Hlavní obsah

Kořenky za pár korun? Využijte lahvičky od žvýkaček nebo bublifuku!

Foto: Profimedia

Chystáte se uložit koření? Možná se budou hodit vlastnoručně vyrobené kořenkyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasně, že si můžete kořenky koupit. Co ale, když potřebujete dát na stůl koření pro hosty nebo si ho vzít ven na dochucení masa při grilování? Pak se může hodit pár nápadů na výrobu vlastních.

Článek

Klasicky a již generace se dědí kořenky ze skleniček od přesnídávky. Jsou šikovné velikosti, hezky se zavírají. Prostě ideál. Co ale, když už přesnídávky nejsou součástí vašeho nákupního seznamu? Pak se vám mohou hodit i jiné možnosti.

Pokud uvažujete o přeměně jiných nádobek na kořenky, vždy vybírejte takové, které se dají snadno udržovat – to znamená omýt nebo dát do myčky. Ideální jsou ty, do kterých nejde světlo, jsou šroubovací nebo jdou pevně uzavřít.

Skleněná klasika

Klasiku ze skleničky od marmelády, přesnídávky nebo jiné vhodné pochutiny nesmíme vynechat. Protože se koření lépe daří ve světlu nepřístupných nádobách, natřete sklenici rychleschnoucí barvou, ale takovou, která snese omytí. Zdobit ji můžete velmi lehce permanentním fixem nebo tavnou pistolí s barevnými náplněmi. Nedejte se zlákat k oblepování sklenic jutou, provázkem, nebo jiným textilním materiálem – pokud nechcete kořenku při prvním zašpinění vyhodit.

Foto: Eva Malúšová

Nebojte se vyzdobit si sklenku, ale vždy nechejte dost místa na název koření. Můžete ho napsat i na víčko, pokud to vyžaduje způsob uskladnění. A že neumíte malovat? Základní motivy zvládnete – a jde hlavně o radost z tvoření než precizní obrázkyFoto: Eva Malúšová

Žvýkačkové orgie

Velmi šikovné jsou svým rozměrem i zavíráním plastové nádobky od velkého balení žvýkaček. Rozhodně tyto lahvičky nezahazujte – jen si dopředu ověřte, zda z nich jde sundat nálepka. Někdy jsou totiž tak urputné, že po nich i po omytí a drhnutí zůstává lepkavý pruh. Pak je lépe se s lahvičkou rozloučit. K nápisům i dekoraci opět postačí permanentní fix.

Foto: Eva Malúšová

Název koření můžete samozřejmě napsat obyčejně, do řádky, ale proč si to neudělat zajímavější?Foto: Eva Malúšová

Bublifukové kořenky

Rodiče menších dětí nemají o lahvičky od bublifuku rozhodně nouzi. Nevyhazujte je – jsou totiž stabilní, odolné a ještě mívají uzávěr s „okénkem“, do kterého můžete nasypat koření a udělat si tak zajímavý detail. Samozřejmě musíte nádobky před nasypáním kořeni dobře vymýt a vysušit a odstranit z nich očka, přes která se fouká.

Foto: Eva Malúšová

Pokud vám nestačí pro přehled a určení druhu koření v nádobce „vzorek“ pod víčkem, můžete si název napsat i na tělo nádobky – a můžete si s ním a kořením i trochu pohrátFoto: Eva Malúšová

Tic-tacové přenosné kořenky

Chystáte se pořádat větší zahradní party a přemýšlíte, jak na stůl dát hostům koření, aby ho nerozfoukal vítr, nevysypalo se a každý mohl před sebou mít své oblíbené druhy? Odpovědí jsou klasické krabičky od malých bonbonků.

Jejich víčka ale musíte přilepit, neboť se snadno „ochodí“. Výhodou je, že každý může před sebe dostat přesně tu kombinaci koření, jaké má rád. Jestliže si budete chtít vyhrát, můžete sadě krabičkových kořenek udělat i košíček – základ je přesně vyměřená a vyrobená kartonová krabička, kterou lze doladit například nastříhaným brčkem, což je bláznivé, ale k zahradní party se to hodí…

Foto: Eva Malúšová

Protože jde o kořenky určené pro okamžitou spotřebu obsahu, nemusí být neprůhledné – naopak je dobré, že do nich hosté uvidí. Obsah můžete naznačit i počátečními písmeny názvu kořeníFoto: Eva Malúšová

Pro pořádek

Nevydrží u vás koření tak dlouho, abyste se zabývali kořenkami, skladujete ho rovnou v sáčcích? Pak si na ně můžete udělat velmi jednoduchý pořadač. Měl by být tak vysoký a široký, aby v podstatě kopíroval velikost sáčku. Tím docílíte uklizeného dojmu, což bývá v šuplíku či skříňce s kořením docela problém. Pak už jen stačí sáčky nastrkat za sebe a pro přehlednost je uzavřít obyčejným dřevěným kolíčkem, na který napíšete.

Foto: Eva Malúšová

Krabičku vyrobte z kartonu – třeba z krabice od bot, kterou rozstříháte a po vyměření přehnete a slepíte. Její povrch by měl být alespoň částečně omyvatelný, aby šel otřít, takže se hodí samolepicí tapetaFoto: Eva Malúšová

Vyráběli jste někdy doma kořenky? Rozhodně vložte jejich fotografii do této fotogalerie, pro inspiraci ostatním.

Reklama

Načítám