Hlavní obsah

Nesezdané páry mají sex častěji než manželé! Platí, že čím starší, tím méně erotiky?

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Méně neznamená kvalitněji. Více neznamená lépe. Milování je hodně individuální záležitost, která je ovšem častým předmětem anket a výzkumů. Tak schválně, kolikrát týdně si na něj uděláte čas? A pomůže vám vůbec, když se budete porovnávat s ostatními?

Článek

Tabulky a statistiky jsou pořád jen tabulky a statistiky. Neexistuje žádná „správná“ odpověď na to, jak často byste měli mít sex. Milování je otázkou touhy, potřeby, času i psychického a fyzického uvolnění. Takže jestli nesplňujete kvóty společnosti či vědeckých výzkumů, nic si z toho nedělejte – prostě „jen“ žijte… Ale na druhou stranu buďte informovaní.

Velbloud z komára. Nebo obráceně?

Někdy není od věci vědět, jak to chodí jinde. Podívejte se třeba na studii amerického Kinseyho institutu, která byla v srpnu 2017 znovu oprášena a prověřena společností Medical Daily. Vědci v ní zkoumali četnost sexu napříč různými věkovými skupinami. Jak to celé dopadlo?

Osoby ve věku od 18 do 29 let mají průměrně 112 sexuálních dobrodružství za rok, což znamená dvakrát týdně. Lidé ve věku od 30 do 39 let mají sex v průměru 86krát ročně, což se rovná frekvenci 1,6krát týdně. No a jedinci ve věku 40 až 49 let se milují v roce 69krát, tedy lehce více než jednou týdně, přičemž vědci neprošetřili žádnou osobu starší 49 let. Proč? Nejspíš mají tendenci ignorovat aktivní sexuální život starší generace. Jak hrubé!

Pan a paní. Sňatkem radosti nekončí

Zmínění vědci věří, že klesající sexuální frekvence jde ruku v ruce s každodenním stresem, kterého se nám dostává. A také dodávají, že i manželství hraje významnou roli v tom, jak moc a kdy si lidé užívají. Podle nich je 34 procent manželských párů zaneprázdněno mazlením dvakrát a někdy i třikrát týdně, 45 procent párů udává nepravidelnou frekvenci „několikrát za měsíc“ – obvykle čtyřikrát, a zbylých 21 procent se k sexu nedostane častěji než několikrát ročně. (Pro ty je konkrétní určení týdenní frekvence velmi těžké.) Pro porovnání, nesezdané páry se k mazlení dostanou stočtyřicetšestkrát za rok, takže taky zhruba třikrát týdně. Mimochodem, co vás po odtajnění těchto výsledků napadne? Že jsou výše uvedená čísla celkem optimistická. Vždycky totiž může být hůř…

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Všeobecným kompromisem jsou dvě milostná setkání týdněFoto: nd3000, Shutterstock.com

Manuál na oboustrannou spokojenost

Podle on-line průzkumu seznamky Elite Singles, který vyzpovídal šest stovek respondentů a byl uveřejněn magazínem Women’s Health, 65 procent žen a 69 procent mužů chce mít sex několikrát týdně. Tato anketa zároveň ukázala, že mezi zlatý kompromis patří dvě milostná setkání během sedmi dní. Dáváte to, nebo dočasně vlastníte červenou kartu?

Jednou jsi dole, jednou nahoře…

Náhlý pokles libida může znamenat stres, problémy ve vztahu nebo nějaký fyzický diskomfort. I s tím se však dá žít. Například český sexuolog a gynekolog Zlatko Pastor popisuje, že ženy trápí sexuální problémy častěji než muže.

Podle něj se však neprojevují tak viditelně jako nedostatečná erekce nebo předčasné vyvrcholení. Mnoho žen nemá potřebu je řešit, nepřikládají jim takový význam. Proto zmíněný sexuolog udává, že ženská sexualita není založena na výkonu a mnohdy stačí sex pouze přijímat. Zároveň dodává, že stanovit normu nebo vymezit to, co se již vymyká průměru, je skoro nemožné. Každý má vlastní měřítko, které se časem mění, takže nezáleží na tom, co a kdy dělají všichni ostatní. Na to kašle bílý tesák. To jen vy a on určujete pravidla!

A kolikrát týdně se milujete právě vy?

Reklama

Načítám