Hlavní obsah

Nemůžete najít partnera? Pozor, tohle vám hrozí!

Foto: Profimedia

Neúspěchy v lásce a samota mají na člověka negativní vlivFoto: Profimedia

Reklama

Touží po lásce a fungujícím vztahu, ale jsou sami. Nedaří se jim najít vhodný protějšek. Měsíce, leckdy i roky. To se na psychice může hodně podepsat. Co takovým lidem hrozí a jak se tomu vyhnout?

Článek

Dlouhodobé neúspěchy v lásce, nepodařené pokusy o nalezení partnera či partnerky, samota. To jsou všechno věci, které mají na člověka velmi silný negativní vliv. Co to s vámi udělá, když se třeba roky snažíte najít lásku, ale jste neustále neúspěšní? A je nějaký způsob, jak tyto milostné neúspěchy ustát?

Rizika, která tu jsou

Možná jste to zažili, pokud ne, zkuste si to představit. Jste ve věku, kdy už většina vašich vrstevníků prožívá vážný vztah, možná mají děti. A vy stále nic. Nejspíš se necítíte příliš dobře. A tohle jsou věci, které vám hrozí.

  • Pocity méněcennosti – Logicky přemýšlíte, co děláte špatně. „Pokud lidé dlouhodobě nemohou najít partnera, často trpí úzkostmi a pocitem méněcennosti. Nerozumí, co udělali špatně nebo v čem jsou tak nekvalitní,“ potvrzuje vztahová koučka Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.
  • Pocity zmaru – Se sníženým sebevědomím jdou ruku v ruce i pocity zmaru, toho, že nic nemá cenu, že nikdy nic nevyjde. V extrémních případech se tohle může vyvinout i v úzkostné stavy, splíny a další psychické problémy.
  • Vyhledávání samoty – Uzavření se do sebe a omezení jakýchkoli styků s okolím je jedna z možných reakcí na neúspěchy v lásce. Je to jakýsi obranný pokus, jak se vyhnout dalšímu zklamání.
  • Strach – Čím víc milostných neúspěchů, čím víc zklamání a nepovedených pokusů navázat vztah máte za sebou, tím víc se bojíte toho, jak to dopadne příště. „Tím se vám do podvědomí zarývají negativní, strachové a nedůvěřivé programy, které vysílají strachy a nedůvěru do prostředí a potencionální partneři se vám vyhýbají obloukem,“ popisuje terapeutka pro mezilidské vztahy Lucie Mucalová.
  • Chorobná urputnost – Někteří lidé reagují na neúspěchy opačně. Čím víc jsou neúspěšní, tím víc se snaží. Hledání partnera se změní v lov! „Člověk v takovém případě vysílá do svého okolí tlak, urputnost, to, jak moc chce. A potencionální partner se toho zalekne a raději se ani nepřiblíží,“ vysvětluje Lucie Mucalová.
  • Rezignace– Stav, kdy to prostě vzdáte. Přesvědčíte sami sebe, že vás se láska netýká, vy se jí nikdy nedočkáte. Možná se snažíte vysílat signály, že se cítíte dobře a o vztah nestojíte, ale uvnitř se trápíte.
Foto: Profimedia

Těm, kteří nemohou delší dobu najít partnera, hrozí například pocity méněcennosti, ale i rezignaceFoto: Profimedia

Jak přežít samotu?

Jsou tu ale způsoby, jak se ze samoty a z absence lásky „nezbláznit“. Jak tohle nepříjemné období ustát. Odborníci radí následující:

  • Pracujte na své sebelásce – Mějte se rádi! A dělejte vše proto, abyste k tomu měli důvod. Vzdělávejte se, sportujte a udržujte se fit, zlepšujte se ve všem možném. „Možná to zní jako fráze, ale co dáváte do sebe, jak se k sobě chováte, to vysíláte do prostředí a k možným partnerům,“ říká Kateřina Matláková.
  • Srovnejte staré účty – Nebabrejte se v minulosti, ve starých křivdách a bolístkách. Co bylo, bylo, teď je teď. A pokud se to nedaří a staré rány stále bolí, vyhledejte pomoc odborníka!
  • Sdílejte – Neuzavírejte se do sebe. Sdílejte své smutky a trápení s někým. S rodinou, kamarádkou, nebo třeba s terapeutem. Ale nebuďte na to sami!
Foto: Profimedia

Zásadní je smutku se nepoddávat, nedělat si z hledání partnera životní cíl, ale nechat všemu volný průběhFoto: Profimedia

Pak už se jen uvolněte a nechte lásce volný průběh. Ona přijde, je tu totiž pro každého! „Pro každého z nás se tu narodil někdo druhý,“ dodává Lucie Mucalová. Je kontraproduktivní dělat si z hledání partnera životní cíl. „Hledání lásky by nemělo být nutností a plánem s časovým úsekem. Mělo by být volným plynutím s láskou, úctou a respektem k sobě samému. Silou a bojem nikdy ničeho nedosáhnete,“ dodává Lucie Mucalová.

Byli jste někdy dlouho sami? Jak jste to zvládali?

Reklama

Načítám