Hlavní obsah

Nepijete příliš mnoho vody? Zjistěte to!

Foto: thinkstock

Proléváte se vodou v domnění, že je to zdravé? Nemusí...Foto: thinkstock

Reklama

Že se snažíte dodržovat pitný režim a pijete, co hrdlo ráčí? Kdy už je ale hranice vypité tekutiny nebezpečná? Kolik vody je pro tělo dobře, a kolik už ne? Víme!

Článek

Přehnaný pitný režim je opakem častého problému dehydratace – říká se mu převodnění, odborně hyperhydratace. „Může k němu dojít, když v relativně krátké době vypijete víc než 7 litrů vody,“ uvádí MUDr. Ondřej Nývlt.

Co se vám pak v těle stane? „Při převodnění se aktivují regulační mechanismy, a to hormonální,“ uvádí RNDr. Petr Fořt, CSc. ze Světa zdraví a dodává, že v takovém případě „dostávají zabrat" ledviny, klesá obsah sodíku v krvi, a tudíž klesá krevní tlak, močový měchýř je přetížený, chodíte stále na záchod...

Kolik je tedy akorát?

Odborníci se přesné odpovědi vyhýbají – není zase tak snadné množství stanovit. „Optimální příjem tekutin závisí na celé řadě okolností – pohlaví a věku, prostředí – suchu, vlhku, teplotě –, fyzické aktivitě a její délce, intenzitě a prostředí, v němž je realizována...“ vyjmenovává Petr Fořt s tím, že kromě toho jde také o tělesnou hmotnost a způsob stravování.

Foto: thinkstock

Během léta rozhodně myslete na to, co a kolik vypijeteFoto: thinkstock

„Pitný režim je velmi závislý na tom, kolik vody obsahují konzumované potraviny. Vegetariáni a vitariáni mohou mít příjem tekutin klidně o polovinu nižší, než je běžné optimum, protožejedí více ovoce a zeleniny, které obsahují vodu,“ dodává odborník. A ideální příjem se obvykle u dospělého člověka udává 2–2,5 litru denně. Vyšší příjem vody je pak nutný v případě, že sportujete, kojíte či redukujete nadváhu.

Test příjmu vody

Zda pijete dostatečně, zjistíte podle množství moče a posouzením její barvy. „Za den byste měli vymočit 1 až 1,5 litru a barva moče musí být světle žlutá,“ uvádí Ondřej Nývlt. Sytě jantarová moč a současně malý objem (provázený malou četností močení) jsou důkazem nedostatku tekutin. „Trvá-li takový stav dlouho, očekávejte problémy, projevující se bolestmi hlavy, suchou a povadlou pletí, bolestmi v zádech a později žlučovými kameny, zácpou a tvorbou ledvinových nebo močových kamenů,“ doplňuje lékař.

Foto: thinkstock

Pít na noc? Chyba! Tělo si pak moc neodpočineFoto: thinkstock

Jak se projeví nadbytek vody?

Příznaky toho, že je ve vašem těle něco v nepořádku, uvádí Petr Fořt takto:

  • Edémy – svědčí jednak o zadržování vody v organismu v důsledku poruchy činnosti ledvin nebo oběhu nebo hormonální regulace, ale také o nadbytečném příjmu vody (to většinou postihuje muže, kteří pijí velmi mnoho piva, nikoli ženy). Edémy končetin u žen souvisejí s oslabeným oběhovým systémem a poruchami lymfatického oběhu – v případě nadváhy a obezity.
  • Zduřelé krční žíly.
  • Zvýšení hmotnosti bez vzestupu příjmu energie – současně to ale může být známka poruchy činnosti ledvin a krevního oběhu.
  • Časté močení – pokud běháte na toaletu vícekrát než jednou za zhruba dvě hodiny a nejste zrovna těhotné (to byste chodily častěji kvůli tlaku plodu na močový měchýř).
  • Přetížení oběhu a ledvin – takzvaná hypernefroidní čili přetížená ledvina.

Odborníci se však jednoznačně shodují, že většina populace má problém opačný: „Mezi klienty je velmi mnoho žen uvádějících, že za den vypijí 3 dcl ,něčeho´, k tomu 3 kávy a 1 talíř polévky – a takto to dělají řadu let. Samozřejmě mají řadu zdravotních problémů a jsou doslova vyschlé,“ uzavírá Petr Fořt.

Jak jste na tom vy?

Reklama

Načítám