Hlavní obsah

Barva moči: Jaký odstín je normální a co může znamenat, když se zbarví jinak

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moč má běžně světle žlutou barvu, ale odstín se může rychle změnit. Co všechno může znamenat barevná změna, kdy je to jen následek konzumace některých potravin či dehydratace a kdy je třeba rychle k lékaři?

Článek

Normálně má moč světle žlutou barvu. Přirozeně bývá tmavší po ránu jako důsledek nižší výměny tekutin v noci. Ale existují další vlivy, které změní její barvu i konzistenci. Na co dávat pozor?

Co znamená změněná barva moči

Objevila se u vás tmavší zakalená moč? Pak jde pravděpodobně o infekci močových cest nebo ledvinové kameny. Kromě moči sledujte také jiné příznaky včetně teploty a bolesti hlavy či podbřišku – mohou naznačit, o jaké potíže jde. Přečtěte si následující přehled, ale počítejte s tím, že správnou diagnózu udělá jen lékař.

1. Bezbarvá moč

Příliš světlá, bezbarvá a „vodová“ moč znamená, že přijímáte příliš mnoho tekutin, tak trochu uberte. Pitný režim je důležitý, ale nesmí se to přehánět, hrozí vyplavování minerálů a vitaminů, a dokonce i výjimečná otrava vodou. Pokud si nejste vědomi zvýšeného příjmu tekutin, pak je možné, že máte v nepořádku ledviny. Máte-li často velkou žízeň a pak vylučujete velké objemy světlé moči, je nutné vyšetřit, zda netrpíte cukrovkou.

2. Tmavě žlutá moč

Často signalizuje dehydrataci neboli nedostatečné zavodnění. Může se přidat bolest hlavy, případně zvýšená teplota, sucho v ústech, okoralé rty a únava. V takové chvíli je třeba dodat tekutiny: je-li stav vážný, pak nitrožilně. To platí zejména v případě, že nemocný zvrací a má průjem, nebo jde o malé děti či seniory, kteří jsou k takovým potížím náchylnější.

3. Hustá a tmavá moč

Může souviset s nemocemi jater či žlučových cest, kdy se do moči dostává žlučové barvivo bilirubin. Potíže mohou vzniknout následkem infekce jater, jaterní cirhózy, ale také nádorů žlučníku či slinivky břišní. Je třeba další vyšetření u lékaře.

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Jednorázová či krátkodobá změna barvy či hustoty moči nemusí znamenat vůbec nic vážného. Jestliže trvá déle, případně se přidají bolesti břicha či zad, neváhejte se obrátit na lékařeFoto: Peakstock, Shutterstock.com

4. Hnědá moč

Může souviset jen s tím, že jste snědli některé potraviny, děje se to například po konzumaci rebarbory, aloe vera či některých druhů fazolí. Dohněda barví moč také antibiotika metronidazol a nitrofurantoin, kterými se léčí mimo jiné záněty močových cest. Na vině mohou být i projímadla či další léky, takže než se vylekáte, co se s vámi děje, přečtěte si příbalový leták, zda tam není uvedena možná změna barvy moči.

Jinak ovšem potíže nepodceňujte a doneste moč k rozboru –⁠ nijak vás to nezatíží. Nahnědlá moč může značit vážnější onemocnění ledvin nebo močového měchýře, případně jejich poranění. Tmavě hnědou moč způsobuje závažné akutní ledvinové selhání anebo rabdomyolýza.

5. Oranžová moč

Také oranžová moč může souviset s léky, nejčastěji fenazopyridinem, sulfasalazinem či rifampicinem, takže vždy jako první pročtěte příbalový leták. Může se také jednat o příznak močových kamenů.

6. Růžová a načervenalá moč

Většinou se jedná o přítomnost krve v moči. Takové potíže mohou souviset se zánětem či poraněním močových cest, projevuje se tak i rakovina močového měchýře. V případě rakoviny se dlouho nemusí přidávat žádný další problém, zatímco u zánětu je obvyklé časté nucení na močení s bolestí v  podbřišku a pálením. Podezření na krev v moči je vždy nutné vyšetřit lékařem. Ale ani tady není třeba panikařit: načervenalou moč může způsobit červená řepa a vůbec větší množství červených potravin.

Odborná spolupráce: MUDr. Slavomír Klátil, Urologická ambulance Vsetín

Načítám