Hlavní obsah

Zbraň proti virózám: Vyrobte si skvělou bezinkovou šťávu

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O černém bezu bývá nejčastěji řeč na jaře, když kvete. Ale znáte jeho plody, černé kuličky, kterými jsou keře teď přímo obsypané? Nasbírejte si je a zpracujte. Až bude venku lezavo, oceníte jejich sílu.

Článek

Sílu bezu znali naši předkové odpradávna a vy teď máte možnost ji využít také. Pokud jste si už na jaře vyhlídli pár keřů a otrhali jejich květy, pak se vám asi ve spíži skví bezový sirup zlatavé barvy. Teď, koncem léta, je ten pravý čas se na „místo činu“ vrátit a posbírat tmavěmodré kuličky, kterým se říká bezinky.

Foto: Greta Blumajerová

Čerstvé plody rozhodně nejezte, jsou toxické! Ve zdraví prospěšnou dobrotu se změní až po důkladném uvaření nebo usušeníFoto: Greta Blumajerová

Blahodárné účinky bezinek oceníte, jen co přijdou první virózy a začnou řádit bacily. Černý bez je totiž zásobárnou tříslovin a ovocných kyselin, které podporují vyměšování potu a moči, a proto slouží jako diuretikum. Čaj či sirup z bobulí můžete s úspěchem použít i při žaludečních potížích, migrénách, revmatu  a zánětech nervů. Plody jsou bohaté na vápník, draslík, sodík a železo. Z vitaminů stojí za zmínku B, A a také nezbytné céčko. Ovšem s tím je trochu problém.

Jak je známo, vitamin C je háklivý na vysoké teploty a jeho množství se tepelnou úpravou snižuje. A to je právě náš případ: listy, květy, plody, ba i kůra černého bezu jsou v čerstvém stavu jedovaté. Nelekejte se, nejde o konkurenta muchomůrky. Nicméně na čerstvě vymačkané šťávě z bobulí byste si možná pochutnali, ale určitě by vám neudělala dobře – vyvolává zvracení a průjem. Kuličky však stačí jen usušit či dvacet minut povařit a jejich účinek se obrátí doslova o sto osmdesát stupňů – mimo jiné slouží k potlačení průjmu.

Je libo sirup, nebo likér? Obojí!

Možností, jak naložit s modročernými bobulemi, je nespočet. My jsme vyzkoušeli a popsali recept na sirup, z něhož jednoduše vyrobíte likér. Takže vlastně taková nabídka 2 v 1. Výhodné, nemyslíte?

Vyrazte na procházku a nezapomeňte si s sebou vzít košík a nůžky, kterými ustřihnete celé trsy bobulí. Vybírejte ty s převahou silně zbarvených kuliček, protože zelené dělají chuťovou neplechu. Doma plody operte pod vodou, abyste je zbavili prachu a případných hmyzích návštěvníků.

Foto: Greta Blumajerová

Pomocí vidličky bobule otrhejte do misky, malými stopkami se nijak netrapteFoto: Greta Blumajerová

Kolik bezu je potřeba?

Odměřte si, alespoň zhruba, množství bobulí, abyste dodrželi tento poměr: dva litry plodů zalít litrem vody a pak přidat kilogram cukru a v případě likéru ještě půllitr alkoholu.

Bobule zalijte vodou a důkladně rozdrťte, třeba šťouchadlem na brambory. Můžete samozřejmě použít i ponorný mixér, ale to spíš v případě, že spěcháte. Tradiční recept totiž počítá s tím, že vzniklou rudomodrou masu necháte přes noc odpočívat, aby se uvolnily všechny třísloviny.

Foto: Greta Blumajerová

Snažte se vše dělat opatrně a pomalu. Fleky na oblečení drží jako přibité Foto: Greta Blumajerová

Po odležení v chladu (klidně i 24 hodin) je čas na vaření. Nejprve ale vše přeceďte, jste-li pintlich a chcete opravdu čirý sirup, pak kromě síta budete potřebovat i gázu. Je nutné upozornit, že šťáva funguje jako intenzivní barvidlo. Ruce ochrání jednorázové rukavice, ale oblečení rozhodně kryjte starou zástěrou. Při našich experimentech dokonce utrpěla i bílá plastová mísa, takže doporučujeme skleněné nádobí.

Recept na bezový sirup

Teď přijde na řadu koření. Jakmile vyštracháte celou skořici, badyán a hřebíček, hned se vám asi vybaví Vánoce. Korunu tomu může nasadit vanilkový lusk. Zajímavou a poměrně nezbytnou ingrediencí je káva, nejlépe instantní. Dvě lžičky budou stačit na to, aby vyrušily zvláštní „chuťový ocas“, který bezinky přirozeně mají. Konzervaci pak podpoří šťáva ze dvou citronů nebo dvě lžičky kyseliny citronové. Nakonec přisypte cukr a minimálně 20, ale nejlépe 30 minut povařte.

Foto: Greta Blumajerová

Vaření je skutečně nezbytné, jak pro chuť, tak i zdravotní přínosyFoto: Greta Blumajerová

Sirup ještě naposledy přeceďte (abyste odstranili skořici a hřebíček). Budete-li plnit vařící tekutinu do horkých sklenic (nechejte je deset minut v troubě vyhřáté na 110 stupňů), stačí jen zavíčkovat a můžete s nimi nakládat jako se zavařeninami. Jinak je třeba sirup uchovávat v chladu.

Když se rozhodnete pro dospěláckou verzi, hrnec odstavte ze sporáku a přilijte alkohol. Jaký? To je na vás: vodka má neutrální tón, zato hnědý alkohol, kterému se kdysi neprávem přezdívalo rum, dodá nápoji zajímavější chuť.

Foto: Greta Blumajerová

Už za pár měsíců, až se ochladí, si na bezinku rádi vzpomeneteFoto: Greta Blumajerová

Až si budete v zimních plískanicích chtít udělat „něco jako punč“, vzpomeňte si na bezinku. Když si půl deci sirupu nebo likéru zalijete horkou vodou, pochutnáte si na nápoji, který vám kromě dobré nálady přinese i zdravotní prospěch.

Nalákali jsme vás k přípravě bezinkového likéru či sirupu?

Související témata:

Načítám