Hlavní obsah

Tajemství libida: Co je podle sexpertů normální a kdy už jít k lékaři?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libido je hodně užívaný termín. Tohle slovo je oblíbené především v psychoanalýze, kde označuje psychickou, respektive psychosexuální energii. Jak to s ní mají ženy? Jak se v životě mění a co potřebují k tomu, aby jí bylo vždy dostatek? Máme rady...

Článek

Libido coby hnací motor, intimita, touha. Vliv na něj má mnoho faktorů od věku a stresu až po léky. Zatímco některé z těchto faktorů jsou snadno ovlivnitelné, jiné vyžadují lékařskou pomoc. Zjistěte, co je normální a co už ne!

Životní fáze menopauza, přechod, klimakterium

Mládí, dospívání, střední věk, menopauza (přechod, klimakterium). Zatímco v mládí je touha po poznávání a sexu vysoká a většinou bezproblémová, ve středním věku vinou starostí a pracovních požadavků libido není tím, kým bývalo. Sexuální frekvence klesá, nebo je velmi nepravidelná. V této době můžete snít i o nevěře, protože vám doma něco chybí. Kdy je klesající libido normální?

Libido klesá v přechodu. Vaječníky jsou během tohoto období méně aktivní, produkce pohlavních hormonů testosteronu a estrogenu se snižuje, což má vliv na pohlavní frekvenci. Jen se „otočíte“, už se s partnerem intimně nestýkáte dvakrát týdně, ale jednou měsíčně. Navíc úplně netrváte na klasickém pohlavním styku, ale jsou vám milejší spíš doteky, mazlení, emocionální blízkost partnera. Vaše tělo vám může přijít jako cizí...

Nízké libido může být i příznakem zdravotního nebo psychologického problému. Pokud na sex nemáte náladu, je bolestivý, od partnera se odtahujete, vyhýbáte se mu, a i přes veškerou psychickou i fyzickou snahu jsou vám hrátky v ložnici nepříjemné, poraďte se o tom se svým gynekologem, nebo navštivte sexuologa.

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

V době klimakteria si řada žen stěžuje na pokles libidaFoto: Miss Ty, Shutterstock.com

Nesoustředěná mysl, nevhodná nálada

Přestože sex je skvělým prostředkem na potlačení stresu, existují případy, kdy na něj nemáte ani pomyšlení. Nová práce? Problémy v rodině? Stále se opakující nuda a partner, který místo toho, aby se vám věnoval, sleduje po večerech fotbal nebo lustruje mobil? Nejdřív začněte od sebe a vlastní nálady. Soustřeďte na meditativní cvičení, které zbavuje mysl znepokojivých myšlenek. Můžete navštěvovat kurzy břišního tance nebo pole dance – začnete se cítit přitažlivější. Razte heslo, že klidná a sebejistá milenka je smyslná milenka! Nejde to? Tak si od sexu prostě a jednoduše dejte pauzu. Koneckonců, nebudete ani první, ani poslední.

Jen předem upozorněte partnera, že jej neodmítáte jako takového, ale pouze potřebujete čas na uklidnění. Můžete se vzájemně masírovat, dopřávat si společné koupele či sledovat lechtivé filmy. Partner tak uvidí, že o něj stále stojíte, jen žádáte o chvíli strpení.

Léky jako pomocníci i zlo

V některých případech však stres způsobuje deprese, což může skutečně vaším milostným a partnerským životem otřást. Sexuální půst, výkyvy nálad, výbuchy hněvu, nestandardní chování. Pokud vy nebo váš protějšek máte podezření, že se váš psychický stav zhoršuje, obraťte se na svého lékaře. Co se stane, pokud vám předepíše antidepresiva?

U léků, které obsahují fluoxetin, citalopram nebo sertralin je možné, že vaše libido začne stávkovat. Aspoň dočasně. Odborníci uvádějí, že tělo se zpravidla, po čase, přizpůsobí léčivému přípravku, takže libido se za několik měsíců vrátí k normálu. Počítejte však s tím, že antidepresiva mohou způsobit vaginální suchost a snížit tak komfort z milování. Vsázejte na lubrikanty! Na druhou stranu, pokud máte pocit, že jste vyčerpali své možnosti a libido se ne a ne vzchopit, požádejte o změnu medikace. Za pokus nic nedáte!

Věk, únava i nízké sebehodnocení

Nejen během menopauzy se dějí nepříjemné věci. Za klesající libido totiž nemůže jen hormonální bouře. Pokud se se stávajícím partnerem necítíte dostatečně spokojeně, máte obavy ze stárnutí, vrásek, měnícího se těla, a zároveň jste trochu unavenější a pohodlnější, může to vaši chuť na sex ovlivnit neskutečným způsobem. V této době není výjimečné, že dokonce začnete snít o muži, který by vás v posteli zbožňoval, nevadila by mu povislá ňadra ani celulitida a který by byl zároveň schopen udržet pevnou erekci. Buďte v klidu, všichni jsme jenom lidé, které „dohánějí“ problémy. Dočasně si můžete vypomoci erotickými pomůckami, nebo zajít do knihovny a nahlédnout do tajů Kámasútry. Nikdy není pozdě na to, aby se sexualita opět stala důležitou součástí vašeho života!

Sexperti podotýkají, že veškeré negativní pocity jsou součástí našeho bytí. Máte-li ze sexu obavy, trápí vás vyhasínající partnerství či stárnutí, taktéž svoje pocity prodiskutujte se svým lékařem. Třeba vám nabídne adekvátní řešení.

A jak vaše libido reaguje na stárnutí či pracovní zápřah?

Načítám