Hlavní obsah

Netrapte se pihami. Zbavte se jich!

Foto: Thinkstock

Hýčkejte pihy kosmetikou podle babiček!Foto: Thinkstock

Reklama

Některým mohou pihy připadat roztomilé, ale také je mnoho žen, které si nepřejí nic jiného, než aby se jich co nejdříve zbavily. Proto možná přivítáte několik tipů od našich babiček, které vám pomohou získat snadno a levně požadovaný výsledek.

Článek

Pokud máte pár pih po těle, dá se na ně zvyknout a žádný problém neřešíte. Jestliže ale máte obličej posetý pihami, je velmi časté, že jste nespokojené a mírně naštvané na matku přírodu. Při každém pohledu do zrcadla se ptáte:

„Proč zrovna já?“

Pihy mají silné genetické kořeny, což znamená, že pakliže je máte v rodině, tak je získají do vínku s největší pravděpodobností i vaše děti. Kde a kolik jich bude, toť otázka. Nejčastěji se pihy objevují na zádech, rukou a na hrudníku, ale asi nejvíc nenáviděné jsou ty na obličeji. Už od dětství se na pihaté holky pokřikovaly různé nadávky, v dospívání se za ně dívky před kluky styděly, a tak se nelze divit, že s pihami svádějí ženy celoživotní boj a chtějí se jich zbavit.

Preventivně proti vzniku pih nemůžete prakticky nic moc dělat. Pokud jde ale o to, abyste pihy co nejvíce zneviditelnily, tak tady se nabízí hned několik možných alternativ a věřte, že s nimi nakonec boj vyhrajete.

Slunce je váš nepřítel

Pobyt na sluníčku bez důkladné ochrany proti slunečnímu záření vytváří dokonalé podmínky pro tvorbu dalších pih a tmavnutí těch už vytvořených. A jestli jste jich doteď měla málo, tak vám je sluníčko zcela jistě rozmnoží. Buďte tedy zásadová a zakažte mu to. Jak? To už jistě znáte, jen vám možná chybí důslednost. Pořiďte si opalovací krém s ochranným faktorem alespoň 30 +, což je proti množení a tmavnutí pih nejúčinnější opatření.

Dermatologické zákroky nemusí být vždycky šťastnou volbou

Pokud se chcete pih zbavit rychle, tak budete muset zkusit drastičtější metody, jako je chemický peeling nebo třeba laserový resurfacing, které provádějí odborní dermatologové. Tyto metody jsou většinou bolestivé a výsledek nemusí být vždy stoprocentní. Podstupujete totiž riziko, že může následně dojít ke zjizvení a poškození zdravé pokožky. Rozhodnete-li se pro některý z těchto zákroků, pak zcela jistě budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Ceny za jedno sezení se pohybují kolem 1000 korun a více. Počítejte také s asi týdenní rekonvalescencí. Chcete-li se dozvědět více o chemickém peelingu, přečtěte si náš článek: Recept na trvalé mládí – chemický peeling.

Šetrnější variantou chemického peelingu je aplikace pleťových krémů obohacených o přírodní AHA kyseliny. O jejich účincích a způsobech použití se dočtete v článku: Zázrak pro vaši pleť? AHA kyseliny!.

Foto: Isifa

V přírodě najdete ty pravé látkyFoto: Isifa

Zdravě s přírodními prostředky

Na druhé straně se nabízejí možnosti mnohem levnější, zdravější a bezrizikové. Navíc nemusíte nikam docházet a suroviny najdete doma v ledničce, maximálně koupíte čerstvou zeleninu a nějakou tu bylinu. Ano, hovoříme o postupném zesvětlování pih pomocí přírodních prostředků. Pojďte se tedy podívat na pár receptů, které znaly už naše babičky, a je možné, že budete některou chtít hned otestovat.

Pro všechny masky, u kterých není uveden postup nanesení a odstranění, platí v zásadě totéž: nanášejte vždy na čistou a odlíčenou pleť, nechte působit do zaschnutí masky, většinou to trvá tak půl hodiny. Masku pak smyjte teplou vodou a pokožku ošetřete hydratačním krémem. Postup můžete opakovat tak třikrát týdně.

Citronová šťáva

Díky přirozené bělicí schopnosti je citronová šťáva poměrně jasnou volbou. Budete-li jí postižená místa pravidelně potírat, zlepšíte vzhled pleti a pihy se budou pomalu stahovat do ústraní. Navíc vitamin C, který je v citronové šťávě obsažen, zvyšuje přirozenou ochranu pokožky proti UV záření. Ovšem sluníčka se ihned po aplikaci šťávy vyvarujte. Raději pleť důkladně omyjte a ošetřete zvláčňujícím hydratačním krémem, aby se z té kyselosti vzpamatovala. Pozor – citronovou šťávu každá pleť nesnese, u suché pokožky může způsobit podráždění nebo pálení. Než ji budete aplikovat, vyzkoušejte nejprve na malém kousku kůže a počkejte pár minut, co to udělá.

Kyselé mléko nebo zakysaná smetana

K odstranění pih můžete použít kyselé mléko, to musí být ovšem pořádně zkyslé a husté tak, aby se na tváři udrželo. Kyselina mléčná má na pokožku blahodárné účinky a pleť čistí a zesvětluje.

Med

Použijte nejlépe domácí včelí med a smíchejte ho do kašičky s rozmixovaným červeným rybízem. Tu pak pravidelně 3x týdně nanášejte na pihatou pokožku.

Druhou možností je smíchat 1 lžíci medu s pár kapkami limetkové šťávy a špetkou soli.

Čočka

Namočte přes noc 1 lžíci čočky. Druhý den vodu slijte a čočku rozmixujte a smíchejte s malou lžičkou bílého jogurtu, aby vznikla pasta. Pokud nemáte suchou pleť, pak můžete místo jogurtu dát několik kapek citronové šťávy.

Kurkuma

Koupíte ji ve prodejnách s přírodními prostředky. Jednu lžíci kurkumy v prášku smíchejte se lžící jogurtu a gramem hladké mouky. Tahle maska nejen vybělí pihy, ale ozdraví vám i nepihatou pokožku.

Máta peprná

Pár lístků máty rozmixujte s půlkou banánu na kaši. Naneste na celý obličej, ale vyhněte se místu kolem očí.

A jak s pihami bojujete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám