Hlavní obsah

Nejúčinnější cviky proti inkontinenci! Víme, co vám pomůže

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inkontinence je nepříjemný problém, který řeší mnoho lidí. Zdaleka nejde jen o starší generaci, ale také třeba o sportovce nebo ženy po porodu. Může mít spoustu příčin. Zjišťovali jsme, jak se před ní nejlépe chránit, a co dělat ve chvíli, kdy vás už trápí.

Článek

Příčinou inkontinence může být nadváha, nedostatečná nebo nevhodná pohybová aktivita, oslabené svaly pánevního dna nebo třeba těžké a opakující se porody. Podle odborníků však může postihnout také pacienty s astmatem, chronickou zácpou nebo výhřezem meziobratlových plotének. Co s tím?

Posilujte ty správné svaly

Ohromnou pomocí při problémech s únikem moči je cvičení. Sklapovačky ani dřepy vám ale nepomůžou. Musíte se naučit pracovat se svaly pánevního dna. To ale není nic snadného!

Mgr. Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours, radí, jak správně svaly pánevního dna posilovat: „Lehněte si na zem na záda a pokrčte nohy. Nejlépe svaly pánevního dna zapojíte tak, že si představíte, že se vám chce na malou, ale vy se snažíte to udržet. Zároveň ale nesmíte zapojit vnější svaly, které často chybně přebírají práci – jde hlavně o břišní svaly, hýždě a stehna. Samy si sáhněte, zda máte tyto svaly povolené, když držíte pánevní dno. Dokud to nepůjde, nepouštějte se do dalších postupů.“

Cvičte vleže i vestoje

V momentě, kdy budete umět ovládat ty správné svaly, můžete trénovat prakticky kdekoli a kdykoli. Při čištění zubů, během vaření, v práci nebo v posteli před spaním. Až si budete jistá, že tenhle základ zvládáte, můžete si cvičení ztížit:

„Cvik začíná vleže na zádech s ohnutými koleny. Dlaně jsou podél těla. Nadechněte se a s výdechem putujte zadečkem co nejvýše směrem vzhůru. Tam podsaďte pánev, stáhněte půlky k sobě a snažte se stáhnout pánevní dno – pocitově jako když se snažíte přerušit močení. Pak vtáhněte i bříško. Následně zvolna klesejte a uvolněte se. Zadek nepokládejte na zem. Tento cvik provádějte ve čtyřech sériích po 15 opakováních,“ radí Ing. Veronika Jandová, trenérka a poradkyně pro zdravý životní styl.

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Cvičení pánevního dna je poměrně náročné, ale proti úniku moči velmi pomáháFoto: Mangostar, Shutterstock.com

Jde to i v kanceláři

Vymlouvat se na nedostatek času je u cvičení pánevního dna nemožné. Cvičit se totiž dá i u počítače.

„Vsedě na židli si dejte nohy na šířku boků, mějte rovná, vzpřímená záda a dlaně položené na stehnech. S výdechem zatlačte dlaněmi proti kolenům, špičky nohou zvedněte, paty zůstanou v zemi a pocitově vtáhněte pochvu. S výdechem uvolněte. Opakujte minimálně 10x každý den,“ radí Mgr. Alena Vídeňská, výživová poradkyně a fitness trenérka zaměřující se na zdravý trénink.

Než cvičení zabere 

„Inkontinence je zjevný společenský problém, který nezmizí, když o něm nebudete mluvit. Snažíme se edukací široké veřejnosti upozorňovat na možná řešení nebo poskytnout kontakt na nejbližšího experta v okolí, který podá odbornou radu,“ doplňuje Andrea Pisingerová, odbornice na oblast inkontinence ze společnosti Hartmann–Rico.

A co dělat do doby, než vám cvičení pomůže? Zkuste některý z produktů, které jsme pro vás vybrali!

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Inkontinenční vložky MoliCare Lady, 14 kusů. Jsou určeny pro ženy, které řeší občasný únik moči. Mají prodyšný povrch s Aloe Vera, což napomáhá pokožce dýchat, takže jsou vhodné i pro citlivou pleť. K dostání jsou v sedmi velikostech a savostech, rozlišených podle počtu kapek na obalu. Cena: 105 Kč. Seni Lady Extra Plus, dámské vložky, 15 kusů. Anatomicky tvarované urologické vložky určené ženám s lehkým až středním stupněm inkontinence. Cena: 86 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Depend Normal, inkontinenční vložky Duopack, 2x 14 kusů. Toto dvojbalení ochrání ženy se slabým únikem moči. Díky savému jádru rychle pohlcují vlhkost a neutralizují nežádoucí zápach. Cena: 99 Kč. Bella Control Lady Extra, 14 kusů. Poskytují dokonalou ochranu při lehké a střední inkontinenci. Výrobce slibuje skvělou ochranu při jakékoli činnosti. Cena: 65 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): iD Light Normal, anatomicky tvarované vložky pro lehký až mírný únik moči, 10 kusů. Jsou vhodné při stresové a urgentní inkontinenci a hodí se pro denní i noční použití. Cena: 71 Kč. Dámské vložky Natracare Dry&light poskytují přírodní, ale účinnou ochranu při slabé inkontinenci. Jsou vyrobené z bio bavlny, takže nedráždí poševní sliznici a slibují větší pohodlí při nošení. Jsou rozložitelné a dají se i kompostovat. Balení obsahuje 20 kusů. Cena: 149 KčFoto: Archiv firem

Svěřte se

Téma inkontinence je velmi choulostivé. Je to problém, se kterým se řada lidí zdráhá svěřit i svým nejbližším, natož lékaři.

„Ženy si často potíže s drobnými úniky moči omlouvají přibývajícím věkem, říkají si, že je to přece normální,“ říká MUDr. Lukáš Horčička, přední český urogynekolog. „Bohužel jim trvá mnohdy až několik let, než se svému lékaři svěří. Přitom je nečeká nic složitého, za pár minut může doktor pomoci ženě najít správné řešení, které jí pomůže.“

Řešili jste někdy problém s únikem moči?

Reklama

Načítám