar odpovídající výčnělku a přiložte ho na bradavici vnitřní, tedy vroubkovanou stranou. Vyměňujte zhruba po dvanácti hodinách. Ke zčernání bradavice a odpadnutí postačí několik dní.

Potírání pomůže

Dokonce i olej může mít vliv na zarputilé bradavice. Zkuste ricinový nebo tea tree. Kapejte jím ráno a večer postiženou oblast a vždy dobře vmasírujte do povrchu. Abyste si bradavici nepřenesli někam jinam, masírujte přes papírový kapesníček. Po čtyřech až pěti dnech by mělo dojít k postupnému zmenšování a konečnému vymizení bradavice.

Sáhněte do kosmetické taštičky

Mnoho lidí má pozitivní zkušenost s lakem na nehty. Ano, čtete správně. Bradavici ráno nalakujete lakem, necháte dobře zaschnout, večer sloupnete a zase nalakujete. Lepší pocit asi budete mít, když budete lak na bradavici nanášet vatovou tyčinkou, kterou pak vyhodíte. Takto postupujte, dokud se „kvetoucí nádhera“ neudusí a nezčerná. Někdy se už po několika dnech začne drolit či odlupovat ve vrstvách.

Foto: Marijana Andric, Shutterstock.com

Pro potření bradavic raději volte bezbarvý lak na nehty, aby zbytečně nepoutal pozornost Foto: Marijana Andric, Shutterstock.com

Obecně platí

Při jakékoli terapii bradavic byste měli mít na paměti, že jde o velmi nakažlivou „chorobu“, která se snadno přenese kamkoli jinam na tělo. Vždy se snažte vytrvat několik dní a pozorovat, jestli se vyloupla celá. Některé zarputilé kousky mají i centimetrové kořeny, které také musí ven. Ale nebojte se, většinou odumřou společně s „tělem“ a po delší koupeli lehce odpadnou samy. Po bradavici zbyde kráter, který se velmi rychle zacelí.

Nakonec ještě pár slov k prevenci: bradavice se uhnízdí nejraději tam, kde je tělo přetížené stresem nebo oslabená imunita. Takže ji podpořte všemi možnými prostředky – doplňte vitaminy A, C a E, zkuste přípravky na bázi hlívy ústřičné, zkrátka nedejte únavě a virům šanci.

Máte nějaký osvědčený způsob, jak se zbavit bradavic? 

Reklama

Související témata:

Načítám