Hlavní obsah

Cibulová terapie: snižuje horečku, hojí spáleniny i odstraňuje bradavice

Foto: akov Filimonov; Shutterstock.com

Foto: akov Filimonov; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyčejná cibule? Kdepak, vynikající léčivka! Zafunguje, když vás bolí ucho, kašlete, máte migrénu nebo vám padají vlasy. Poradíme vám, jak s ní nakládat i kterak se zbavit „cibulového“ dechu.

Článek

Jestli při bolestech okamžitě saháte po tabletkách, udělejte alespoň občas výjimku a dejte přednost přírodním přípravkům. Cibule kuchyňská, stejně jako česnek, se řadí mezi přírodní antibiotika. Obsahují látku zvanou alicin, která mimo jiné chrání tyto rostiny proti škůdcům, a tím pádem zneškodňuje třeba bakterie či plísně i v lidském organismu.

Poradí si s nachlazením

V chřipkovém období přidávejte syrovou cibuli do jídel co nejčastěji, protože je zdrojem vitaminů C i skupiny B a v nati také provitaminu A. Ovšem když je vám ouvej, chce to silnější kalibr. Při horečce ukrojte plátky cibule, přiložte je a zafixujte na chodidla, natáhněte si bavlněné ponožky a zabalte se do tlusté deky. Vysoké teploty odezní.

Na úporný kašel a bronchitidu pomůže cibulový sirup. Vyrobíte jej tak, že půlku velké cibule nakrájíte co nejvíc najemno (můžete i nastrouhat) a zakapete lžící medu. Asi po půlhodině se v misce uvolní šťáva, kterou užívejte třikrát denně po lžičce. Sirup má díky medu příjemnou chuť, takže nevadí ani dětem.

Foto: Arina P Habich; Shutterstock.com

Nejvíc blahodárných účinků má cibule v syrovém stavu. Nicméně Francouzi tvrdí, že dobře uvařená cibulačka udělá s tělem divyFoto: Arina P Habich; Shutterstock.com

Na bolavý krk i ucho

Cibulový čaj je vlastně odvar, kdy celou cibuli i se slupkou krátce povaříte v půllitru vody. Tento nápoj popíjejte při bolestech v krku a problémech v ústní dutině. Uleví se vám.

Při bolestech ucha prý pomáhá, když silnější plátek cibule přilepíte na náplast a tu připevníte na povrch boltce. Rozhodně ji nevkládejte dovnitř ucha! Cibulové silice platí na začínající zánět.

Společník nejen v noci

Silné éterické oleje zatočí také s rýmou. Cibuli nakrájíte najemno, nasypete na kus bavlněné nebo lněné látky, svážete a rozmělníte, aby se uvolnilo co nejvíc vůně a šťávy. Pytlíček pak na celou noc zavěsíte do blízkosti nemocného. Ucpaný nos se poměrně rychle uvolní. Vzhledem k tomu, že cibule má rovněž sedativní účinky, spánek bude klidný a vydatný. Maminky přísahají, že tato „pytlíčková terapie“ zabírá zejména na děti.

Na migrénu a neurčitou bolest hlavy je nejlepší cibuli nakrájet, vložit do utěrky a umístit na zátylek jako obklad. Podobně působí na bolavé klouby při artróze. Obojí samozřejmě aplikujte ve vytopené místnosti.

Foto: Rufelka Elena; Shutterstock.com

Pláč při krájení cibule je přirozený a existuje nespočet rad, jak se tomu vyhnoutFoto: Rufelka Elena; Shutterstock.com

Zkrášlující účinky

Pokud sirné sloučeniny nedráždí vaši pokožku, můžete vyzkoušet sílu cibule doslova na vlastní kůži. Budete se divit, co všechno tahle královna kuchyně dokáže! Ve formě masky rozjasní i mastnou pleť. Je to prosté, mletou cibuli smíchejte s citronovou štávou a naneste na obličej.

Flavonoidy a fytoncidy podporují také růst vlasů. Čerstvou rozkrojenou červenou cibulí si každý den potírejte vlasovou pokožku alespoň dva týdny. Efekt v podobě bohaté kštice se prý dostaví se zpožděním měsíce až dvou. Případné lupy však zmizí do několika málo týdnů.

Prospěšná tekutina

Cibulová šťáva, kterou získáte drcením nebo strouháním, je skutečný všelék. Ve formě obkladu přispívá k hojení omrzlin nebo spálenin, mírní otoky po kousnutí či bodnutí hmyzem, ale dokáže odstranit i bradavice a různé vřídky. Sirné silice mají zkrátka magickou moc.

Šťáva zředěná vodou je právem považována za lék proti střevním zánětům a hemoroidům. Alicin v cibuli obsažený pozitivně působí na zažívání obecně, takže se doporučuje třeba při nechutenství nebo zácpě.

Cibule je bez nadsázky výborný pomocník. Má však i stinné stránky. Poradíme vám osvědčené fígle, jak se zbavíte jejího zápachu v kuchyni,  stejně tak nevábně vonícího dechu, když si dáte třeba dvojitou porci cibulačky.

Reklama

Načítám