Hlavní obsah

Největší „držáci“: 6 pokojovek, které přežijí všechno

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Možná už jste doma „zabili“ tolik kytek, že to ani nespočítáte. Pokud začínáte na své pěstitelské snahy pomalu rezignovat, máme pro vás možná poslední záchranu. Tyhle rostliny totiž moc péče nepotřebují.

Článek

Máte pocit, že u vás doma žádná rostlinka snad nikdy nepřežila? I když se snažíte věnovat své nové zeleni dostatek péče, stejně vám nakonec každá uhyne? Doporučujeme pořídit si některou z následujících rostlinek. Ty přežijí skoro všechno!

Tchýnin jazyk

Tuhle rostlinu uvidíte na nádražích, v čekárnách i tmavých koutech hospod, což jenom dokazuje její neskutečnou odolnost. Nevadí jí průvan a zvládne i přetopenou místnost. Stejně jako tma ani přímé slunce jí nedělá problém. Při dostatku světla se vám navíc odvděčí probarvením listů. Stačí zalévat jen málo a mírně. Když odjedete na dva týdny na dovolenou, bez problému to bez vaší péče vydrží.

Foto: Stenko Vlad, Shutterstock.com

Tchýnin jazyk nemusíte nikomu svěřovat, když jedete na dovolenou. Vydrží bez zalévání i dva týdnyFoto: Stenko Vlad, Shutterstock.com

Aloe vera

Velmi nenáročná na pěstování je také dnes populární aloe vera. Tu si řada lidí pořizuje kvůli jejím léčivým účinkům – hojí rány i kožní ekzémy, podporuje trávení, zesiluje imunitu, pomáhá proti zácpám a vůbec umí čarovat.

Tato pouštní rostlina je zvyklá na sucho, vydrží bez problému týden bez zalévání. Jediné, co vyžaduje, je dostatečné světlo.

Foto: simon jhuan, Shutterstock.com

Aloe vera vám nahradí slušně zásobenou lékárničku. Pomáhá skoro na všechny neduhyFoto: simon jhuan, Shutterstock.com

Břečťan popínavý

Uhynout snad může jedině na přemokření, tedy když bude stát delší čas ve vodě. Zalévejte jen mírně dvakrát do týdne. Pokud nechcete, aby vám hnědly špičky listů, rostlinu občas oroste. Břečťan je nejlepší pro netrpělivé zahradníky – roste totiž velmi rychle.

Foto: mykeyruna, Shutterstock.com

Břečťan potřebuje občas orosit, jinak mu zhnědnou špičky listůFoto: mykeyruna, Shutterstock.com

Zamiokulkas

Rostlinka s roztomilým názvem dokáže ustát jak přelití, tak vysušení zeminy, což ocení hlavně nezkušení pěstitelé. Potřebuje zalévat asi tak často jako kaktusy. V létě jednou za dva týdny, v zimě stačí dokonce jednou za měsíc. Když jí dopřejete dost světla, bude žít snad navěky.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zamiokulkas jen dejte na sluníčko a možná přežije vás i vaše dětiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlustice

I tlustice ocení dostatek světla. Nejvíc se jí bude líbit u okna orientovaném na jih. Tmavé zákoutí jí příliš vyhovovat nebude a náchylná může být i na přelití. Tím ale omezení končí. Zalévat ji postačí jednou měsíčně, v zimě ještě méně.

Foto: Sharaf Maksumov, Shutterstock.com

Tlustici hlavně nepřelijte, to jediné jí opravdu vadíFoto: Sharaf Maksumov, Shutterstock.com

Dracéna

Dracéně se někdy říká falešná palma. Mnoho lidí ji totiž mylně za palmu považuje. Nenáročná rostlina je skvělou volbou do místností, kde nesvítí příliš slunce, cítí se dobře ve stínu. Nesnáší přelití, zalévejte ji proto pravidelně dvakrát do týdne, avšak po malých dávkách.

Foto: GoodMood Photo, Shutterstock.com

I když si ji lidé častou pletou s palmou, dracéně je nejlépe na tmavších místechFoto: GoodMood Photo, Shutterstock.com

Jak se vám daří pěstovat pokojové rostliny? Ohodnoťte se v diskuzi.

Reklama

Načítám