Hlavní obsah

Nestačí vám gril? Vyzkoušejte zahradní krb

Foto: Denis Simonov, Shutterstock.com

Foto: Denis Simonov, Shutterstock.com

Reklama

Máte početnou rodinu nebo rádi grilujete s přáteli a chcete své kulinářské dovednosti posunout o nějaký ten level výš? Pořiďte si zahradní krb. Stane se nejen vaším grilovacím společníkem, ale také díky němu obohatíte svou zahradu o další architektonický prvek.

Článek

Poradíme vám, jak vybrat vhodný krb právě pro vás.

Kam ho umístit?

Jako první je třeba vědět, kolik máte místa na zahradě či terase a kolik jste z něho ochotni věnovat svému novému zahradnímu krbu. Na výběr máte mezi jednoduchými menšími krby, které zabírají plochu přibližně 80 x 80 cm, až po ty největší, rohové, které jsou například doplněny udírnou a prostornou pracovní plochou.

Důležitý je také povrch, na němž bude zahradní krb postaven. Povrch pod krbem musí být vždy vodorovný, zpevněný, případně přímo vydlážděný. Krb by měl být také umístěn v závětří, nechcete přece sebe, hosty či sousedy obtěžovat kouřem.

Jak poznat kvalitní výrobek

Při výběru dbejte na kvalitu použitých materiálů – uvědomte si, že váš zahradní krb bude stát celý rok venku, a tak na něj bude pršet, sněžit a svítit prudké slunce. I z tohoto důvodu se vyplatí investovat do skutečně kvalitního krbu.

Dalším kritériem je kvalitní podstavec. Ten musí být především pevný a měl by být dostatečně těžký. Zajišťuje totiž celou stabilitu krbu.

Krb byste si měli vždy prohlédnou „naživo“. Zkontrolujte si, zda vám vyhovuje výška umístění otvoru na grilování, případně umístění udírny a pracovní plochy. Jistě se nechcete ke svému novému zahradnímu krbu shýbat. Také nezapomeňte na celkovou výšku krbu, respektive komínu, který by měl být dostatečně dlouhý, aby vás při posezení neobtěžoval kouř.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

  1. Betowa Westerland, zahradní krb, 13 390 Kč -
  2. Cadac Rotisserie, rožeň s motorkem, 1790 Kč -
  3. Norman Astra, zahradní krb, 16 290 Kč -
  4. Norman Paleo, zahradní krb, 11 300 Kč -
  5. Weber Kompakt, grilovací náčiní 2dílné, 990 Kč -
  6. Norman Atlantik Quatro, rohový zahradní krb, 19 900 Kč -

Zvládnu si krb postavit sám?

Každý kutil jistě zvládne stavbu krbu bez pomoci. Je to jako větší, jen o dost těžší stavebnice. Většina krbů se ani nespojuje pomocí lepidel, jednotlivé díly do sebe jednoduše zapadají, takže není nutné mít po ruce nějaké další nářadí. Takovýto krb sestavíte přibližně do hodiny.

Pokud si vyberete náročnější sestavu, budete muset některé spoje i lepit. Na to vše se informujte rovnou při nákupu, obchodník vám pak nabídne i vhodná lepidla a žáruvzdorné silikony.

Jaké palivo je vhodné

V zahradním krbu používejte pouze dřevo a dřevěné uhlí. Pokud se rozhodnete grilovat pouze na dřevu, volte kvalitní suché dřevo bez příměsi pryskyřice, které netvoří dým a příjemně voní. Do udírny je vhodné tvrdé dřevo. Z listnatých stromů ideálně buk, dub a javor, případně bříza, akát či olše.

Dalším vhodným dřevem jsou také ovocné dřeviny, ale pouze ty, které neobsahují mnoho pryskyřice, jako je například švestka, trnka či hrušeň. Dřevo do udírny vždy nejprve zbavte kůry, vaše maso by totiž jinak mohlo chytit hořkou až nakyslou chuť.

Nepostradatelné doplňky

Ke každému krbu patří do základního vybavení grilovací rošt s nerezovou úpravou, ale můžete si vybrat i další příslušenství. Jistě oceníte například grilovací jehlu, na kterou můžete napíchnout celé kuře a za pomoci přídavného motorku jej stejnoměrně opékat. Nebo doplnit svůj krb o přídavný odkládací stolek, ochranný vak a mnohá další vylepšení.

Reklama

Načítám