Hlavní obsah

Tipy, jak předejít cestovní nevolnosti

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Cestování vám může pokazit kinetózaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Cestování je bezesporu krásná záliba, která se ale může snadno změnit v noční můru, když vám nebo vašim dětem putování za zážitky zkříží nevolnost. Poradíme vám, jak se nenechat nepříjemně zaskočit.

Článek

Známe to dobře z dětství. Usedneme do autobusu a jen co se rozjede, už se nám dělá špatně. Kinetóza - jak se odborně cestovní nevolnost nazývá - se však netýká jen dětí, ale mnohdy se s ní potýkají i dospělí. Dá se s tím něco dělat?

Proč k ní dochází

Nejde o nemoc. Příčinou je podráždění středního ucha. Oči při jízdě vidí, že se hýbáte, ale tělo je zcela v klidu, což zaznamenává orgán pro rovnováhu umístěný ve vnitřním uchu. Mozek tedy dostává zmatené signály, které špatně vyhodnocuje, což se projevuje podrážděním nervů, klesáním tlaku a pocitu na zvracení nebo zvracení. Někdo to překonává lehce, jiný se s tím potýká. Nevolnost v autobuse či v autě není nic neobvyklého. Může vás ale zaskočit i ve vlaku nebo dokonce na velbloudu. Nejčastěji se objevuje při cestování na moři (mořská nemoc).

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mořská nemoc není nic neobvykléhoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Braňte se léky

Nevolnost sice významně ovlivňuje psychika, nedá se jí však pouze změnou myšlení zbavit, a tak se budete muset poohlédnout v lékárně po vhodném léku, který vám nebo dětem pomůže. Nejznámějším lékem na cestovní nevolnost je Kinedryl. Lékaři doporučují jeho užívání cca půl hodiny před samotnou cestou, postačí i čtvrt. Pojedete-li dlouho, přibalte si ho s sebou a v průběhu jízdy jeho dávkování klidně zopakujte.

Dnes už ale nnemusíte spoléhat jen Kinedryl, existuje i jeho homeopatický vrstevník Cocculine. Dá se brát večer před cestou jako prevence a po dobu jízdy při viditelných obtížích dvě kapsle každou hodinu. Jeho výjimečnou vlastností je, že nezpůsobuje ospalost. (Můžete tak vystřídat řidiče v průběhu cesty v řízení, což vám udělá dobře).

Populární jsou žvýkačky Travel Gum (seženete běžně v lékárně). Doporučují se žvýkat těsně před cestou po dobu asi deseti minut. Při obtížích si klidně dejte další.

Variantou je i žvýkání zázvoru nebo pití jeho odvaru. Zázvor však díky charakteristické lehce pálivé chuti nemají v oblibě děti.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při nevolnosti ve vlaku se nedívejte z oknaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nestrašte děti předem

Pokud nevolnost trápí vaše děti, snažte se před podáním příslušných léků dodržovat některé zásady. Nepřipomínejte jim, že se blíží hodina odjezdu ani to, jak jim posledně bylo špatně. Místo toho se jim snažte vysvětlit, co mají dělat, když se jim udělá špatně. Nedovolte jim, aby si četly. Stav se při čtení zhoršuje. Tím, jak oči sledují písmena, nezaznamenávají žádný pohyb a tělo při tom díky pohybům na vozovce zaznamenává úplný opak.

Praktické rady pro dospělé

Nejen dospělým se před cestou doporučuje nekonzumovat těžká a tučná jídla. Výhrou není ani posilnit se na cestu alkoholem, ten vám ještě přitíží. Po dobu jízdy pravidelně dýchejte nosem. Snažte se dívat po směru jízdy a příliš nemanipulovat hlavou. Ideálně, když se vám povede usnout nebo alespoň zavřete oči, to váš mozek trochu uklidní. Nicméně na každého působí něco jiného, a tak je třeba si některé postupy nejdříve osahat v praxi. Praktikujte jen ty osvědčené.

Šťastnou cestu!

Reklama

Související témata:

Načítám