Hlavní obsah

Nesmrtelná česká klasika: Naučte se poctivou slepici na paprice!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi českou drůbeží klasiku? Vyzkoušejte slepici. Na rozdíl od kuřat má pevnější a chuťově výraznější maso a připravíte z ní s přehledem hned dvě jídla najednou. Pojďte se podívat, jak na to!

Článek

Dříve byla slepice na stole mnohem častěji než kuře a je docela škoda, že dnes je to naopak. Dospělá drůbež má sice pevnější maso, a proto vyžaduje delší čas vaření, ale výsledné jídlo má mnohem výraznější chuť.

Poptejte se nejbližšího chovatele nebo se vydejte na farmářský trh (kde byste také měli mít jistotu, že zvířata netrpěla nacpaná v malých klecích), pořiďte slepici a vyzkoušejte tuhle totální českou klasiku. Uvaříte si tak navíc i silný vývar, který spolu s částí masa a několika noky vydá za samostatné jídlo. Jestli slepici neseženete, nezoufejte: recept můžete stejně dobře vyzkoušet i s kuřetem, jen počítejte s kratší dobou vaření.

Slepice na paprice se zakysanou smetanou

Na vařenou slepici a vývar:

  • 1 malá nebo ½ velké slepice (kolem 1,5 kg; použít lze i kuře) -
  • 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru -
  • 3 stroužky česneku -
  • 2 malé cibule -
  • 2 bobkové listy -
  • 10 kuliček pepře -
  • 3 kuličky nového koření -
  • sůl -

Na 4 porce omáčky:

  • 2 lžíce sádla nebo másla -
  • 2 cibule -
  • 1,5 lžíce hladké mouky -
  • 2 lžíce sladké papriky -
  • 600 ml vývaru -
  • 200 g kysané smetany -

Na máslové noky:

  • 80 g másla -
  • 400 g dětské krupičky -
  • 200 g hrubé mouky -
  • 2 vejce -
  • 350 ml vlažného mléka -
  • hrst petržele -
  • muškátový oříšek -
  • sůl -
  • mouka na podsypání -
  • máslo nebo sádlo na omaštění -
Foto: Eva Malúšová

Na čtyři pořádné porce vám bude stačit menší slepice (asi 1,5 kg) nebo polovina velkéFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Nejprve si připravte vývar: slepici naporcujte na menší kusy a spolu s očištěnou zeleninou dejte do hrnce, přidejte asi lžičku soli, koření a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno. Přiveďte k varu a vařte na malém plamínku přibližně dvě hodiny doměkka, až maso odpadává od kosti. Já jsem si čas vaření zkrátila tlakovým hrncem, ve kterém byla slepice krásně měkká už po hodině. Jak správně naporcovat kuře či slepici?

Foto: Eva Malúšová

Nejprve si připravte silný vývar: poslouží do základu omáčky i jako samostatná polévkaFoto: Eva Malúšová

02.

Zatímco se vaří slepice, pusťte do noků: změklé máslo utřete s vejci v pokojové teplotě, krupičkou, moukou, malou lžičkou soli, špetkou muškátového oříšku a mlékem. Pro barvu přidejte i hrst nasekané petržele (můžete použít i jiné oblíbené bylinky, třeba pažitku) a hotové těsto nechte minimálně půl hodiny nabobtnat.

Foto: Eva Malúšová

Jestli se pustíte i do domácích noků, nezapomeňte nechat těsto alespoň půl hodiny nabobtnatFoto: Eva Malúšová

03.

Když je maso měkké, vývar slijte, odměřte z něj 600 ml do omáčky a zbytek uchovejte na polévku. Maso nechte chvíli vychladnout a poté oberte. 

04.

Zatímco maso chladne, pusťte se do omáčky: najemno nakrájené cibule nechte změknout na rozehřátém sádle, zasypejte moukou, minutu dvě za stálého míchání opékejte, přidejte papriku a po několika vteřinách (aby se paprika nespálila a nezhořkla) zalijte vývarem.

Foto: Eva Malúšová

Než slepice vychladne natolik, aby šla obrat, připravte si základ omáčkyFoto: Eva Malúšová

05.

Základ omáčky vařte asi patnáct minut, nebo než si připravíte zbytek. Poté můžete omáčku ještě rozmixovat tyčovým mixérem dohladka. Zjemněte ji a zahustěte kysanou smetanou a dosolte, pokud je to potřeba.

Foto: Eva Malúšová

Díky silnému vývaru bude mít omáčka výraznou chuťFoto: Eva Malúšová

06.

Hotovou omáčku nechte na teplém místě a dodělejte noky. Pomocí dvou lžiček namočených do vroucí vody tvarujte z těsta malé noky (po uvaření nabudou) a vařte je v osolené vroucí vodě asi deset minut. Když budete pracovat rychle, můžete je házet rovnou do vody (stejně je ale vařte ve dvou až třech várkách). Jestli si nejste tak jistí, odkládejte noky na moukou pořádně posypaný pečicí papír a vařte pak najednou. Scezené noky omastěte trochou rozpuštěného másla nebo sádla.

Foto: Eva Malúšová

Pomocí dvou lžiček pak tvarujte malé nočky (ve vodě nabudou)Foto: Eva Malúšová

07.

Teď už nezbývá než v omáčce prohřát maso, případně část masa a noků přidat do polévky, a podávat.

Foto: Eva Malúšová

Tahle poctivá domácí jídla ocení nejen milovníci české kuchyněFoto: Eva Malúšová

Tip: Do omáčky přidejte s vývarem i na proužky pokrájené papriky a spařená oloupaná rajčata.

Nemáte rádi drůbež? Nevadí vynikající jsou i vepřové kotlety na paprice nebo vepřové plecko na paprice s bramborovými noky.

Reklama

Související témata:

Načítám