Hlavní obsah

5 druhů listové zeleniny, které vypěstujete i na balkonu

Foto: Far_Away, Shutterstock.com

Foto: Far_Away, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Utrácíte za zelené listy balené v plastových vaničkách, které do obchodu přivezly kamiony z druhého konce Evropy? Vypěstujte si je na balkoně. Podívejte se, jak snadno lze sklízet pět druhů křehké listové zeleniny.

Článek

Nemusíte mít zahradu. Stačí balkon, terasa a přinejhorším parapet. Listovou zeleninu, jako je polníček, rukola, roketa, špenát nebo třeba exotická mizuna, si snadno vypěstujete v truhlíku.

Pozor na slunce, slimáků se bát nemusíte

Vysévat ji můžete od jara do podzimu, a když si výsev naplánujete ve čtrnáctidenních rozestupech, budete sklízet postupně a na stůl tak vždycky dostanete čerstvé vitaminy. Nakonec vůbec nemusíte litovat, že nemáte zahrádku. Na městský balkon se totiž nedostanou slimáci, proto si na rozdíl od zahrádkářů nemusíte lámat hlavu, jak sklizeň ochránit před nenažranými škůdci.

Dopadá-li na balkon dopolední či odpolední slunce, listovou zeleninu stiňte. Vyberte jí místo, kam jde po část dne slunce, ale kde to nepraží. Listová zelenina by měla růst rychle, aby byla křupavá. K tomu potřebuje světlo i hodně zálivky – zalévejte odstátou vodou. Co můžete v truhlících pěstovat?

Polníček kozlíček

Má sytě zelené drobné lístky, jemnou chuť a poetický název. Z listové zeleniny se řadí k nejméně náročným. Vysévat polníček můžete časně zjara i pozdě na podzim, asi 1,5 centimetru hluboko v rozestupech pět centimetrů. Dopřejte mu lehčí substrát a pořádně ho zalévejte, má rád vlhčí půdu. V listech najdete hodně céčka. Polníčkem můžete zdobit těstoviny a přidávat ho do salátu – ochutnejte třeba jarní bramborový.

Foto: Dani Vincek, Shutterstock.com

Polníček má jemnou, ale zcela nezaměnitelnou chuťFoto: Dani Vincek, Shutterstock.com

Rukola a roketa

Jestli jste si oblíbili italskou kuchyni, určitě milujete i tuto výraznou listovou zeleninu. Zatímco v supermarketech se prodává hlavně rukola, v zahradnictví narazíte převážně na semínka rokety. Vyrostou vám obě – jsou to odlišné rostliny, ale rozdíl mezi nimi není velký, roketa má jemněji kroužené listy. Chuťově se podobají a pěstují se stejně.

Tato (v obchodech mnohdy drahá) listová zelenina roste jako z vody. Vypěstovat si ji můžete dokonce jako řeřichu – doma za oknem. Semínka vyskládejte do misky vyložené s vatou, zalévejte a asi po čtrnácti dnech budete sklízet křupavé zelené listy. Roketu i rukolu lze pěstovat také v truhlících. Už jste vyzkoušeli rukolové pesto?

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Pikantní rukola skvěle doplní většinu lehkých letních jídelFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Špenát

Pro balkonové pěstování sáhněte po baby špenátu. V zahradnictví najdete nepřeberné množství druhů s různými tvary listů. V truhlíku asi nebude úroda tak veliká, abyste si špenát mohli podusit jako přílohu, ale do salátů ho bude akorát.

I špenát je nenáročný a se živinami v substrátu to nemusíte přehánět. Dařit se mu bude v polostínu, rozhodně ho nestavte na místo, kam praží po celý den slunce. Sluneční paprsky by ho rychle vyhnaly do květu a potom už není dobrý. To ostatně platí o všech druzích listové zeleniny. Špenát sklízejte postupně, lístky odštipujte, nové budou dorůstat. Nezapomeňte na vydatnou a pravidelnou zálivku. Chcete-li vyzkoušet méně známé jídlo se špenátem, dejte si zelenou šakšuku.

Foto: south_juls, Shutterstock.com

Lístky špenátu uštipujte po jednomFoto: south_juls, Shutterstock.com

Mizuna

Tyhle listy s exotickým jménem a zvláštním aromatem jsou pro balkonové pěstování jako stvořené. Pokud milujete asijskou kuchyni, rozhodně je zařaďte do svého zahradnického miniplánu. Mizuna tvoří štíhlé bílé řapíky a tmavězelené, šťavnaté listy.

Vysévejte ji do truhlíku asi 1,5 centimetrů hluboko a zhruba pět centimetrů od sebe. Zalévejte a listy později uštipujte. Používejte je do salátů nebo jimi zdobte asijská jídla.

Foto: natalia bulatova, Shutterstock.com

Listy mizuny jsou střapaté a pěkně šťavnatéFoto: natalia bulatova, Shutterstock.com

Listový salát k řezu

Zatímco hlávkový salát potřebuje dost místa, aby vytvořil hlávky, ten k řezu si vystačí i s menším prostorem. Z listového salátu k řezu sklízíte jednotlivé lístky, a jak je utrháváte, tvoří se další. Ideální plodina na balkon. Vybrat si můžete z různých druhů – ze salátů zelených i načervenalých. Dobře porostou v substrátu bohatém na živiny. Na listech hlávkového salátu podávejte waldorfský salát.

Foto: Gudrun Muenz, Shutterstock.com

Jednotlivé listy hlávkového salátu výtečně doplní každý sendvič na výletFoto: Gudrun Muenz, Shutterstock.com

Jakou listovou zeleninu si vypěstujete?

Reklama

Načítám