Článek
Postup
Krok 1: Svíčková na smetaně sice tak trochu nabádá k použití hovězí svíčkové, ale upřímně, skvělé jídlo vykouzlíte i z podstatně levnějších kusů masa. Já dávám většinou šťavnatou (hovězí!) veverku, ale hodí se i loupaná plec, roštěnec nebo pěkný kus zadního hovězího.
My děláme svíčkovou ze šťavnaté (a přitom poměrně dostupné) hovězí veverky
Krok 2: Špek pokrájejte na tenké špalíčky a dejte alespoň na hodinu do mrazáku, aby se s ním snadněji špikovalo. Do masa pak po vláknu udělejte tenkým nožem zářezy, které zvětšete vařečkou a proužky do nich zasuňte. Maso pak můžete převázat provázkem, aby lépe drželo tvar.
Špikování není nic těžkého, ale pokud máte pěkné maso, klidně slaninu jen pokrájejte na kostičky a nechte v základu omáčky
Krok 3: Maso pak ze všech stran osolte, opepřete a zprudka orestujte (pokud máte velký hrnec, co smí do trouby, tak rovnou v něm) na směsi másla a oleje. Vyndejte stranou a ve výpeku nechte zesklovatět cibuli. Poté přidejte na kostky pokrájenou kořenovou zeleninu a opečte dozlatova.
Díky restování ve výpeku z masa bude mít zelenina (a tím pádem i omáčka) mnohem lepší chuť
Krok 4: Zeleninu zasypejte cukrem, nechte ho zkaramelizovat, přidejte ocet, a když se odpaří, vmíchejte koření. To můžete rozbít v hmoždíři, svázat v gáze nebo dát jen tak - pak ho ale budete muset vylovit. Já kromě klasiky (pepř, nové koření a bobkový list) dávám ještě tymián, hodí se i saturejka. Vmíchejte hořčici, do hrnce vraťte maso, osolte, podlijte vodou tak, aby bylo téměř ponořené, a při 180 °C pečte 1,5 až 2 hodiny doměkka.
Nejlepší je použít hrnec, který pak může i do trouby. Pokud takový nemáte, vše přesuňte do hlubokého pekáče
Krok 5: Maso vyndejte a nechte zatím ve vypnuté troubě, aby nevychladlo. Koření vyhoďte a omáčku rozmixujte.
Pak už jen rozmixujte a případně dochuťte omáčku
Krok 6: Pokud chcete být poctivější (nebo nemáte mixér), omáčku propasírujte přes sítko, bude pak dokonale hladká. Zřeďte smetanou a případně dosolte, doslaďte nebo dokyselte. Maso pokrájejte přes vlákno na plátky.
Pokud ji chcete extra hladkou, omáčku propasírujte přes sítko. Mixování je ale jednodušší a většinou úplně stačí
Krok 7: Podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem, plátkem citronu a lžičkou brusinkové zavařeniny.
Špikovaná hovězí veverka je parádně šťavnatá (a co si budeme povídat, také podstatně levnější než pravá svíčková)
Když se to vezme kolem a kolem, svíčkovou můžete připravit i dost dietně (ačkoli jednou za čas trošku toho špíčku a smetany určitě neublíží). Zkuste dietní svíčkovou s krůtou a k ní třeba vločkový knedlík bez mouky!