Hlavní obsah

Nenechte se omezovat vzdouvajícím bříškem. Víme, co stojí za nadýmáním

Foto: Profimedia

Trpíte na nadýmání? Poradíme vám, jak problémy zmírnitFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pořád pocit, že jste nafouklé jako balon a vzdouvající se bříško maskujete do volných košil? Neutíkejte od tématu, o kterém se stydíte mluvit. Pomůžeme vám problém zvaný nadýmání vyřešit.

Článek

Normálně se se zdravotními potížemi svěřujete třeba kolegyni v práci nebo kamarádce. O nadýmání to ale tak úplně neplatí. Přece jen tvrdit někomu, že máte pocit, že vám za chvíli vybouchnou střeva, je přinejmenším zvláštní. Řešit to ale musíte. Jednak vás takový problém omezuje a pak – umí i zabolet.

Pozor na bílkoviny, cukr a vlákninu

Za křečemi v břiše a plynatostí nejčastěji stojí určité potraviny a k vaší smůle především ty zdravé, tedy zelenina a luštěniny s vysokým podílem vlákniny.

„Brukvovitá zelenina obsahuje trisacharid trávený bakteriemi v tlustém střevě a tyto bakterie produkují plyn. A s luštěninami je to podobné. Jsou bohaté na bílkoviny, ale i na cukr a vlákninu, což jsou látky pro organismus hůře stravitelné, tudíž ve finále způsobují nadýmání,“ vysvětluje MUDr. Jana Hamanová, praktická lékařka z Liberce.

Na druhé straně to však neznamená, že byste měli proto ze svého jídelníčku zmíněné potraviny zcela vyloučit. Jen je třeba je lépe upravit. Střeva vám určitě poděkují, pokud jim místo syrové zeleniny naservírujete variantu vařenou v páře a ochutíte bylinkou, která usnadňuje trávení. „Zkuste bazalku, tymián, koriandr nebo anýz,“ doporučuje ještě lékařka.

A jak si poradit s luštěninou? To, co vadí vašemu zažívání, jsou látky obsažené ve slupce. Proto se doporučuje čočku, hrách nebo fazole máčet přes noc nebo opražit a slupky zbavit. Pomáhá i vařit je spolu s řasou Kombu (koupíte ji sušenou v obchodech se zdravou výživou), která do sebe to špatné absorbuje.

Foto: Profimedia

Tepelně upravená zelenina i ořechy patří k bezpečnějším potravinámFoto: Profimedia

Alergie, nebo snad nemoc?

Za nafouklým bolestivým bříškem může stát i stres, kouření nebo nedostatek pohybu. To vše zpomaluje střevní peristaltiku. Pozor si dejte i třeba na popíjení minerálky brčkem nebo hltání jídla – tím se vám totiž do břicha dostane příliš vzduchu.

Kromě toho ale existují i mnohem závažnější důvody, proč můžete mít často potíže se zažíváním. K těm hlavním patří intolerance žaludku, syndrom dráždivého tračníku nebo třeba alergie na laktózu.

„Pokud se dostavují bolesti břicha a křeče pravidelně třeba i poté, co si dáte k snídani jogurt, mléko nebo pár plátků sýra, můžete mít alergii na laktózu – mléčný cukr, který tělo v takovém případě nedovede štěpit. Laktóza pak zůstává ve střevech a vyvolává plynatost, průjem a další střevní potíže,“ vysvětluje MUDr. Miroslava Pekařová, praktická lékařka z Mladé Boleslavi.

Foto: Profimedia

Zkusili jste odvar z kmínu? Od pocitu nafouklého břicha by vám měl pomociFoto: Profimedia

SOS tipy

Plynatosti je samozřejmě vhodné předcházet preventivně. Hýbejte se, dostatečně pijte, dodržujte rozestupy mezi jídly a další jídlo si dávejte v době, až když strávíte to předchozí. Ve chvíli, kdy vás potrápí nafouknuté břicho, si udělejte mátový nebo zázvorový čaj.

Dobře funguje také odvar z kmínu či žvýkání lékořice. Obecně prospěšné jsou pak potraviny bohaté na draslík. To znamená zralé banány, rajčata, chřest nebo ořechy. Samozřejmě můžete zvolit i preventivní podpůrné doplňky, které koupíte volně v lékárně.

Pokud se problémy hlásí o slovo dost silně a bolestivě, zkuste si na břicho položit teplý ručník nahřátý žehličkou nebo speciální polštářek s třešňovými jadérky a v poloze, která napomáhá k uvolnění napětí, odpočívejte.

Máte s nadýmáním zkušenosti? Podělte se s námi!

Reklama

Načítám