Hlavní obsah

Neklape vám to v posteli? Možná v ní málo mluvíte

Foto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

Porozumění, pozornost věnovaná tomu druhému... To jsou základní předpoklady pro úžasné intimní chvíleFoto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

Reklama

Co potřebujete k tomu, abyste z milování měli čím dál víc? Vědomosti ani fyzická flexibilita nehrají roli. Prý stačí naslouchat druhému. Proč se intimní vztahy díky takové „prkotině“ mění před očima?

Článek

Jak je naše společnost čím dál digitalizovanější, lidé se k sobě chovají, jako by byly sex a vztahy na jedno použití. Současnost je tak nějak vyčpělá, znuděná, neosobní. Aspoň takové pocity v mnohých vyvolávají všechny ty aplikace, profily na sociálních sítích – a statistiky rozvodovosti. Kde jsou všechny ty city a emoce? Vzal je zub času!

Absence přímého kontaktu

Však nedávná studie publikovaná v odborném časopise Archives of Sexual Behavior potvrdila, že lidé narození v roce 1990 (a mladší ročníky), mají dva a půlkrát méně sexu než předchozí generace. Vše je totiž (paradoxně) těžší – i to nefalšované seznamování a navazování vztahů, a to přesto, že tvůrci oněch aplikací tvrdí opak. Podle nich má intimita zelenou, nicméně všichni vidí, že pryč jsou dny, kdy se nosily květiny a psaly milostné dopisy. Dobrou zprávou však je, že se to může vrátit. Tedy aspoň u vás…

Foto: Dragan Grkic, Shutterstock.com

Dnes jsou si lidé čím dál odcizenější. Nedělejte z toho normu doma, protože to vede k absenci lidských citů. A kde chybí, tam nemůže fungovat ani vnitřní radost ze sexuFoto: Dragan Grkic, Shutterstock.com

Nová studie uveřejněná v odborném časopise Journal of Personality and Social naznačuje, že když se lidé otevřou, budou vnímavější a opět v sobě objeví schopnost reagovat na individuální přání partnera, dojde k postupnému zvyšování sexuální touhy a uspokojení. Ano, čtete správně. Dobré mravy a ohleduplnost dělá svět v ložnici i mimo ni mnohem lepším místem. Jak na něco takového výzkumníci přišli?

Jejich studie se skládala ze tří testů, přičemž jeden měl odhalit míru citlivosti partnera, druhý jeho ochotu k budování intimního života, motivem třetího testu bylo odhalení pouta mezi milenci a jejich společné fungování jako celku.

Slušnost jako nejcennější vlastnost

„Vnímavého partnera ti, kdo jej mají doma, více oceňují. Takový člověk je hodnocen jako sexuálně žádoucí a vhodný pro život,“ uvedli autoři studie s tím, že je až alarmující, jak něco tak jednoduchého jako „všímat si svého milence“, ovlivňuje intimní a partnerský život. Každý je totiž tak zabraný do sebe, že přehlíží to podstatné.

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Dávejte si najevo, že vám na sobě vzájemně záleží. To je to nejkrásnější na lásceFoto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Roli samozřejmě hraje i vlastní pohodlnost. Mnoho lidí si totiž myslí, že snaha je zbytečná, když vztah nebo sex tak nějak funguje. A přesně takhle to není. Chce to aktivní zapojení, vypojení mobilů, tabletů a televizí. Dost pomáhá i mluvení tváří v tvář – když už tedy toho partnera máte. A jaké místo že se pro slušnost a ohleduplnost hodí nejvíc?

Postup, který nestojí vůbec nic

Podle britské sexuální poradkyně a spisovatelky Lindy Sonntag jsou rozhovory v ložnici nesmírně důležitou součástí současného života.

„Postel je nejlepším místem k rozmluvě. Ať se vám v hlavě honí jakékoli myšlenky, v přátelském a všudypřítomném tichu můžete nejlépe vyjádřit své pocity. Nikdo na vás nevytváří tlak, aby konverzace měla hlavu a patu, aby rozhovor vedl k nějakému cíli,“ popisuje ve své příručce Senzační sex s tím, že někdy je dost potřebné, aby si pár šel lehnout dřív jen proto, aby měl možnost si chvíli popovídat, být si blíž, naslouchat, a taky být vyslyšen. Ale pozor.

Linda Sonntag upozorňuje, že postel je sice místo důvěrností, ale nepatří do ní veliká a závažná odhalení, která by vás nebo druhého mohla vyvést z míry, či ho dokonce zranit. „A už vůbec to není místo, kde by měly začínat hádky,“ uzavírá odbornice.

Tak co, jste dost ohleduplní a pozorní?

Reklama

Související témata:

Načítám