Článek
Dříve byla slepice na stole mnohem častěji než kuře a musím říct, že je docela škoda, že je tomu dnes naopak. Dospělá drůbež má sice pevnější maso, a proto vyžaduje delší čas vaření, ale výsledné jídlo má mnohem výraznější chuť.
Poptejte se nejbližšího chovatele nebo se jako já vydejte na farmářský trh (kde byste také měli mít jistotu, že zvířata netrpěla nacpaná v malých klecích), pořiďte slepici a vyzkoušejte jednu totální českou klasiku – slepici na paprice s máslovými noky. Uvaříte si tak navíc i silný vývar, který spolu s částí masa a několika noky vydá za samostatné jídlo. Jestli slepici neseženete, nezoufejte: recept můžete stejně dobře vyzkoušet i s kuřetem, jen počítejte s kratší dobou vaření.
KLASIKA, KTERÁ SI ZASLOUŽÍ OPRÁŠIT
Slepice na paprice
Na vývar potřebujete: 1 malou nebo ½ velké slepice (kolem 1,5 kg; použít můžete i kuře), 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 3 stroužky česneku, 2 malé cibule, sůl, 2 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření
Na 4 porce omáčky: 2 lžíce sádla nebo másla, 2 cibule, 1,5 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sladké papriky, 600 ml vývaru, 200 g kysané smetany
Na noky: 80 g másla, 400 g dětské krupičky, 200 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, muškátový oříšek, 350 ml vlažného mléka, hrst petržele, mouku na podsypání, 2 lžíce másla nebo sádla
Na 4 pořádné porce vám bude stačit menší slepice (asi 1,5 kg) nebo polovina velké
Postup: Nejprve si připravte vývar: slepici naporcujte na menší kusy a spolu s očištěnou zeleninou dejte do hrnce, přidejte asi lžičku soli, koření a zalijte vodou tak, aby bylo vše dobře ponořeno. Přiveďte k varu a vařte přibližně dvě hodiny doměkka, až maso odpadává od kosti. Já jsem si čas vaření zkrátila tlakovým hrncem, ve kterém byla slepice krásně měkká už po hodině.
Nejprve si připravte silný vývar, který vám poslouží do základu omáčky i jako samostatná polévka
Mezitím se pusťte do noků: změklé máslo utřete s vejci, krupičkou, moukou, malou lžičkou soli, špetkou muškátového oříšku a mlékem. Pro barvu přidejte i hrst nasekané petržele (můžete použít i jiné oblíbené bylinky, třeba pažitku) a nechte minimálně půl hodiny nabobtnat.
Jestli se pustíte i do domácích noků, nezapomeňte nechat těsto alespoň půl hodiny nabobtnat
Když je maso měkké, vývar slijte, odměřte z něj 600 ml do omáčky a zbytek uchovejte na polévku. Maso nechte chvíli vychladnout a poté oberte. Mezitím dejte vařit omáčku: najemno pokrájené cibule nechte změknout na rozehřátém sádle, zasypejte moukou, minutu dvě za stálého míchání opékejte, přidejte papriku a po několika vteřinách (aby se paprika nespálila a nezhořkla) zalijte vývarem.
Než maso vychladne natolik, aby šlo obrat, připravte si základ omáčky z orestované cibule, trochy mouky a sladké papriky
Díky vývaru bude mít i omáčka výraznou chuť a nebude potřeba použít jakákoli dochucovadla
Vařte asi patnáct minut, nebo než si připravíte zbytek. Poté můžete omáčku ještě jako já rozmixovat tyčovým mixérem dohladka. Zjemněte ji kysanou smetanou (ta omáčku i pěkně zahustí) a případně dosolte.
Pomocí dvou lžiček namočených do vroucí vody tvarujte z těsta malé noky (po uvaření nabudou), které vařte v osolené vroucí vodě asi deset minut.
Pomocí dvou lžiček pak z těsta tvarujte malé nočky (ve vodě nabudou), které asi 10 minut povařte
Když budete pracovat rychle, můžete je házet rovnou do vody (stejně je ale vařte ve dvou až třech várkách). Jestli si nejste tak jistí, odkládejte noky na moukou pořádně posypaný pečicí papír a vařte pak všechny najednou. Scezené noky omastěte trochou rozpuštěného másla nebo sádla.
Teď už nezbývá než v omáčce prohřát maso, případně část masa a noků přidat do polévky, a podávat.
CO MÍSTO KRUPIČNÝCH NOKŮ?
Tahle poctivá domácí jídla ocení nejen milovníci české kuchyně
Tip: Do omáčky přidejte spolu s vývarem i na proužky pokrájené papriky a spařená oloupaná rajčata.
Máte rádi podobné české „poctivky“, nebo dáváte přednost modernější kuchyni?