Hlavní obsah

Nestačíte s dechem? Pozor na nemoci plic

Foto: Alliance Healthcare

Zadýchávání, chronický kašel či vykašlávání trápí takřka 700 tisíc Čechů, avšak pouze třetina z nich je pod dohledem lékařůFoto: Alliance Healthcare

Zadýchávání většinou připisujeme špatné fyzické kondici. Co když je ale všechno jinak? Spěch, málo odpočinku, nezdravé stravování a přemíra stresu jsou vhodným prostředím pro rozvoj civilizačních chorob. Kromě vysokého krevního tlaku či cholesterolu, by se do naší pozornosti měly dostat také plicní choroby. Proč?

Článek

Prvním příznakem plicních chorob bývá právě zadýchávání. A to je hlavní důvod, proč nemoc zpočátku ani neodhalíme. Přičítáme ho naší malé fyzické kondici, nadváze nebo kouření. Pokud se ale k zadýchávání začnou přidávat další příznaky (například kašel), může jít o závažné onemocnění, kvůli kterému se nakonec nedokážeme ani obléknout, jak nás tato aktivita vyčerpá. Na vině bývají závažné plicní choroby.

Výskyt plicních chorob se zvyšuje

Patrně nejčastěji jsou naše potíže s dechem spojené s astmatem. To se nejčastěji projevuje kašlem, dušností (především v noci a časně nad ránem) a svíravým pocitem na hrudi. A ačkoli je astma nevyléčitelné, správnou léčbou lze jeho příznaky minimalizovat a někdy dokonce vymizí úplně.

Jedním z nejzávažnějších plicních onemocnění je však chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), která se stala u nás i ve světě čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí. V České republice v posledním roce zemřelo v důsledku CHOPN více než 3500 osob, což je o celých 70 % více, než tomu bylo v posledních 10 letech.

Zjistěte, kolik let je vašim plicím

Důležitost prevence není nutné vysvětlovat. Zvláště bychom se jí měli věnovat právě v případech nemocí, které bezprostředně ohrožují náš život. Nechte si tedy ve vybraných lékárnách změřit plicní věk, který se nemusí shodovat s vaším věkem biologickým, a zjistěte, zda je vaše případné zadýchávání způsobeno pouze nedostatečnou fyzickou kondicí, či se za ním může skrývat nějaké onemocnění.

Foto: Alliance Healthcare

Plicní věk měří přístroj VitalographFoto: Alliance Healthcare

Jedním z hlavních faktorů, které bude speciálně proškolený lékárník při vyšetření sledovat, je vitální kapacita plic. Ta ukazuje maximální objem vzduchu, který jsme schopni po maximálním nádechu vydechnout. Průměr vydechnutého vzduchu zdravých plic je 5,6 litrů u mužů a 4 litry u žen.

Samotné vyšetření je velmi rychlé a jednoduché. Nemusíte se na něj nijak zvlášť připravovat, ale pokud chcete mít co nejpřesnější výsledky, je vhodně tři až čtyři hodiny před měřením nekouřit, nejíst těžká jídla a nesportovat.

Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde. Měření plicního věku je screeningovou metodou. Nestanovuje diagnózu a nenahrazuje lékařské vyšetření.

Reklama

Načítám