Hlavní obsah

Noky, nebo knedlíčky? Jak na ně a jaký je mezi nimi rozdíl

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Reklama

Tohle je knedlík, nok, knedlík, nok…! Na dramatickou scénu v kultovním filmu Pelíšky (1999) se nedá zapomenout. Ale jste si jistí, že víte, jak se takové dobré knedlíčky dělají a jak se odlišují od noků?

Článek

Rozdíl není velký, ale je. Zdali vaříte knedlíčky, nebo noky, se pozná podle hustoty těsta. Je-li těsto hustší, tvoříte malé knedlíčky, je-li řidší, vykrajujete lžičkou nočky.

1. Knedlíčky do polévky ze strouhanky

Toto je recept na základní těsto – samo o sobě je výborné, ovšem můžete ho vylepšovat bylinkami, játry, slaninou, morkem…

Celé vejce utřete s ořechem másla, přidejte asi 2 lžíce strouhanky pokropené mlékem, osolte a okořeňte nasekanou zelenou petrželkou nebo zpěněnou cibulkou a pepřem. Promíchejte, podle potřeby dodejte kapku mléka či lžičku strouhanky, a tvořte knedlíčky. Zavařujte je do polévky a vařte asi 8 až 10 minut podle velikosti.

2. Játrové knedlíčky a játrová rýže

K výše popsanému základnímu těstu přidejte kousek škrábaných hovězích jater, sleziny nebo jater z drůbeže a okořeňte česnekem a majoránkou. Hmotu můžete protlačovat cedníkem do polévky, vznikne tak játrová rýže. Slezinové knedlíčky jsou znamenité a dodávají polévce ještě lepší barvu a chuť než játrové.

3. Jemné morkové knedlíčky

Dělají se z uvařeného hovězího morku, který se vyklepne z kosti, kterou jste použili na hovězí vývar. Větší kus morku utřete s vejcem, nastavte strouhankou a mlékem tak, aby vzniklo hustší těstíčko, a okořeňte petrželkou a špetkou muškátového květu.

4. Slaninové knedlíčky s cibulkou

Do základní hmoty na strouhankové knedlíčky vmíchejte na drobné kostičky nakrájenou a dosklovata osmahnutou slaninu a cibulku. Přidejte špetku soli.

5. Krupicové noky do polévky

Nejdříve uvařte hustou krupicovou kaši asi z 1/8 l mléka. Pak přidejte sůl, 30 g másla a do vlažné kaše vmíchejte celé vejce. Lžičkou vykrajujte nočky a vařte přímo v polévce 8 až 10 minut.

Reklama

Načítám