Hlavní obsah

Nejšílenější nápady, jak lidé zkoušeli hubnout

Foto: Isifa

Pro štíhlou postavu udělají někteří lidé cokoliFoto: Isifa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živit se vatou, vzduchem nebo se o oběd podělit s parazitem? I toho jsou lidé schopní, jen když mají naději, že je na konci čeká štíhlá postava. Bylo by to možná i k smíchu, kdyby tu nešlo o život.

Článek

Žádný nápad není natolik šílený, aby nenašel celé zástupy následovníků – jen když budou mít aspoň naději, že shodí kila bez omezování svých chutí, bez pohybu a bez úsilí. Nevěříte?

Skutečně poslední šance

„Last Chance Diet“ (dieta poslední šance), kterou v 70. letech minulého století vymyslel americký lékař Robert Linn, patří přesně do téhle kategorie. Svým obézním pacientům předepisoval půst, během kterého mohli doplňovat energii jediným způsobem – pitím speciálního proteinového nápoje, který sám vynalezl a skromně nazval Prolinn (a samozřejmě ho i vyráběl).

Metoda vzbudila obrovský zájem veřejnosti a doktor Linn si po několik let užíval úspěchu, slávy a bohatství. Pak ale vypukl skandál. Vyšlo najevo, že už zemřelo 58 uživatelů Linnovy diety. Jeho zavinění se sice nikdy jednoznačně neprokázalo, i přesto ale americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) výrobu preparátu zakázal. A pan doktor prostě jen změnil oblast podnikání…

Foto: Thinkstock

První příznak, že je něco špatně, bývá nezdravý výraz v obličejiFoto: Thinkstock

Pěkně vypasená tasemnice

Jezte, co chcete. Přesto budete štíhlí – tloustnout bude vaše tasemnice! Pokud vám připadá, že by tenhle nápad mohl fungovat, nejste sami. Hubnutí pomocí parazitického červa bylo v módě na začátku 20. století, nyní ale zažívá renesanci, především ve Spojených státech a v Číně. Přestože před tím lékaři varují, se zárodky tasemnice se čile obchoduje na internetu; poté, co ji odvážný hubnoucí spolkne, usadí se v tenkém střevě a začne se krmit a růst – až do délky několika metrů.

Pravdou je, že s tasemnicí v těle se skutečně hubne. Potíž je v tom, že kromě nežádoucích kalorií odčerpává svému hostiteli i nezbytné živiny, vitaminy a minerály. A co je ještě horší: červ nejenom přijímá, ale také vylučuje. Produkty jeho trávení jsou pro člověka toxické, vyvolávají průjmy, bolesti hlavy a další potíže.

Jakmile hubnoucí dosáhne cílové váhy, v ideálním případě se tasemnice zbaví pomocí antiparazitické tablety. Ne vždy se to ale podaří bez problémů.

Vatový snack? Dobrou chuť!

Snaha zaplnit prázdný žaludek vatou také není žádná novinka. Její chomáčky namočené v džusu polykaly modelky a tanečnice už v 60. letech minulého století, a to dokonce i v socialistickém Československu.

Foto: Thinkstock

Vata s džusem? Nepochopitelné!Foto: Thinkstock

Od té doby sice lékařská věda pokročila, hloupost je ale věčná – a tak je vata zpět, přestože jde o výmysl, který přímo ohrožuje zdraví i život. Vata totiž v trávicím traktu zůstává a může způsobit zánět nebo zablokování střev. Je to tím větší nesmysl, když už dnes známe mnohem rozumnější materiály, které umožní zaplnit žaludek a neriskovat přitom zdraví, především rozpustnou vlákninu.

Jídlo nepotřebuji, živím se vzduchem!

Ne, neděláme si legraci. Skutečně existuje názorový směr, podle kterého není přijímání potravy nutné a člověk může dlouhodobě žít jen z „kosmické energie“, tedy ze vzduchu a slunečního svitu.

Podle jeho zastánců, takzvaných breathariánů (breath = dech) ale není možné na tuhle opravdu maximální „dietu“ přejít ze dne na den: je nutné absolvovat dlouhou duchovní i tělesnou přípravu, zahrnující dlouhé (měsíční i delší) půsty.

Médii čas od času proběhne zpráva o breathariánovi, který už údajně nejí řadu let – a díky tomu není nikdy nemocný, žije v harmonii a cítí se skvěle. Bylo by hezké tomu uvěřit, jak ale střízlivě upozorňují lékaři, fyzikální zákony platí pro všechny. A k čemu by nám příroda dala trávicí ústrojí, kdybychom ho ve skutečnosti k ničemu nepotřebovali?

Zdravý rozum a pud sebezáchovy. To jsou věci, které jako by části populace chyběly. Nemáte ten pocit?

Načítám