Hlavní obsah

Peklo v rodině: Bojíte se tchyně? Dejte si raději pozor na švagrovou!

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Reklama

Celou dobu se všichni křižují při slově tchyně, přitom v rodině partnera je mnohdy ještě jedna žena, která může být o hodně horší. A to vaše švagrová. Vztah mezi sestrou a partnerkou je teprve ta pravá zkouška, kam se hrabe maminka…

Článek

Vztah ani z jedné strany není vůbec jednoduchý. Jestliže jste sestra, pak máte pocit, že žena vašeho bratra nemá na práci nic lepšího než nabourávat vaše pevná rodinná pouta. Vždyť přece v dětství jste si vzájemně kryli záda při nejednom průšvihu, což vytvořilo pouto na věky věků. Najednou přijde „nějaká taková“ a má tendence vašeho bráchu měnit.

Jenže i jako manželka můžete také dost tvrdě narazit právě na jeho sestru, která má pocit, že tento muž by měl být v životě nejoddanější právě jí. Prostě ani z jedné strany to není jednoduché. Nicméně jednu věc má manželka i sestra společného – obě dvě si myslí, že ta druhá je hlavním strůjcem všech problémů. Často to tedy může vyústit v boj, který je horší než mezi tchyní a snachou.

Přitom při těchto žabomyších válkách ani jedné nedochází, co vlastně způsobují. Jejich společného milovaného muže staví mezi dva mlýnské kameny. Obě dvě totiž očekávají, že se postaví na její stranu. Jenže pro něj to znamená, že si musí vybrat mezi sestrou a partnerkou. A to byste přece neměly chtít ani jedna.

Právo silnější

Byla tu dříve než vy, proto má pocit, že by ji bratr měl poslouchat více než svoji partnerku. Jenže sestry často zapomínají, že už dávno spolu nežijí v dětském pokoji, že ten muž má nyní svůj život, třeba i svoji rodinu, na kterou musí brát ohledy, a která by pro něj v určitých směrech měla být na prvním místě.

Je dobré mít s jeho sestrou trpělivost, a také pochopení. Často se totiž srovnávají hůře s tím, že jejich bratr má v životě jinou ženskou duši, se kterou si může popovídat, která mu nakupuje trička a která o něj pečuje. Zvláště, pokud ten bratr je ještě mladší a jeho sestra pořádný cítí jakýsi ochranitelský pud.

Na druhé straně ani jeho partnerka by si neměla myslet, že jen co si ho „okroužkuje“, přetrhne veškeré vazby s ostatními ženami v rodině a bude už navždy oddaně poslouchat pouze jejích rozkazů.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Sestra s partnerkou mohou mnohdy dostat muže mezi dva mlýnské kamenyFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Kamarádky na život a na smrt

Jestliže máte pocit, že vám v životě chybí kamarádka, pak jste spolu se svým novým partnerem jednu získala. Švagrovou totiž může najednou ovládnout pocit, že by se z vás měly stát nejlepší přítelkyně a bude vyžadovat, abyste spolu trávily více času, než kolik je u jiných rodinných příslušníků zvykem. Copak o to, je moc fajn, když si spolu tyto dvě ženy rozumí a stanou se z nich spojenkyně. Jenže v některých případech může být tento vztah budovaný trochu „na sílu".

Rodinu si člověk nevybírá, a tak se může stát, že švagrová nebude úplně váš šálek kávy, a tak trávit s ní více času, než při rodinných sešlostech, může být náročné. Nikde není psáno, že jen proto, že je to sestra vašeho partnera, se s ní musíte hned přátelit, na to nezapomínejte. Odstřihnout s ní kontakt ale také nemůžete – jemu by to mohlo být líto. Nemusíte se ale hned scházet jen ve dvou, zkuste z toho vymyslet větší akci, přizvěte i třeba další vaše kamarádky nebo členy rodiny. Vlk se nažere a koza zůstane celá.

Kdo je lepší? 

Někdy mohou mít ženy na svoji švagrovou pifku také proto, že okolí má tendence je srovnávat. Akorát to vnese další svár do vašeho vztahu, aniž by si to adresáti těchto uštěpačných poznámek uvědomovali. Expertkami na to jsou zejména nejrůznější tetičky, které, s hlasem jako med, opěvují jeho sestru, jak krásně zhubla, a jedním dechem dodají, že byste i vy potřebovala nějaké to kilo shodit. Velice oblíbené jsou také poznámky na to, že od jeho sestry se už vnoučat dočkaly, a že tedy teď je řada na vás.

Nenechte se tím rozhodit. Pořád mějte v hlavě, že nejen jeho, ale i jeho sestru znají tyto tetičky a babičky a podobně už od dětství, a tak v nich zůstává trocha toho patosu, zatímco vy jste pro ně ještě nová osoba, na kterou si musejí zvyknout.

Manželka až na posledním místě

Ostatně právě i okolní rodina ve vztazích dokáže občas udělat pořádnou rotyku. Ve chvíli, kdy se dostanete do sporu, zpravidla se postaví na její stranu, a vy tak najednou nemáte proti sobě jednoho bojovníka, ale rovnou celou armádu. Nemůžete jim to mít za zlé. Asi většina rodičů by se subjektivně postavila za své dítě. Toto měření dvojím metrem se ale nemusí projevovat pouze při sporech.

Možná se vám může zdát, že někdy jeho sestru protežují před vámi, že se v rodině cítíte spíše jako návštěvník, než její platný člen. Dejte tomu čas, i oni si na vás musí zvyknout. A pokud budete mít i nadále dojem, že vás vystrkují na okraj a úplně vždy s vámi nepočítají, své místo na slunci si vybojujte a přihlaste se. Jako partnerka jste stejně důležitý člen rodiny jako kdokoli jiný.

Jakou švagrovou máte vy?

Reklama

Načítám