Hlavní obsah

Neumí vaše dítě prohrávat?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dokáže se vaše dítě smířit s prohrou?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Rozčilují se vaše děti, když s nimi hrajete pexeso nebo „člobrdo''? Prásknou například kostkou či figurkou o zem a začnou brečet? Zvládnout hněv je pro ně tvrdý oříšek! A pro vás pro změnu snaha pomoci jim, poprat se s prohrou.

Článek

Jak svým dětem, ale i sobě usnadnit a navíc zpříjemnit volné chvíle? Máme pro vás několik rad:

1. Hrajte s chutí a dobrou náladou

Nenuťte své dítě do hry, když se mu nechce. Záleží na jeho náladě a také na tom, zda má radši domino a nebo fotbal. Pomáhejte mu rozvíjet jeho schopnost. Nehněvejte se na něj, když nemá na nic chuť. Počkejte si, až ji mít bude, a pak hrajte s radostí a úsměvem.

2. Vybírejte hry věkově určené vašemu dítěti

Měly byste vybírat takové hry, které vaše dítě pochopí a má reálnou šanci v nich zvítězit. Například společenské hry jsou většinou výrobcem doporučovány od tří, čtyř a pěti let. Jednoduchá pexesa, domina, puzzle a skládanky se dají hrát už od dvou let. V tomhle věku zatím nejde o soutěžení, ale o rozvíjení psychomotorického vývoje. Předškoláčkové vyhrávání a prohrávání už samozřejmě velice dobře vnímají.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Introverti si vystačí samiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

3. Snažte se pochopit, proč se zlobí

Hněv, zlost, agrese - to jsou přirozené lidské emoce, kterými člověk reaguje na negativní zážitky, tedy i na zklamání z prohry. Jen si vzpomeňte na sebe, kolikrát vás vytočilo, když vás někdo poslal třeba při „člověče'' zpátky do domečku. A nejinak to vnímají i děti. Ty ale nemají takové zábrany jako dospělí, dávají nesouhlas daleko více a důrazněji najevo. Zkuste pro ně mít pochopení.

4. Dovolte mu brečet a vyvztekat se

Jakmile se vaše dítě uklidní, promluvte s ním o jeho pocitech. Naučte ho také univerzální poučky typu Neštěstí v kartách, štěstí v lásce. Když to po prohrané hře vysloví, uleví se mu. Bude se cítit dospělácky a nad věcí.

5. Dávejte mu najevo svou lásku

Vysvětlete mu, že prohra nutně nemusí vypovídat nic o jeho kvalitách. Dejte mu najevo, že ho máte rády, i když doběhne do cíle jako poslední nebo když poplete písničku na školní besídce.

6. Pokuste se ho motivovat

Pokud ho chcete do soutěžení vtáhnout, nechte ho párkrát vyhrát. Ale jak se říká - odtud potud. Vaše ratolest nesmí vaši strategii prokouknout. Naučte ji hrát fér, vnímat sebekriticky, když udělá chybu, ale také ji oceňte, když se jí ve hře daří.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hněv je přirozená lidská emoceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Typologie malých hráčů

  • Bojovník - Vyloženě soutěživý typ, rád vyhrává. Prohru nese velice osobně. Srdcem a duší je sportovec, často výbušný a radost mu udělá jen první místo.
  • Co dělat? Mírně ubrat na ambicích, v žádném případě nenechat vyhrávat, když si to vynucuje pláčem nebo vztekáním.
  • Hráč - Občas si rád zasoutěží, prohru bere „sportovně'' a ke spoluhráčům se chová kolegiálně. Má rád legraci.
  • Co dělat? Užívat si to. Není co řešit!
  • Kamarád- Soutěžení a obecně společenské hry ho moc neberou, raději si hraje „jen tak''. I když mívá spoustu schopností, nepředvádí se.
  • Co dělat? Podporovat ambice i sebedůvěru a často chválit!
  • Samotář - Tíhne k introvertnímu chování, nevyhledává společnost dětí. Někdy bývá i terčem posměšků. Prohry a výhry jsou mu lhostejné.
  • Co dělat? Snažit se objevovat činnosti, pro které by se nadchl.
  • Poznaly jste v naší typologii alespoň jedno ze svých dětí? Tak alespoň víte, jak mu pomoci a poradit.

Reklama

Související témata:

Načítám