Hlavní obsah

Bunkry, pevnosti a vojenská muzea budou bavit nejen kluky

Foto: Peteri, Shutterstock.com

Foto: Peteri, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo válka se dnes skloňuje častěji než jindy a její přítomnost pociťujete každý den. V minulosti se i naše země ocitla mnohokrát ve válečné vřavě, na což upomínají památníky na ty, kteří ve válce přišli o život. Navštivte místa, která jsou nějak spojena s válečnou vřavou minulosti.

Článek

Na našem území již několikrát bojovaly tanky i vojenské letouny, vojáci se uchylovali do bunkrů, budovala se důmyslná obranná zařízení. V časech míru mohou tyto válečné artefakty sloužit jako důležitá mementa bitev. Právě v těchto složitých týdnech vám ale mohou také pomoci vysvětlit i menším dětem, co to vlastně válka je a jak se lidé dokázali v minulosti ubránit a znovu vybojovat klid a mír.

Tvrz Stachelberg

Ve 30. letech 20. století vznikala v českém příhraničí síť pevností a bunkrů, které měly střežit naše hranice. Řada z nich se dochovala dodnes a některé jsou dokonce přístupné. Uchvátí vás svou rozlehlostí a vybavením. Mezi prvními otevře největší dělostřelecká tvrz u nás, Stachelberg u Trutnova, k návštěvě zve již od dubna. Do dramatické minulosti vás vtáhne prohlídka kilometrových chodeb padesát metrů pod zemí i výstava dokumentující, jak pevnosti fungovaly po celé 20. století. Od května pak můžete zamířit například na tvrz Bouda nebo Skutina v Orlických horách nebo pevnost Dobrošov u Náchoda.

Foto: CCat82, Shutterstock.com

Pevnost Stachelberg se začala stavět v roce 1937 a měla pojmou až osm set vojákůFoto: CCat82, Shutterstock.com

Bunkr Březinka

S menšími dětmi pro vás může být zajímavější návštěva menších staveb, zachovalých bunkrů a řopíků (železobetonové lehké opevnění). Nadšenci do vojenské historie zde soustřeďují četné válečné artefakty a betonové prostory často vyplňují dobové uniformy, zbraně i důmyslná technika. Boj za svobodu během první a druhé světové války mapuje například pěchotní srub Březinka u Náchoda. Prohlédnout si tu můžete protitankový kanón, kulomety, funkční filtrovnu i telefonní ústřednu. Návštěvníky uvítá poprvé v sobotu 2. dubna.

Foto: Peteri, Shutterstock.com

Zničené ruině vrátili nadšenci do válečné historie původní podobu z roku 1938Foto: Peteri, Shutterstock.com

Vojenské muzeum Králíky

Tanky, vojenská vozidla, zbraně i děla, to vše k válčení patří. Bohatou sbírku bojových vozidel a dalších vojenských exponátů můžete navštívit ve Vojenském muzeu v Králíkách, které připomíná historii československé armády a dobu druhé světové války. Expoziční prostory na ploše 2 400 m² vzpomínají ale i na důležité osobnosti a jejich osudy. Od konce dubna můžete ve zdejší tankové aréně vidět dokonce vojenské kolosy v akci.

Foto: Profimedia.cz

Vojenské muzeum v Králíkách má otevřeno celoročně a denně, mimo pondělí. Na jaře a v létě pořádá pravidelně vojenské akce a projížďky v bojové techniceFoto: Profimedia.cz

Letecké muzeum Metoděje Vlacha

Válčí se nejen na zemi, ale i ve vzduchu. Zajímavé letecké exponáty můžete vidět v pražském Národním technickém muzeu, ale i několika specializovaných muzeích věnujících se jen letadlům. Letecké muzeum v Kunovicích otevírá od dubna, pražské Kbely otevřou své brány až v květnu. A v muzeu Metoděje Vlacha na letišti v Mladé Boleslavi mají otevřeno už teď, a to denně. Prohlédnout si zde můžete dvouplošníky z dob 1. světové války i stíhačky, které pamatují tu druhou.

Foto: Profimedia.cz

Řada letounů v muzeu je plně funkčních, na návštěvníky čekají i letecké simulátoryFoto: Profimedia.cz

Expozice Generál Laudon v Novém Jičíně

Bojovalo se dávno před vznikem letounů a tanků. V Novém Jičíně mají například poutavou expozici, která upomíná na generála Laudona, hrdinu rakousko-uherských válek s Pruskem nebo Osmanskou říší. Přímo v domě, kde legendární vojevůdce roku 1790 zemřel, je dnes Návštěvnické centrum, které nadchne malé hračičky i milovníky interaktivních prvků. Můžete si tu dokonce vystřelit z děla.

Foto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia

Expozice čítá hned několik místností, které mapují generálův život i to, jak se stal jednou z nejdůležitějších osobností armády Marie TerezieFoto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia

Mohyla míru u Slavkova

Jedna z vůbec nejslavnějších bitev, která se na našem území odehrála, byla bitva tří císařů u Slavkova v prosinci roku 1805. Napoleonova armáda zde v takticky jedinečné bitvě porazila koalici Ruska a Rakouska. Na bitvu upomíná naučná stezka slavkovským bojištěm, ale i památník Mohyla míru s muzeem. Byl vystavěn na památku více než padesáti tisíc obětí slavkovské bitvy. Vedle řady exponátů tu na vás čeká i propracovaná multimediální expozice.

Foto: Profimedia.cz

V doplňující samostatné výstavě si můžete slavkovskou bitvu přiblížit pohledem kronikářů, diplomatů, historiků i umělcůFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám