Hlavní obsah

Dopřejme dítěti trochu špíny

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Myje se, nebo si jen hraje s vodou?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Takový to býval vodomil! Rozkošně se každý den cákal ve vaničce a teď ho dostaneme do koupelny jen pod pohrůžkou fyzického násilí. A ještě musíme hlídat, aby nenechal vodu jen tak téct a mytí nepředstíral. Ale upřímně řečeno, je každodenní sprchování opravdu tak důležité?

Článek

Bezmocně sledujeme odmítání hygieny, které se u dětí objevuje poměrně náhle. Je častější u chlapců než u dívek a vynořuje se zpravidla kolem desátého roku, tedy před nástupem puberty. Ani pediatři a psychologové nevědí, co je pravou příčinou tohoto jevu. Možná nám dítě signalizuje, že jsme příliš pedantští, možná je to jeho touha po autonomii, nebo má prostě přírodní vztah ke svému tělu a špinavé nohy mu připomínají odpolední běhání po lese. Ať je důvod jakýkoli, zachovejme klid a nahlížejme na celý problém rozumně.

Nedělejte paniku

Mnohá hygienická opatření, která považujeme za důležitá, nejsou pro dítě významná. Dítě se cítí dobře i mezi skvrnami na koberci, s pískem mezi prsty a neumytými vlasy. Dokážeme-li to přijmout, uleví se nám.

Německá dětská lékařka Annegeret Weikert rodiče uklidňuje: „Uvědomte si, že přehnaná hygiena není nic platná, dokonce může škodit, např. ve formě alergií na čisticí prostředky a prací prášky, které dráždí kůži a dýchací cesty. Časté sprchování a zejména mýdlo pokožku vysoušejí. Myslíte, že uchráníte dítě před nemocemi, když si bude pravidelně sprchovat záda? Těžko. Přehnané nároky na hygienu nemocem nepředcházejí, protože narušují imunitní systém. Každé dítě se musí setkávat s bakteriemi kvůli stabilizaci své imunity. Proto nedělejme paniku, když dítě zvedne ze země bonbon, a strčí ho zpět do úst. Také mu neuškodí, když půjde občas bez mytí spát."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Malé děti mají vodu rádyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama nás balamutí

Ze vší té reklamy se zdá, že když se nebudeme neustále mýt a různě čistit, v krátké době smrtelně onemocníme. Jak jen mohlo lidstvo přežít tak dlouho bez sprchových gelů a deodorantů?

Samozřejmě existují hygienické zásady, které každé dítě dodržovat musí, protože mají opodstatnění. Nedostatek ústní hygieny vede ke zkaženým zubům. Bez mytí rukou po použití WC může být dítě nebezpečné sobě i okolí, neumyté ruce před jídlem znamenají nebezpečí žloutenky a jiných nemocí „špinavých rukou". Poučme dítě o těchto několika zásadách. Na dalších však netrvejme. Vyhněme se boji o moc. Nevyhrocujme problém stylem „buď se půjdeš mýt, nebo..." Přemýšlejme o vlastních představách o hygieně. Zapomeňme na reklamy. Denní vytírání bytu dezinfekčním prostředkem a každodenní koupel může dokonce zdraví škodit.

A neobávejme se. Období odmítání hygieny u našeho dítěte ustoupí právě tak nenápadně, jako přišlo.

Reklama

Načítám