Hlavní obsah

Nejžhavější odstíny rtěnek. Oranžová, neon i nude

Foto: isifa

Se kterými odstíny rtěnek na jaře a v létě zabodujete?Foto: isifa

Reklama

Ať už bez barevného nátěru na rtech nevyjdete z domu nebo se se rtěnkami teprve nesměle seznamujete, určitě řešíte, po kterém odstínu sáhnout. Pomocnou ruku (alespoň tu virtuální :-)) vám mohou při výběru podat zkušené vizážistky. Které barvy budou na jaře a v létě trendy? A jaké odstíny padnou přímo vám?

Článek

Mezi aktuálními trendy určitě najdete svou favoritku. Na své si totiž přijdou jak dámy, které se vyžívají ve výrazných barvách, tak i ty, které dávají přednost jemným odstínům. Pojďte si vybrat!

Trendem je oranžová, neonově růžová a mix odstínů

„Stejně jako v loňské sezoně se na vrcholu drží odstíny oranžové, ať už světlejší nebo její zářivější varianty, hitem je také neonově růžová nebo červená ve šťavnatých tónech višně,“ říká vizážistka Lucie Janoušková. Odstíny oranžové (vyzkoušet doporučujeme zejména mandarinku nebo korálovou) a růžové působí svěže a na slunné dny jsou jako dělané.

Foto: archiv firem

Na foto: Tímto krásným odstínem se pochlubily modelky na přehlídce Christian Dior pro jaro/léto 2012Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto: Podobnými rtěnkami vizážisté zkrášlovali i na přehlídkách Anny Sui a Jeana Paula GaultieraFoto: archiv firem

Foto: L´Oreal

Na foto: Nepřehlédnutelná rtěnka Color Riche, odstín Magnetic Coral 373Foto: L´Oreal

Foto: L'Oréal

Na foto: Modelka Doutzen Kroes a odstín Rose Tendre 303Foto: L'Oréal

Foto: L'Oréal

Na foto: Stejného efektu dosáhnete se rtěnkou Color Riche, odstínem Sparkling Amethyst 287Foto: L'Oréal

„Na večer můžete zvolit stále aktuální tmavě vínovou,“ dodává vizážistka Lucie, která vám také radila, který odstín tmavé rtěnky zvolit. Právě na večerní příležitosti také využijte i konturovací tužku, přes den radí Lucie využít vlastní prsty a rtěnku spíše lehce „rozťupkávat“.

Nejste velkými příznivkyněmi barev? Využijte stále neustupujícího trendu „nude“ odstínů a vyberte si ze škály rtěnek, které podpoří přirozenou krásu rtů.

Foto: L'Oréal

Na foto: Laetitia Casta s jemným odstínem Sépia 231Foto: L'Oréal

Chcete-li si s líčením trochu pohrát a nebojíte se výraznějších rtů, vyzkoušejte kombinaci dvou odstínů. Nejprve naneste světlejší odstín na celé rty, potom použijte na střed rtů tmavší odstín. Pro opravdu kontrastní look použijte štěteček, méně odvážné dámy ho rozetřou prstem do ztracena. Otestovat můžete i odvážnou variantu dvou odstínů.

Foto: Lancôme

foto (zleva): Mix odstínů rtěnek Rouge in Love, vlevo odstín Midnight Rose a Violette Coquette, vpravo Sequin d’Amour a Rouge ValentineFoto: Lancôme

Které odstíny budou slušet vám?

Vědět, které barvy jsou zrovna v kurzu, není určitě od věci, stejně tak se ale samozřejmě musíte zaměřit na to, který z odstínů vám bude lichotit. Nasměrovat vás může barevná typologie. Nejprve si zde otestujte, do které kategorie vlastně spadáte. Vyšlo vám jaro? „Určitě se nebojte vyzkoušet oranžovo-červenou, broskvové tóny, hnědavě růžovou, korálovou nebo lososovou. Pozor si dejte na rezavou, měděnou nebo namodrale růžovou,“ radí vizážistka Lucie Soumarová.

Foto: archiv firem

foto (zleva): Sephora, 290 Kč a Lancôme (Sweet Marmelade, 730 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Yves Saint Laurent, 800 Kč a Sephora, 290 KčFoto: archiv firem

A co letní typy? „Ty by se měly porozhlédnout po starorůžové, světle růžové, fialové, po odstínech bobulovin, melounově červené nebo švestkové. Méně vhodné jsou příliš křiklavé barvy nebo hnědé tóny,“ vyjmenovává vizážistka.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Dermacol, 149 Kč a Sephora, 290 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): NYC, 49 Kč a Nars (v sítích Sephora), 850 KčFoto: archiv firem

Podzimní typy by měly podle Lucky Soumarové dávat přednost korálové, zářivě oranžové, cihlové, rezavým tónům, barvě moka, broskvové, lososové nebo rajčatově červené. Slušet by jim nemusely odstíny růžové a všechny studené barvy.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): obě rtěnky NYC, 49 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Dermacol, 149 Kč a Sephora, 290 KčFoto: archiv firem

„Zimním typům půjdou intenzivní, červené rtěnky a vůbec všechny namodrale červené a růžové tóny. Opatrně by měly zacházet s oranžovými odstíny a stejně tak i hnědou,“ uzavírá vizážistka.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Yves Saint Laurent, 800 Kč a Sephora, 290 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Yves Saint Laurent, 800 Kč a Dermacol, 149 KčFoto: archiv firem

Aby rtěnka držela jako přibitá

„Pokud chcete, aby vám rtěnka skutečně vydržela, přetřete rty make-upem nebo použijte speciální bázi na rty,“ přidává svůj tip vizážistka Janoušková. Poté naneste rtěnku, obtiskněte do papírového kapesníčku, přepudrujte a naneste ještě jednu, finální vrstvu. Nezapomeňte, že pokud volíte sytější odstín rtěnky, měly byste nechat zbytek líčení co možná nejčistější. Další tipy najdete ve článku Líčení, které vydrží 24 hodin.

Používáte rtěnky? Který odstín máte nejraději? Napište nám!

Reklama

Načítám