Hlavní obsah

Ušetřete peníze! Díky užitečnému odpadu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I odpadky mohou být krásnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen současná ekonomická krize nás učí šetřit. Ale je to i ekologické! Zkrátka – ještě než půjdeme třídit odpad, můžeme ho vlastními silami zredukovat téměř na polovinu. Vždyť třeba takový obal od mléka či korkové zátky mají tolik využití. A navíc odlehčíte peněžence za odvoz odpadu!

Článek

Krabice od mléka

Po odstřihnutí vrchní části krabice a důkladném vymytí slouží tvrdý obal od mléka jako krabice. Můžete ho například vyložit mikrotenovým sáčkem, do kterého vložíte cokoli sypkého, co máte v úmyslu zmrazit – například zeleninu. Po zmrazení pytlík, který získal pevný tvar vyjmete a můžete ho v mrazničce uskladnit lépe než neforemné balíčky.

Tip pro manžely: Už nemusí přemýšlet, kam se šroubky, hřebíčky či hřebíky... Stačí seříznout do požadované výšky a polepit informujícími štítky.

Korkové zátky

Kromě toho, že se dají použít opakovaně, jsou samy o sobě výtvarným materiálem, který se dá využít od šperků až po rohožky. Stačí jen nůž, lepidlo, pár drátků či tkaniček, případně barvičky. Mohou tak vzniknout originální obrazy nebo třeba neklouzavá podložka v koupelně. Ostatně, pro manžela, který si dá rád sklenku vína je to originální dárek (trochu zlomyslný) - vložka do vany vytvořená ze seříznutých korkových zátek, aby se po svých vinných výpravách nepohmoždil.

Tip na dekoraci: Vezměte skleněnou vázu, vázičku či skleničku a naplňte korkovými špunty. Pak už jen umístěte v interiéru. Velmi jednoduchá krása!

Foto: thegreenhead.com

Z vinných zátek vytvoříte i hezký věnečekFoto: thegreenhead.com

PET lahve

Ideální pro uskladnění odstáté vody na zalévání květin. S odstřiženým vrcholem poslouží na podlévání pokrmů, rozmíchávání jíšky, vyplachování odpadů... Odříznutý vrchol (jde to i nůžkami) zase může fungovat jako trychtýř. Z PET lahve také můžete vyrobit jednoduché krmítko pro sýkorky. Dno prorazíte hřebíkem a pomocí provázků pod něj připevníte víčko polárkového dortu. Ze stran lahve vyříznete dva otvory, kudy z ní sýkorky vytahují slunečnicová semínka – ta se sama postupně posunují. Jestli vám jde vážně o roztomilé sýkorky a netoužíte po vrabcích, zavěšte lahev na provázek – pohupování dělá dobře právě jen sýkorám. A opět i našim mužům mohou spodky lahví posloužit - hned mají kam dát šroubky, hřebíčky a jiné „udělátory“.

Tip na Vánoce: Pomocí odříznutého vršku PET lahve - trychtýře - vykrájíte krásná kolečka do lineckého pečiva.

Umělohmotné kelímky

Kelímky od jogurtu, pomazánkových másel, hořčice… Pokud si je neschováte pro jarní vysévání, uchování pomazánek, zbytků potravin a na zamrazení ovocných dření a jiných pochutin, může je využít muž. Může z nich vytvořit dokonalé lepidlo třeba na kachlíky. Čisté kelímky prostě rozpustí v ředidle na barvu a vzniklou hmotu přiměřeně zahustí sádrou a popelem. Vzniklé lepidlo je vhodné i do spár a nerovností třeba na nábytku před konečným nátěrem.

Tip: Věděly jste, že takováto hmota vyrobená z průhledných kelímků funguje také jako ochranný nátěr přes nápisy, které jsou vystaveny povětrnostním vlivům (jmenovky, zvonky…)?

Foto: treehugger.com

PET lahve mají široké využitíFoto: treehugger.com

Děravé ponožky

Při práci na zahradě, při opravě – leckde oceníte suché, příjemné rukavice. Ty jednoduše vytvoříte z ponožek, které už jsou na odpis. Na vyžehlené ponožce, kde jste patu inscenovala doprostřed, tuhle díru odstřihnete. Vznikne tím díra vlastně uprostřed dlaně, kam jednoduše všijete palec rukavice. Ten bez velké námahy vytvoříte z další ponožky. Vzhledem k tomu, že jde o pracovní rukavice, s úpravou si zas takovou práci dávat nemusíte.

Tip pro děti: A co vyrobit mamince nebo babičce jednoduchý jehelníček? Ponožku na neděravém místě vycpěte natrhaným molitanem či vatou, pořádně zespodu zavažte či zašijte. Přebytečnou látku ustřihněte.

Obyčejná pecka?

Úroda švestek a meruněk se dá využít hned nadvakrát. Pokud pecky nevyhodíte, ale očistíte a uschováte, vzpomeňte si na ně, až přijdete z vycházky s mokrými botami. Pecky dáte na plechu do trouby ohřát, nasypete je do mokrých bot a zakryjete třeba novinami. Ráno budou boty dokonale suché a bez poskvrnky.

Praktická zahrádka

Co se venku urodilo, to tam také prospívá. Je normální, že veškerý přírodní odpad během roku kompostujete a připravujete si tak ideální zeminu – hnojivo na záhonky. Příroda je tak dokonale „vymyšlená“, že i její odpad na konci vegetativního období pomáhá vzniku nového života. Podzimní ořezání živého plotu poskytne materiál – jehličnaté větve k zakrytí záhonů, růží a skalky před mrazy. Větve z průklestu okrasných keřů rozmělněné drtičem užijete místo mulče a vyšší vrstva štěpky je skvělá tepelná izolace. Větve opadavých keřů zase zajistí hromádky listí, kterými chráníte citlivé rostliny před rozfoukáním.

Může se stát vlastně koníčkem, vynalézat krásné věci z materiálů, které by zbytečně končily v popelnici. Vyhazujte až ty suroviny, které nemohou dál ničemu prospět. Není to ostuda, je to zodpovědné chování!

Reklama

Související témata:

Načítám