Hlavní obsah

Knedlíčky vs.noky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Knedlíčky a noky připravujeme podobně

Tohle je knedlík, nok, knedlík, nok...! Na dramatickou scénu v kultovním filmu Pelíšky se nedá zapomenout, že? Ale zpátky do naší kuchyně. Jste si jisté, že víte, jak se takové dobré knedlíčky dělají a jak se odlišují od noků?

Článek

Rozdíl není velký, ale je. Zdali vaříme knedlíčky či noky, se pozná podle hustoty těsta. Je-li těsto hustší, tvoříme malé knedlíčky, je-li řidší, vykrajujeme lžičkou nočky.

A jak se připraví správné základní houskové těsto na knedlíčky? Vezmete si celé vejce a utřete je s kouskem másla (asi jako ořech velkým), pak přidáte strouhanou housku máčenou v mléce (na 1 vejce asi 2 lžíce), osolíte, okořeníte nejlépe zelenou petrželkou nebo zpěněnou cibulkou a pepřem. Vzniklou směs zavaříte do polévky a vaříte 8-10 minut podle velikosti.

Je libo fajnové knedlíčky? Tak k této základní hmotě přidejte kousek škrábaných hovězích jater, sleziny nebo jater z drůbeže a okořeňte je česnekem a majoránkou. Hmotu můžete protlačovat cedníkem do polévky, vznikne tak játrová rýže. Slezinové knedlíčky jsou znamenité a dodávají polévce ještě lepší barvu a chuť než játrové.

Další tipy

Dříve byly velmi oblíbené nočky krupicové. Jak na ně? Nejdříve se uvaří hustá krupicová kaše asi z 1/8 l mléka. Pak přidáte sůl a 30 g másla a do vlažné kaše vmícháte celé vejce. Lžičkou vykrajujete nočky a vaříte přímo v polévce 8-10 minut.

Další variantou jsou morkové knedlíčky. Ty se dělají z hovězího morku, ze kterého se utře větší kus s vejcem, nastaví se houskou a mlékem, jemně okoření jen zelenou petrželkou a květem.

Obdobou jsou i slaninové knedlíčky, kde do základní hmoty na houskové knedlíčky vmícháte na drobné kostičky krájenou, do skleněna rozpuštěnou slaninu a okořeníte zpěněnou cibulkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC