Hlavní obsah

Klasika české kuchyně: Krémové kuře na paprice

Hodnocení:
(148)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Kuře na paprice můžete buď milovat, nebo nenávidět. Nenechte se zlákat různými zjednodušeními, omáčce to spíš ublíží. Tenhle geniálně jednoduchý recept je i ve své nejpoctivější verzi hotový za chviličku. Nejvíc času zabere provařování mouky, aby nebyla syrová.

Ingredience pro:
4 porce
  • 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 300 ml mléka
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

Krok 1: Kuřecí maso pokrájejte na kostičky velikosti sousta, osolte, opepřete a v hrnci je na rozpáleném oleji osmahněte dozlatova. Tento krok nepodceňujte a kuře opravdu restujte tak dlouho, dokud nebude zlatavé. Výpečky pak omáčku skvěle ochutí a i chuť samotného masa bude intenzivnější.

Krok 2: Cibuli nakrájejte najemno. Kuře vyjměte z hrnce, na tuk vsypte cibuli a nechte zpěnit. Pak přidejte papriku (lžíce by měla být pořádně vrchovatá – celkem by papriky mělo být kolem 40 g), bobkový list a nové koření a ještě pár okamžiků opékejte. Pozor, ať papriku nepřipálíte, snadno hořkne! Po částech podlijte mlékem a vývarem, vložte zpět maso a přiveďte k mírnému varu.

Krok 3: V pánvi rozehřejte máslo a zaprašte hladkou moukou. Nechte ji jen zpěnit, jakmile začne tmavnout, odstavte jíšku z plotny. (Návod, jak připravit jíšku krok za krokem) Přidejte pár naběraček omáčky, pořádně rozmíchejte a pak opatrně vmíchejte do omáčky. Kdybyste jíšku do vroucí omáčky vložili rovnou, zavařili byste hrudky. Nechte aspoň deset minut provařit, aby mouka nezůstala syrová. Na závěr přilijte smetanu ke šlehání, ještě dvě minutky vařte a můžete podávat.

Tip: Porce na talíři dozdobte třeba bylinkami či troškou nasekané zeleniny. Příloha je na vás. Nostalgii na dětství patří kolínka, hodí se ale i houskový knedlík, rýže anebo máslové noky či knedlíky bez mouky.

Jestli jste milovníci české klasiky, pak si v následujících dnech připravte třeba rajskou omáčku (klidně z protlaku) nebo guláš. A jestli k omáčkám raději knedlík než těstoviny, pak za to stojí určitě karlovarský knedlík

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek