Hlavní obsah

Nejoriginálnější zmrzlinárny v Česku: Kde si dát slivovicovou, tvarůžkovou nebo rebarborovou?

Foto: ALPA PROD, Shutterstock.com

Foto: ALPA PROD, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmrzlina k létu bezpochyby patří. Nebojte se experimentovat a vyměnit tradiční vanilkovou třeba za tvarůžkovou, makronkovou nebo makovou. I když na některé si budete muset udělat výlet na druhý konec republiky.

Článek

Až se budete o prázdninách toulat po vlastech českých, zamiřte i k jiným populárním návštěvnickým cílům, než jsou hrady a zámky. Dlouhé fronty stojí i před stánky se zmrzlinou, jejich věhlas přesahuje hranice okresu.

Do Kačic na kaštanovou nebo rakytníkovou

Rodinný podnik Zmrzlina 2 AD manželů Hrivňákových ve středočeské obci Kačice nepřehlédnete, zpravidla před ním stojí i několik desítek metrů dlouhá fronta. Jejich zákazníci tvrdí, že tu prodávají nejlepší zmrzlinu v Česku. Příchutí už vyzkoušeli na dvě stě, včetně kaštanové, parmazánové nebo rebarborové. V nabídce dnes najdete zhruba padesát druhů, můžete se osvěžit například zmrzlinou z rakytníku, s příchutí jablečného koláče, punče nebo rozinek v rumu. Připravit umí i zmrzlinové dorty, k nejoblíbenějším patří kopečkový, ozdobený miniaturními kopečky různých příchutí. Otevřeno mají od čtvrtka do neděle od jedné do šesti.

Foto: Alyona Mandrik, Shutterstock.com

Sorbet z rakytníku osvěží a ani po něm nepřiberete (ilustrační foto)Foto: Alyona Mandrik, Shutterstock.com

Za koprovou nebo čabajkovou do Mimoně

I kdybyste vymysleli tu nejbizarnější příchuť zmrzliny, zřejmě nepřijdete s ničím, co už by nevymyslela zmrzlinářka Ivana Jablonovská. S ledovou pochoutkou nevšedních chutí začínala ve Stráži pod Ralskem, vytvořila na čtyři stovky příchutí. Současnou provozovnu má v Mimoni (okres Česká Lípa) a překvapí vás třeba kornoutkem koprové, svíčkové, čabajkové, česnekové, asfaltové nebo celerové zmrzliny. Pokud na tak netradiční příchutě nemáte odvahu, zkuste mateřídouškovou, žvýkačkovou, slivovicovou, sýr s mákem nebo turecký med. Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni je otevřená denně od devíti do pěti.

Za tvarůžkovou zmrzlinou do Loštic

V Lošticích narazíte na tvarůžky všude. Zatímco restaurace je nabízí smažené, plněné, nakládané nebo v salátu, v kavárně U lišky Bystroušky je můžete zkusit v podobě smetanovo-tvarohovo-tvarůžkové zmrzliny. Majitel kavárny Roman Činčara má i variantu pro méně odvážné, třeba tvarůžky s jahodami nebo malinami. V kavárně můžete ale ochutnat i tvarůžkovou pizzu nebo tatarák. Otevřeno je každý den zhruba od jedenácti do deseti večer. A kdybyste neměli dost, zamiřte ještě do místní Tvarůžkové cukrárny, která peče z tvarůžků štrúdly, kremrole, vdolky nebo větrníky.

Foto: Maximus Poly, Shutterstock.com

Na první pohled to nepoznáte, ale i slané pochoutky, jako sýry a uzeniny, mohou být zmrzlinovou ingrediencí (ilustrační foto)Foto: Maximus Poly, Shutterstock.com

Do Horních Počernic na mandle i bazalku

Budete-li mít cestu do pražských Horních Počernic, nesmíte minout zmrzlinový stánek Jana Černouška. Otevřený je denně mimo pondělí od jedné do šesti a nabízí řemeslnou zmrzlinu a sorbety, často netradičních příchutí. V nabídce je denně dvanáct příchutí, často se ale střídají. Na repertoáru má počernický zmrzlinář už dvě stě receptur. Nechte se nalákat příchutí kiwi s bazalkou, masajské kávy s pepřem nebo dezertem panna cotta s červeným rybízem a mandlemi.

Do Brna na makronky i krupičnou kaši

V Brně si milovníci zmrzliny přijdou na své. Laťka je tu nasazena hodně vysoko a ani místní nejsou zajedno, kdo dělá tu nejlepší. Mnozí vám doporučí Božský kopeček, jehož pojízdné vozíky potkáte v ulicích města, případně zamiřte do kamenné provozovny Gelatovárna, otevřeno je denně od dvanácti do sedmi. Ochutnat můžete třeba kombuchovou nebo makronkovou.

Foto: Božský kopeček

Jsou libo božské kopečky z Brna? Foto: Božský kopeček

Nemálo fanoušků má i brněnská cukrárna NaZmrzlinu se třemi provozovnami. Nabídnou spíše tradiční příchutě jako čokoládovou, slaný karamel nebo stoprocentní pistácii, vše ale v řemeslné kvalitě a lahodné chuti. Jeden kopeček vám zřejmě nebude stačit ani v další populární cukrárně s příhodným názvem Ještě jednu. V netradiční otevírací době 11:33 až 18:39 hodin vám nabídnou třeba krupicovou kaši, pražený kokos s čokoládou, griliášové vlnky nebo bílý grep, samozřejmě v podobě zmrzliny.

Načítám