Hlavní obsah

Nenechte se okrást vlastním mobilem. Víme, jak a kde ušetřit!

Foto: prostockproduction, Shutterstock.com

Mobilní telefon je skvělou moderní vychytávkou, ale může vás i okrást. Jak se tomu vyhnout?Foto: prostockproduction, Shutterstock.com

Reklama

Uvědomujete si, že váš mobilní telefon se v lecčem rovná vaší peněžence a že vás může připravit o značné peníze? Na co si dát pozor zejména v případě mobilních dat? Poradíme vám.

Článek

Mobil vás může okrást! Dejte si pozor, pokud máte paušál, i pokud využíváte předplacené karty. A v neposlední řadě, jestliže mobilem platíte.

Nejvíce si připlatíte za data

Hlavním nebezpečím nejsou hlasové služby čili volání, ale zejména mobilní data a pro některé nezodpovědné uživatele také takzvané Prémium SMS, tedy způsob placení pomocí mobilního telefonu. Co hlídat, když surfujete po internetu pomocí nejrůznějších aplikací (operátoři totiž s daty šetří, a pokud vyčerpáte ta, která máte pro svůj tarif přidělená, musíte si další zaplatit)?

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Zejména mladí lidé jsou neustále připojení na internetu, je tedy potřeba toto vše ohlídat i u svých dětíFoto: nenetus, Shutterstock.com

Nepřehlédněte informaci od operátora

Situace se cenově liší, pokud čerpáte data doma a v cizině. V první řadě se tedy seznamte s tím, kolik dat je součástí vašeho tarifu, a pravidelně se v průběhu zúčtovacího období informujte ve vašem mobilu o tom, kolik dat jste již vyčerpali, ačkoli by vás o útratě měli informovat i samotní operátoři.

„Pokud naši zákazníci vyčerpají svůj datový limit – ať už doma či v zahraničí –, musí potvrdit jakékoli další čerpání dat, přičemž si mohou vybrat, zda pokračují ve snížené rychlosti nebo dokoupí nový balíček dat a surfují v původní rychlosti. Zákazníci jsou o čerpání dat informováni dopředu zcela zdarma prostřednictvím SMS nebo e-mailem podle svých preferencí,“ uvedla Patricie Šedivá z oddělení externí komunikace T-Mobile. Stejně tak fungují data nad rámec u operátora O2. Pozor si dejte ale u Vodafone. Ten totiž data nevypne a účet vás pak může překvapit.

Další data si můžete přikoupit pomocí balíčků, jejichž cena se může lišit, čím větší balíček si pořizujete, tím je výhodnější. Pokud ale zakoupíte balíček automaticky, zpravidla vám operátor přidělí ten nejméně výhodný. Jestliže ale za balíčky věčně doplácíte, zvažte, zda se vám nevyplatí jiný, vyšší tarif.

Na síti i na pláži?

Data v zahraničí si je třeba vždy dokoupit zvlášť. Vybrat si můžete z různých nabídek, připojit se můžete třeba na den, nebo na týden, či využít speciální tarif v zahraničí, který nabízí i určitý objem dat: „Služba Vodafone Roaming na sedm dní umožňuje zákazníkům využívat jejich domácí tarif i v zahraničí,“ uvedl Petr Dvořák, viceprezident pro nefiremní zákazníky Vodafonu. Tento tarif poskytuje 100 MB dat každý den.

Buďte pozorní i v případě, kdy jste v Česku, ale pohybujete se u hranic. Zde si totiž může váš mobil při slabším signálu vašeho operátora vyhledat síť zahraniční a data, která se přes ní budou posílat, zpoplatnit zahraniční sazbou. Vždy si raději zkontrolujte, jakou síť využíváte.

Foto: jakkapan, Shutterstock.com

Myslete na to, že na dovolené si za veškeré mobilní služby musíte více připlatitFoto: jakkapan, Shutterstock.com

Šetřete s daty, kde to jde

Základní naše rada je, buďte co nejčastěji na bezdrátové síti zvané wi-fi a mezitím si data v mobilu vypínejte. Tuto preferenci si můžete také nastavit jako automatickou. V chytrém mobilu můžete uložit přihlašovací údaje pro určitou „wifinu“ a dále pak zvolit, že pakliže bude tato síť v dosahu, budete používat v první řadě ji.

S tím souvisí i pozornost k tomu, zda vám některá aplikace nepracuje takzvaně na pozadí, tedy, že ani nevíte, že ji máte spuštěnou. Mnohé programy se samy od sebe aktualizují, což může z datového koláče ukrojit také pořádný díl. Zkontrolujte tedy možnost aktualizací a zakažte jejich automatické spouštění. Pokud stahujete fotografie, nenahrávejte nejvyšší pořízenou kvalitu, velikost obrázku zmenšete, to samé u videa. I tím data významně ušetříte.

Rizika již znáte, ale věděli jste, že mobil může za vás hlídat vaše zdravotní prohlídky? Více v článku Chytrá žena má prevenci v mobilu.

Reklama

Načítám