Hlavní obsah

Posraná skalka, Ďáblova prdel či Uchcánek. Výlety za názvy, u nichž se budete trochu červenat

Foto: Martin Lisner, Shutterstock.com

Foto: Martin Lisner, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, jak rodinu či přátele nalákat k výletu a užít si společně aktivní chvíle v přírodě? Vyberte si cíl, na který se rozhodně budou těšit. Někdy přitom stačí vytasit název místa.

Článek

Když nějaké místo vypadá jako lidský zadek nebo ženské poprsí, těžko mu najdete příhodnější název. Kouzlo přírody, osudová náhoda, trocha fantazie a záliba ve sprosťárnách přisoudily některým místům osobité jméno i zástupy turistů, kteří mají smysl pro humor.

Prsa Matky Boží

V mapách oficiálně jméno Prsa Matky Boží nenajdete, na Šumavě je ale od místních určitě uslyšíte (a Mapy.cz vás také nasměrují správně). Při pohledu na panorama Šumavy totiž vrchy Ostrý a Malý Ostrý působí jako klenuté ženské poprsí. Lákavým pohledem se můžete kochat zejména, pokud na západočeské hory míříte z Chodska nebo Klatovska. Název Prsa Matky Boží použil ve svém literárním díle dokonce již před sto lety spisovatel Jindřich Šimon Baar. Z Ostrého (1293 m), jehož vrchol leží na německé straně Šumavy, se otevírá krásný panoramatický výhled do Čech i Bavorska.

Foto: Martin Lisner, Shutterstock.com

Němci vrchu Ostrý přezdívají Matterhorn Bavorského lesaFoto: Martin Lisner, Shutterstock.com

Ďáblova prdel

Vydáte-li se do oblasti České Kanady, můžete se kochat množstvím skal a kamenných útvarů. Z žuly tu příroda vytesala i objekt připomínající rozložité pozadí. Kuriózní kámen, který se stal oblíbeným cílem turistů, si vysloužil jméno Ďáblova prdel. Pěšky se k ní vydejte třeba z Kaprouna, zastávky oblíbené úzkokolejky.

Foto: jiznicechy.cz

Z parkoviště Valtínovský mlýn se k balvanu dostanete po naučné stezce s názvem Na Ďáblovu prdel. Čeká vás tu 11 informačních zastavení i vyhlídka z rozhledny U JakubaFoto: jiznicechy.cz

Rybník Uchcánek

Z Protivína se můžete vydat po naučné stezce Zelendárky krásnou přírodou plnou rybníků. Většina z nich má obyčejná jména jako Rabyň, Švarcenberský rybník, Čejka nebo Zukáček. Jeden z nejmenších rybníků v přírodním parku si ale vysloužil název Uchcánek. Získal ho díky nepříliš pevné hrázi, která propouštěla vodu.

Foto: jiznicechy.cz

Naučná stezka prochází kolem celkem třinácti rybníkůFoto: jiznicechy.cz

Studánky Čůráček a Čuráček

Dvě studánky s podobným názvem najdete nedaleko Berouna. Čuráček se nachází v Novém Jáchymově, Čůráček pak v Králově Dvoře, můžete návštěvu obou tedy spojit do jednoho výletu. Názvy míst lišící se jen v kroužku nad písmenem u nijak nesouvisí s pánským přirozením, ale spíše s tím, jak tenký čůrek vody vyvěrá ze země. I když nejde o nijak silný pramen, k letnímu osvěžení rozhodně postačí.

Foto: Mapy.cz/Martin Brož

Další studánku s podobným názvem, U Čůráčku, najdete na Plzeňsku na naučné stezce kolem Kokotských rybníkůFoto: Mapy.cz/Martin Brož

Pramen Prdlavá

Za pikantní procházkou můžete vyrazit i v Praze, konkrétně v městské části Dolní Chabry. Zde se v letním parnu lze osvěžit z pramenu s názvem Prdlavá. Ten si zřejmě vysloužil díky složení vody, které má mít dobrý vliv na zažívací trakt.

Foto: Mapy.cz/Martin Brož

Studánka leží v Drahanském údolí, někdy se jí proto říká i méně úsměvně DrahanskáFoto: Mapy.cz/Martin Brož

Posraná skalka

U vodní nádrže Vír nedaleko Bystřice nad Pernštejnem najdete hned několik vyhlídek, trailových cyklostezek i adrenalinových ferrat. Jedno ze skalisek nese vulgární název Posraná skalka. Tyčí se přímo nad řekou Svratkou a silnicí vedoucí k hrázi nádrže. V místech, kde dnes stojí hráz, bývala v minulosti textilní továrna. Když se z ní po směně dělníci vraceli do obce Vír, potřebovali si někteří ulevit a nedonesli to až domů. Právě v místech skalky často vykonávali velkou potřebu, a tak si místo vysloužilo svůj nelichotivý název.

Foto: trailyvir.cz

Okolí vodní nádrže Vir nabízí řadu dalších zajímavých cílů. Na jednom ze sklaních ostrohů se například tyčí uchvacující, více než tři sta let stará Chudobínská borovice, které se přezdívá Strážkyně zatopeného údolíFoto: trailyvir.cz

Vylízaná skála

U Otrokovic na Zlínsku se tyčí Vylízaná skála. Tento název ovšem neznačí nic vulgárního, v hanáckém nářečí se zkrátka na kopce nešplhá, ale „vylízá“, odtud i název skaliska. Vydejte se na něj ideálně po dešti, kdy se na jejím vrcholu v prohlubních, tzv. skalních mísách, drží voda. V zimě dokonce zamrzá.

Foto: Profimedia.cz

Ze skály je krásně rozhled, ještě lepší je pak z asi tři kilometry vzdálené rozhledny Brdo.Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám