Hlavní obsah

Sexuální hračky nejsou pro samotáře aneb Největší mýty, které o nich kolují

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byly, jsou a budou! Hračky pro dospělé baví, pomáhají i léčí. Přesto je někteří ještě stále odsuzují. Jaké největší nesmysly, jež se o erotických pomůckách tradují, nestárnou?

Článek

Faly vyrobené z kamene, dřeva, kůže, a dokonce i ze sušeného velbloudího trusu, které byly nalezeny při vykopávkách, dávají vědět, že život našich předků byl všechno, jen ne nudný. Po tisíce let se falické předměty používaly jako prostředek ke zvýšení plodnosti a odhánění zlých duchů.

Když sexuální obřady nestárnou

Nejstarší falus na světě skrývala jeskyně Dutá skála v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Je z kamene, starý celých 28 000 let a dlouhý 19,2 centimetru. Historickou hodnotu mu dnešní erotické pomůcky mohou závidět, nikoli však dostupnost a rozmanitost funkcí.

V době pandemické krize celosvětový trh se sexuálními hračkami vydělal víc než 35 miliard dolarů, analytici přitom předpovídají, že do roku 2026 už to bude miliard 54. Přesto je používání dild, vibrátorů, masážních hlavic, análních kolíků a dalších pomůcek stále ovlivněno mylnými představami a předsudky. Které to jsou?

1. Hračky jsou jen pro osamělé

Také si myslíte, že jsou erotické pomůcky určeny pouze pro svobodné nebo osamělé lidi, kteří nemají jinou možnost, jak se spojit se svým sexuálním já? Nejedna studie toto tvrzení vyvrací, kupříkladu americký průzkum, který se uskutečnil pod taktovkou výzkumnice Debby Herbenick z Indianské univerzity. Ta odhalila, že z 2056 amerických žen ve věku 18 až 60 let erotické pomůcky při sexu se stálým partnerem používá 78 %. Na rodinném stavu tedy rozhodně nezáleží.

2. Kdo je kupuje, je špatný milenec

Hojné je také přesvědčení, že prodejci sexuální hračky cílí na špatné, nevýkonné a neobratné milence, alespoň tedy podle americké párové terapeutky Kat Van Kirk, která to uvedla pro magazín Psychology Today. Pravda je taková, že zvýšení fyzického potěšení nepochybně zvyšuje sexuální požitek, a to u obou partnerů. Pořídit si vibrátor znamená zvýšit sexuální prožitek na další level, ne obstarat si za sebe náhradu, jak si někteří (hlavně pánové) myslí.

Obecně lze říci, že páry, které mohou objevovat nové způsoby intimního života (včetně zapojení sexuálních pomůcek), jsou na tom o dost lépe, co se týče udržení vášně a touhy ve vztahu. Potvrdila to studie psychologa Davida Fredericka z kalifornské Chapmanovy univerzity, podle něhož erotické hračky dělají sexuální život lepším, nikoli horším.

Foto: Slideo, Shutterstock.com

Sex je vážná věc, ale také zábava. Tak proč si k tomu nepřizvat pár hraček?Foto: Slideo, Shutterstock.com

3. Nemají vliv na orgasmus ani na erekci

Do 8. srpna, kdy se slaví Mezinárodní den ženského orgasmu, sice ještě nějaký ten pátek zbývá, ale téma dosahování vyvrcholení je žhavé neustále. Profesor Petr Weiss z pražského Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN uvádí, že sice řada žen zažije vaginální orgasmus, ale u naprosté většiny dam hraje hlavní roli klitoris.

Jenže právě na klitoris se při pohlavním styku dost často zapomíná, což zvětšuje orgasmickou propast mezi partnery. Jak se o tenhle ženský nástroj rozkoše co nejlépe postarat? Sexem ve třech: s vibrátorem, který šanci na vyvrcholení násobí.

Zapomenout se nesmí ani na výhody vakuových pump, jež jsou k dostání v každém obchodě s erotickými pomůckami. Představují příznivé domácí řešení citlivého problému – občasných potíží se ztopořením. Podtlak podporuje erekci, po použití vakuové pumpy se penis lehce zvětší v šířce i délce. Kdo by z toho neskákal nadšením?

Reklama

Související témata:

Načítám