Hlavní obsah
2,9
(4282)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Chudák svíčková je spoustou lidí vnímána jako složité jídlo, přitom náročná je v podstatě jen na čas pečení. Pojďte s námi očistit její pověst a potvrdit si, že na této české klasice není nic těžkého – snad jen kromě vašeho bříška, když si jdete podruhé přidat!

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Maso a omáčka
  • 1 200 g hovězího masa
  • 100 g špeku
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 ks cibule
  • 3 ks mrkve
  • 3 ks kořenové petržele
  • 1/4 ks celeru
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce octa 8%
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
K podávání
  • 6 plátků citronu
  • 6 lžiček brusinkové marmelády
Článek

Postup

01.

Svíčková na smetaně sice tak trochu nabádá k použití hovězí svíčkové, ale upřímně, skvělé jídlo vykouzlíte i z podstatně levnějších kusů masa. Já dávám většinou šťavnatou (hovězí!) veverku, ale hodí se i loupaná plec, roštěnec nebo pěkný kus zadního hovězího.

Foto: Marianna Bartková

My děláme svíčkovou ze šťavnaté (a přitom poměrně dostupné) hovězí veverkyFoto: Marianna Bartková

02.

Špek pokrájejte na tenké špalíčky a dejte alespoň na hodinu do mrazáku, aby se s ním snadněji špikovalo. Do masa pak po vláknu udělejte tenkým nožem zářezy, které zvětšete vařečkou a proužky do nich zasuňte. Maso pak můžete převázat provázkem, aby lépe drželo tvar.

Foto: Marianna Bartková

Špikování není nic těžkého, ale pokud máte pěkné maso, klidně slaninu jen pokrájejte na kostičky a nechte v základu omáčkyFoto: Marianna Bartková

03.

Maso pak ze všech stran osolte, opepřete a zprudka orestujte (pokud máte velký hrnec, co smí do trouby, tak rovnou v něm) na směsi másla a oleje. Vyndejte stranou a ve výpeku nechte zesklovatět cibuli. Poté přidejte na kostky pokrájenou kořenovou zeleninu a opečte dozlatova.

Foto: Marianna Bartková

Díky restování ve výpeku z masa bude mít zelenina (a tím pádem i omáčka) mnohem lepší chuť Foto: Marianna Bartková

04.

Zeleninu zasypejte cukrem, nechte ho zkaramelizovat, přidejte ocet, a když se odpaří, vmíchejte koření. To můžete rozbít v hmoždíři, svázat v gáze nebo dát jen tak - pak ho ale budete muset vylovit. Já kromě klasiky (pepř, nové koření a bobkový list) dávám ještě tymián, hodí se i saturejka. Vmíchejte hořčici, do hrnce vraťte maso, osolte, podlijte vodou tak, aby bylo téměř ponořené, a při 180 °C pečte 1,5 až 2 hodiny doměkka.

Foto: Marianna Bartková

Nejlepší je použít hrnec, který pak může i do trouby. Pokud takový nemáte, vše přesuňte do hlubokého pekáčeFoto: Marianna Bartková

05.

Maso vyndejte a nechte zatím ve vypnuté troubě, aby nevychladlo. Koření vyhoďte a omáčku rozmixujte.

Foto: Marianna Bartková

Pak už jen rozmixujte a případně dochuťte omáčkuFoto: Marianna Bartková

06.

Pokud chcete být poctivější (nebo nemáte mixér), omáčku propasírujte přes sítko, bude pak dokonale hladká. Zřeďte smetanou a případně dosolte, doslaďte nebo dokyselte. Maso pokrájejte přes vlákno na plátky.

Foto: Marianna Bartková

Pokud ji chcete extra hladkou, omáčku propasírujte přes sítko. Mixování je ale jednodušší a většinou úplně stačíFoto: Marianna Bartková

07.

Podávejte s houskovým  nebo karlovarským knedlíkem, plátkem citronu a lžičkou brusinkové zavařeniny.

Foto: Marianna Bartková

Špikovaná hovězí veverka je parádně šťavnatá (a co si budeme povídat, také podstatně levnější než pravá svíčková)Foto: Marianna Bartková

Když se to vezme kolem a kolem, svíčkovou můžete připravit i dost dietně (ačkoli jednou za čas trošku toho špíčku a smetany určitě neublíží). Zkuste dietní svíčkovou s krůtou a k ní třeba vločkový knedlík bez mouky!

Nejlepší omáčky

Kdo chce předvést své kuchařské umění a zároveň dopřát rodině i hostům opravdové pochutnání, většinou se pustí do omáčky a pečeného či dušeného masa s knedlíkem.

Reklama