Hlavní obsah

Nemám chuť na sex! Mám se přemoct?

Foto: thinkstock

Na sex by měli mít chuť oba dva!Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas se to stane asi každému. Partner na vás doráží, ale vy nemáte na intimnosti náladu. Prostě nemáte na sex chuť! Jenže co teď? Odmítnout ho, nebo se „přemoct“? Která z těchto variant je lepší?

Článek

Neexistují žádné limity či tabulkové údaje, které by stanovovaly, kolikrát týdně či měsíčně by se lidé měli milovat. „Ale ženy z toho velmi často mívají výčitky, je zde nastaven takový divný standard, že se musí souložit často, jinak je vše špatně. Přitom je to totální dogma,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Nefunguje nám to

Proto dost párů dojde k závěru, že když žena nemá chuť na sex pokaždé, když ji má její partner, je to známka, že se s jejich vztahem děje něco nepěkného. Že to přestává fungovat a blíží se krach. „Tak to ale rozhodně není. To, že člověk nemá na něco chuť, neznamená, že něco nefunguje. Stačí drobný příklad. Když jsem po dobrém obědě, přejedená a naprosto plná, může mi kamarádka nabízet můj milovaný sachr dort, jak chce, ale já odmítnu, protože už opravdu nemůžu. Neznamená to ale, že ho už nemám ráda, jen na něj v danou chvíli nemám chuť,“ vysvětluje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Každý má občas právo nemít náladu na milování. Navíc obzvlášť u žen ovlivňuje jejich sexuální apetit řada věcí – hormonální rozpoložení, únava, nálada po náročném dni v práci, špatné školní výsledky dětí, fyzické neduhy a podobně. „Naše sexuální touha opravdu není závislá jen na spokojenosti ve vztahu,“ potvrzuje Lenka Černá.

Foto: thinkstock

On chce, vy ne? Dle odborníků, pokud je to jen občas, není v tom problémFoto: thinkstock

Tak já se přemůžu

Bohužel hodně žen má dojem, že pokud partnerovi nevyhoví, bude si brát jejich odmítnutí osobně. Bude to pokládat za důkaz toho, že ho už nemají rády, že s ním nejsou spokojené a podobně. Proto často k sexu svolí, i když je to to poslední, o co mají v danou chvíli zájem.

Třeba se mi to začne líbit, třeba ve mně partner vášeň probudí. To si řada z nich říká. Možné to samozřejmě je, někdy se opravdu z nechtěného sexu stane jeden z nejúžasnějších milostných zážitků, ale odborníci tím nadšeni nejsou.

Mnohem častěji totiž dojde k tomu, že sex tak nějak přetrpíte. A to není vůbec dobře. „Podle mě je tohle nejhorší varianta. Říkám tomu psychické sebeznásilňování, které vede jen k většímu odporu k sexu v budoucnosti. Intimní splynutí by mělo být svobodným a pozitivním aktem dvou lidí, nikoli donucovací záležitostí. Pokud není touha, nikdy bych se do sexu nenutila,“ tvrdí Lenka Černá.

Foto: isifa

Hledejte důvody, proč se vám nechce milovat s partneremFoto: isifa

Občas není většinou

Pokud se ale frekvence okamžiků, kdy nemáte na intimnosti ani pomyšlení, zvyšuje a z „občas“ se stává „skoro vždy“, zbystřete. Tady už nejde o to, zda se přemoct nebo se sexu protentokrát vzdát, ale otázka zní, proč! Z jakého důvodu se vám do milování s partnerem čím dál častěji nechce?! „Spíš než se nutit k sexu, je potřeba hledat opravdovou příčinu, a pak pracovat na jejím odstranění,“ potvrzuje Lucie Horníková.

Pomoci mohou zdánlivé drobnosti. Trocha romantiky, projevy citové náklonnosti, pomoc s domácností a dětmi a podobně. „Nesouhlasím s výroky, že některé ženy na sex prostě moc nejsou. Jako lidé jsme obdařeni tímto primárním pudem, který je někdy pouze potlačený. Jde tedy opravdu jen o to, najít příčinu toho, proč na sex nemáte chuť,“ zakončuje Lenka Černá.

Řešily jste tohle někdy? Máte za sebou sex, do kterého se vám nechtělo, ale přemohly jste se?

Související témata:

Načítám