Hlavní obsah

Neléčíte jarní rýmu? Děláte špatně, může vyvolat astma!

Foto: thinkstock

Že kýcháte už skoro měsíc? A co zajít k alergologovi?Foto: thinkstock

Reklama

Kýcháte ostošest, ale říkáte si, to přejde? Nepodceňujte jarní rýmu, může se z ní časem vyklubat nebezpečné astma! Což je stav, kdy nemůžete dýchat, dusíte se, sípáte a jde vám zkrátka o život. Zjistěte díky našemu článku, co vám skutečně je!

Článek

Používáte nosní kapky už více než měsíc? Dejte si pozor, v tom případě už totiž nemusí jít vůbec o klasickou rýmu, ale alergickou. A tu pokud zanedbáte, zaděláváte si na pořádný průšvih zvaný astma.

„Často podceňované onemocnění chronickou rýmou představuje závažný rizikový faktor pro rozvoj bronchiálního astmatu,“ uvádí MUDr. Ester Seberová z plzeňské alergologické ambulance. Podle ní ten, kdo trpí chronickou – i nealergickou rýmou – má 3–4x vyšší riziko, že bude později trpět astmatem než lidé bez rýmy.

A astma? To je onemocnění, které se léčí mimo jiné kortikoidními hormony, jež jsou užívány hlavně inhalačně (sprejem). Pokud se však neléčí či léčbu podceníte, můžete na astmatický záchvat i umřít! Ještě pořád máváte nad rýmou rukou?

A i když se říká, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní, zkuste naše tipy z článku Na rýmu bez chemie. A levně!.

Co je alergická rýma?

„Jde o jedno z nejčastějších chronických alergických onemocnění horních cest dýchacích, které podle kvalifikovaných odhadů postihuje asi 20 % lidí na celém světě,“ říká MUDr. Ester Seberová. Mnoho z nich si přitom podle ní nepřipouští, že by jejich rýma mohla být chronické povahy, a proto se neléčí vůbec anebo nesprávně pomocí volně prodejných léků – například nosních kapek.

Foto: thinkstock

Astma se léčí kortikoidy ve sprejiFoto: thinkstock

„Projevy alergické rýmy přicházejí většinou nečekaně. Stačí krátký kontakt s alergenem, a během několika minut se rýma spustí,“ popisuje primář MUDr. Luděk Pelikán z alergologické ambulance Nemocnice Hořovice. Stejně rychle, jako se příznaky objeví, mohou při odstranění alergenu odeznít. Kde na vás takové alergeny mohou čekat? „Nejčastěji se vyskytují ve vdechovaném vzduchu. Jejich nosiči jsou pylová zrna a spory plísní. V tomto případě se jedná o takzvané venkovní alergeny,“ uvádí lékař. Mezi vnitřní řadíme roztoče a různé částečky zvířecích či hmyzích těl (ta se do těla dostanou nádechem či polknutím).

Projevuje se i slzením z očí

Sezonní alergici trpí především akutními obtížemi, jako jsou svědění, kýchání nebo zvýšený výtok z nosu. Celoroční alergici mívají poruchy nosní průchodnosti, tedy ucpaný nos. Až 70 % pacientů má navíc i alergický zánět spojivek, který se nejčastěji projevuje pálením a slzením očí. U některých alergiků se mohou v době alergické reakce objevit i poruchy čichu, bolesti hlavy, únava, ospalost a další celkové příznaky, které jsou mnohdy podobné chřipce. „Pakliže potíže přetrvávají, léčí se alergická rýma několika různými způsoby,“ uvádí lékař. Především jde o zavedení bezalergenového režimu (viz níže),farmakoterapii či imunoterapii.

Takhle vypadá bezalergenový režim!

  • výměna ložního prádla jedenkrát týdně a praní při teplotě minimálně 60 stupňů Celsia;
  • používat matracový chránič;
  • odstranit z pokojů koberce;
  • utírat prach z nábytku dvakrát týdně;
  • stírat podlahu na vlhko;
  • ošetřit mrazem plyšové hračky (hračky se ponechají v mrazničce při teplotě minimálně -15 stupňů Celsia).

Ačkoli alergická rýma nepatří mezi závažné nemoci, je rizikovým faktorem pro rozvoj dalších onemocnění. Pokud ta vaše už trvá déle než měsíc, neváhejte s návštěvou praktického lékaře či alergologa!

Reklama

Související témata:

Načítám