Hlavní obsah

Jak zhubnout za měsíc 5 kilo? Poradíme jídelníček i vhodný pohyb

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Potřebujete zhubnout rychle? Během měsíce dokážete svou figuru viditelně zformovat. Za zdravé se považuje hubnout kolem půl kila týdně, tedy 2 kila za měsíc. Pokud jste ale své tělo netrápili hladem či drastickými dietami, můžete na váze ubývat rychleji. S následujícími tipy až 5 kilo za měsíc.

Článek

Za třicet dnů se dá zhubnout až pět kilo, a to bez hladovění či drastických diet a tím pádem bez jojo efektu. To by celkem šlo, ne? Přesná hodnota úbytku závisí samozřejmě i na tom, jaká bude vaše startovní pozice. Avšak jestli potřebujete dopnout oblíbené koktejlky nebo trochu splasknout břicho, měsíc by vám měl stačit. Pojďte se podívat, co pro to musíte udělat.

Ta nejdůležitější věc

Při snaze shodit nadbytečná kila spousta lidí řeší každou prkotinu, přitom zapomínají na to nejdůležitější. Je úplně zbytečné vzdát se cukru, lepku či mléka a dodržovat další podobné restrikce. Alfou a omegou každé redukční diety je kalorický deficit.

V podstatě jde o to, abyste z jídla a pití přijali méně kalorií, než za den vydáte. Pak si totiž tělo začne brát nezbytnou energii z vašich tukových zásob a vy začnete počítat ztracená kila. Do kalorického příjmu musíte zahrnout úplně všechno, co za den zkonzumujete. Každé uzobnutí, které si sami ani neuvědomujete, váš metabolismus zaznamená.

Počítat stojí za to

Princip je velmi jednoduchý, má to však jedno malé ale: energetický výdej, tedy množství kalorií, které tělo za den využije, se u každého liší. S věkem ale výdej klesá, zatímco s více sportovními aktivitami nebo vyšší váhou se zvyšuje.

Jako první tedy doporučujeme spočítat si vlastní čísla, třeba podle našeho návodu. Případně můžete požádat o výpočet odborníka – trenéra nebo výživáře. Pak si pár dní zapisujte, co jíte, zjistíte, zda musíte ve vašem jídelníčku kalorie spíše přidat či ubrat. A pak si sestavte jídelníček podle toho, co vám chutná.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Aby bylo hubnutí na poslední chvíli opravdu efektivní, spočítejte si, kolik energie potřebujeteFoto: Pormezz, Shutterstock.com

Jídelníček na jeden den

Obecně platí, že průměrný příjem energie pro udržení hmotnosti je pro ženu 8 000–⁠8 500 kJ. Pokud plánujete zhubnout, můžete si příjem snížit o 1000 až 2000 kJ. Ukážeme si to na příkladu 30leté, přiměřeně sportující ženy. Pro ni bude ideální redukční jídelníček složený ze tří až pěti denních jídel, který má zhruba 6 200 až 7 500 kJ. Připravili jsme pro vás jednodenní ukázkovou stravu – následující jídelníček má přibližně 6 900 kJ a zahrnuje čtyři denní jídla.

  • Snídaně - Jahodový cottage: 200 g sýru cottage promíchejte s lžící medu, navrch dejte 100 gramů jahod a dvě lžíce nasekaných mandlí.
  • Oběd - Krůtí nudličky, batáty, hrst rukoly jako zeleninová obloha: 150 g krůtích nudliček obalte v bílém jogurtu a drcených cornflakes, 150 g batátů nakrájejte na plátky, obojí pečte v troubě 30 minut na 200 °C.
  • Svačina - Salát z okurky, rajčat a sýru: pokrájejte půlku okurky, přidejte hrst rajčátek, 80 g balkánského sýru, lžíci dýňových semínek, zakápněte olivovým olejem a opepřete.
  • Večeře - Zeleninový bulgur s avokádovým dresinkem: 60 g (v suchém stavu) bulguru připravte dle návodu, přidejte na pánvi ogrilovanou půlku cukety a cibuli, 20 g sušených rajčat nakrájených nadrobno a tři lžíce cizrny; vše promíchejte s dresinkem z 50 g avokáda, citronové šťávy a pepře.
Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Hubnout se dá i bez sportu, ale je to hodně těžkéFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Sportovat se vyplatí

Už jste slyšeli, že zhubnout se dá i bez sportu? Je to pravda, je to však nesmírně těžké. Máte-li sedavou práci a ještě ke všemu nesportujete, váš metabolismus pracuje opravdu pomalu. V jídle byste se tedy museli držet hodně zkrátka. Proto radíme: snažte se přes den co nejvíce hýbatpravidelně sportujte.

Výsledky měsíčního hubnutí mohou velmi dobře podpořit kardio tréninky neboli cvičení zaměřené na spalování. Volte rozmanitost: když budete zkoušet stále nové aktivity, které pro tělo znamenají malý „šok“, uděláte jedině dobře. Jeden den si běžte zaběhat, druhý vyrazte na brusle, další na aerobic, o víkendu hubněte chůzí.

Jednou dvakrát do týdne zajděte na lekci HIIT, což je krátký a náročný, vysoce intenzivní trénink, který představuje výborný startér pro metabolismus. Do budoucna pak určitě přejděte i na silové tréninky – zajistí vám pevnou a zformovanou postavu.

Možná se vám budou hodit tipy na zdravé snídaně nebo dietní svačinky.

Jak často a co cvičit, abyste zhubli

Pohyb je při hubnutí vaším velkým spojencem! Zjistěte, jak často při hubnutí cvičit. Hubnout se dá nejen ve fitku, ale i během, chůzí či plaváním. Mrkněte na nejlepší videa pro cvičení nejen na hubnutí doma!

Reklama

Načítám