Hlavní obsah

Nemáte doma spíž? Díky našim tipům vám chybět nebude

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snem snad každé hospodyňky je mít prostornou spíž, v níž by byly srovnané kompoty, džemy, nakládané okurky, mouka, cukr i brambory. Co ale dělat, když tento prostor u vás doma chybí? Poradíme vám.

Článek

Bez lednice a mrazáku už asi nefunguje žádná domácnost. Všechno se tam však dát nedá. Kam tedy narovnat pytlíky s moukou, rýží, cukrem a další zásoby, když bydlíte v panelákovém bytě a nemáte k dispozici samostatnou spíž ani komoru? Naštěstí existují řešení, která tyto prostory aspoň částečně nahradí. Máme pro vás pár tipů, jak na to.

Pořiďte si potravinovou skříň

Ideální špajz by měl mít okno a být jedním z nejchladnějších a zároveň nejsušších míst v domě. Na první pohled je jasné, že v běžném bytě za něj budete hledat náhradu jen těžko. Ale potraviny někde uskladnit musíte, a proto je třeba hledat adekvátní řešení. Nejdostupnější a nejrozšířenější jsou kuchyňské skříně a skříňky.

Jestliže vybavení kuchyně teprve plánujete, jste ve výhodě. Můžete si dopředu promyslet, kam potravinou skříň postavíte. Hodně přitom záleží, na kterou světovou stranu je místnost orientovaná. Je-li to jen trochu možné, umístěte úložné prostory na zeleninu a ovoce na severní stěnu, a to do její spodní části. Zároveň si sepište seznam věcí, které v kuchyni nejvíc používáte, a podle toho naplánujte rozložení, tvar a velikost úložných skřínek. Nejlepší je si police a šuplíky ve „spíži“ přizpůsobit konkrétním potřebám a podle toho si ji nechat vyrobit na míru.

Foto: Miroslav Pesek, Shutterstock.com

I hospodyňka, která si nepotrpí na veliké zásoby, potřebuje někam uložit nejběžnější potravinyFoto: Miroslav Pesek, Shutterstock.com

Kolik máte v kuchyni místa?

Skříň je docela dobrý způsob, jak uskladnit trvanlivé potraviny. Má to ovšem jeden háček: musíte na ni mít dostatek místa. Většinou tvoří celek s ostatními skříňkami, takže bývá hluboká alespoň 60 centimetrů, což je standardní rozměr pro spotřebiče, jako je například lednice, k tomu musíte počítat i s dostatečně velkým prostorem před skříní (doporučuje se minimálně 120 centimetrů), který je nutný pro vysouvání poliček, šuplíků, drátěných košů, případně jiných praktických systémů. 

Funkční doplněk k lednici

Máte-li na skříň dost prostoru, pak je z praktických důvodů nejlepší instalovat ji vedle chladničky. Můžete pak snadno zkontrolovat, co je třeba doplnit, nebo si připravit ingredience před vařením. V uskladnění byste měli mít určitý systém – při jeho rozvržení se doporučuje vycházet z frekvence používání a hmotnosti potravin.

Spodní část se často používá na krátkodobé uskladnění zeleniny a ovoce, například brambor, česneku, jablek. Dávají se sem také nápoje – minerálky, trvanlivé mléko, šťávy… Do části od pasu výše do úrovně očí ukládejte potraviny, které využíváte nejčastěji – kávu, kakao, těstoviny, rýži, cukr a mouku. Vyšší police využijte k umístění méně používaných produktů: hotových potravin a polotovarů, konzerv nebo třeba prázdných dóz či zavařovacích sklenic.

Foto: P A, Shutterstock.com

Nejlepší je vytvořit systém podle toho, jak často co užíváte Foto: P A, Shutterstock.com

Vytvořte si praktické dekorace

Oč je vaše kuchyň menší, o to více času a fantazie byste měli věnovat jejímu navrhování. Potřebujete přece účelně využít každý kousek místa! Takže i když máte třeba úzkou místnost, v níž může být linka pouze podél jedné stěny a potravinová skříň se do ní nevejde, neznamená to, že nemáte k dipozici žádný úložný prostor. Druhá stěna rozhodně nemusí ležet ladem. Můžete na ni zavěsit poličky, tyče a různé háčky, které proměníte v otevřenou a zároveň dekorativní spíž.

Nikde totiž není psáno, že vaše zásoby musejí být skryté. Proč byste nemohli fazole, čočku, pohanku, těstoviny, sušené houby a další pěkné a barevné potraviny přesypat do velkých skleněných či plastových dóz s dobrým uzavíráním a postavit je na otevřenou polici? Kromě dóz dobře poslouží také ratanové, umělé či drátěné koše, do nichž lze uložit třeba brambory, česnek a cibuli. Zároveň je můžete barevně vyladit se zbytkem kuchyně, nebo naopak vytvořit zajímavý kontrast. Podobnou roli mohou zastat i barevné textilní sáčky.

Záleží na frekvenci používání

K uskladnění potravin můžete využít také prostor nad lednicí nebo nainstalovat třeba jen úzké poličky na jejím boku či využít boční stěnu některé kuchyňské skříňky a vyrovnat sem kořenky, dózy s moukou nebo sáčky s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vždyť každý kousek místa se počítá.

Možná namítnete, že police nad lednicí visí příliš vysoko, a jsou proto špatně dostupné. Ale řekněte upřímně: jak často pečete dorty nebo bábovky a podobné moučníky? Tak se tam prostě jednou za čas pro některé méně často používané ingredience natáhnete.

Kde skladujete trvanlivé potraviny vy? Máte na ně dost místa?

Reklama

Související témata:

Načítám