Hlavní obsah

Nepovolitelný šroub: Jak na něj?

Foto: rawf8; Shutterstock.com

Foto: rawf8; Shutterstock.com

Reklama

Zarezlý nebo příliš utažený šroub dokáže pořádně potrápit. Máte pocit, že už jste na něj vyčerpali veškeré síly, ale on se nepohnul ani o milimetr? Pak pro vás máme několik tipů, jak si s takovým „nepovolitelným“ šroubem poradit.

Článek

Šrouby nejčastěji odmítají poslušnost kvůli rezu, případně kvůli přílišnému dotažení (aku šroubováky jsou sice skvělými pomocníky, ale občas dokáží vrut utáhnout tak, že si s ním lidská síla neporadí) či strženému závitu nebo hlavičce, ve které se šroubovák pouze bezmocně protáčí. Co teď?

Chce to trpělivost

Možností, jak uvolnit zakousnutý šroub, je několik. Nejprve jej zakápněte či postříkejte například penetračním olejem, který má většina kutilů vždy po ruce, nebo jakoukoli viskózní kapalinou či speciálním přípravkem pro uvolňování šroubů (dostanete jej běžně v hobbymarketu). Je důležité, aby se kapalina dostala i pod hlavičku, tedy do oblasti závitů šroubu. Nechejte ji nějakou dobu působit, klidně i hodinu dvě, a poté na šroub poklepejte (pokud máte k dispozici úderový šroubovák, máte práci usnadněnou). Nyní jej zkuste opět povolit. Nejspíš se šroub pootočí jen o kousek, ale i to je úspěch. Znovu jej přestříkejte viskózní kapalinou – teď už se totiž snáz dostane i pod hlavici do závitů. Postup opakujte, dokud se vám nepovede šroub uvolnit úplně.

Mimochodem, lidové kutilské rady doporučují na zarezlý šroub vyzkoušet i ocet nebo colu, které si dokáží poradit především se rzí. Pokud tedy není nic jiného po ruce, můžete si pomoci i těmito kuchyňskými zásobami. K uvolnění šroubů se hodí také petrolej či brzdová kapalina, u ní ale dávejte pozor, na jaký povrch ji použijete – některé by mohla poškodit.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. WD-40 Spray, univerzální mazivo, 400 ml, 120 Kč

2. TECTANE, Uvolňovač šroubů a rzi, 400 ml, 85 Kč

3. WD-40 Specialist, penetrační sprej na rez a korozi, 400 ml, 175 Kč

4. DEN BRAVEN, Uvolňovač šroubů a rzi s mrazovým efektem, 400 ml, 120 Kč

Žár i chlad

S odolným šroubem pomůže i teplo. Poté, co jste jej nastříkali viskózní kapalinou, si k ruce vezměte kovovou tyčinku (její průměr by měl být menší než průměr šroubku), kterou nahřejete a přitisknete na hlavici šroubu. Díky teplu mazivo lépe „proteče“ mezi závity, takže se dostane i do spodních závitů.

I u tohoto tipu platí, že je třeba postupovat s ohledem na materiál, v němž je šroub upevněn – například plast by mohlo teplo nenávratně poškodit, a tak je důležité mít po ruce vodu, jíž můžete okolí šroubu v případě potřeby ochlazovat.

Bez hlavy

Občas se stane, že během svých úporných snah o vytažení šroubu strhnete drážku pro šroubovák, případně rovnou ukroutíte celou hlavu šroubu. Ani to však není beznadějná situace!

V prvním případě můžete zkusit drážku do šroubu znovu vyrazit, a to nejlépe pomocí ostrého šroubováku či majzlíku a kladiva. Tento postup můžete zkusit i v případě druhém, tedy když ulomíte hlavičku. Do pahýlu šroubu zkuste vyrazit drážku, pokud nebudete úspěšní, musíte si vzít na pomoc „sofistikovanější“ nářadí. A tím je takzvaný vytahovák (vyvrtávák). Nejprve vyvrtáte do ulomeného šroubu pomocí klasického vrtáku na železo otvor, do vrtačky upevníte vytahovák, nasadíte do vyvrtaného otvoru a spustíte.

Když vše selže

Nestává se to sice často, ale možná zkrátka nebudete mít štěstí a šroub bude odolávat veškerým vašim pokusům o vytažení. Pak už zbývá jen šroub odvrtat. Potřebovat budete odolný a hlavně ostrý vrták na železo. Vrtačku zapněte jen na pomalý chod. Od věci není ani již několikrát zmíněné chlazení, šroub se při odvrtávání velmi rychle zahřeje.

Po odvrtání šroubku budete muset vytvořit v otvoru po šroubu nové závity. Na pomoc si vezměte takzvaný závitník (uvědomte si, že nový vnitřní závit bude minimálně o číslo větší, než byl původní).

Reklama

Načítám