Hlavní obsah

Máte hypotéku? A neplatíte zbytečně moc?

Foto: shutterstock.com

Většinu z nás čeká splácení hypotékyFoto: shutterstock.com

Reklama

Článek

Líná ústa, holé neštěstí

Pokud si pořizujete hypotéku, uzavíráte smlouvu s bankou, ve které je kromě jiného stanoveno, jak vysoký úrok budete bance splácet a na jak dlouho máte tento úrok fixován. Většinou to bývá pět let, ale záleží na konkrétních podmínkách každého. Po této době by se vám správně měla banka ozvat a nabídnout vám podmínky nové. Bohužel se tak nestává vždy, a pokud už se banka ozve, je to často na poslední chvíli, kdy už nemáte mnoho prostoru pro vyjednání lepších podmínek.

Rada pro vás: jednejte aktivně! Podívejte se do smlouvy, na jak dlouhé období máte tzv. fixaci sjednánu, a tři měsíce před jejím uplynutím začněte jednat! Domluvte si schůzku s bankéřem a zeptejte se, co by vám banka mohla nabídnout. Podmínky, na které se loví noví klienti, jsou totiž vždy výhodnější než ty, které banka před lety nabídla vám.

Co vše můžete změnit

To hlavní, co lze změnit, je výše úroku. Ta by se pochopitelně měla posouvat směrem dolů, protože úroky v čase klesají. Pakliže se vám podaří domluvit nižší úrok, výše měsíční splátky klesne. Kromě toho si ale můžete sjednat třeba delší dobu splácení. V takovém případě váš úrok sice naroste, ale splátky přesto klesnou, protože budou rozloženy do delšího období. Dále se můžete dohodnout třeba na předčasném splacení hypotéky s tím, že zaplatíte méně na nasmlouvané výši úroků, nebo nepravidelné splácení. Pole k vyjednávání je zkrátka široké, takže by byla škoda, abyste hned hodili flintu do žita!

Foto: shutterstock.com

Smlouvu s bankou uzavírejte pečlivěFoto: shutterstock.com

Hypotéku za vás může doplatit jiná banka

Jestliže vám nenabídnou nic, co by vás zaujalo, můžete se rozhlédnout jinde a poptat se v jiných bankách, co by vám zde poskytli, kdyby vás chtěli přetáhnout. Po skončení fixačního období můžete totiž hypotéku doplatit vy, ale klidně to za vás může udělat i jiná banka a domluvit si s vámi nové podmínky. Tomuto postupu se říká refinancování hypotéky. Můžete se obrátit na několik peněžních ústavů a předestřít jim svoji situaci. Banka pak většinou vypracuje návrh nové smlouvy, kterou si dobře prostudujte a zvažte, zda na tom budete lépe. Pakliže ano, začněte jednat.

Na co si dát pozor

Úvěrové podmínky u nové banky mohou na první pohled vypadat lákavě, ale je přesto několik skutečností, které byste měli vzít do úvahy a které mohou změnu banky prodražit a jež nejsou na první pohled zřetelné. Banky totiž po vás mohou chtít, abyste znovu nechali provést odhad nemovitosti, což vás může přijít i na deset tisíc korun. V některých případech je také třeba zaplatit znovu poplatek za vyřízení úvěru nebo si sjednat životní pojištění, které je dražší než to původní. Na všechny tyto podmínky se dopředu podrobně vyptejte a vše dobře propočítejte, než uděláte konečné rozhodnutí.

Pravda, s vyřízením nového úvěru mohou být starosti a běhání, ale několik ušetřených stokorun až tisíc korun měsíčně za to jistě stojí, ne?

Máte také ,,na krku" hypotéku? Splácíte ji v pohodě, nebo máte problémy? Napište nám o tom, jak jste řešili finanční otázku vašeho bydlení, na info@prozeny.cz!

Reklama

Načítám