Hlavní obsah

Ničí vám akné pleť i v dospělosti? Nedejte se!

Foto: Thinkstock

Co dělat, když si pupínky nedají pokoj ani v dospělosti?Foto: Thinkstock

Vybaví se vám při slově „akné“ vzpomínky na vaše -náctiny? Ne každý má takové štěstí. Velké procento žen totiž bojuje s pupínky i v dospělosti. Patříte k nim i vy? Poradíme vám, jak se s tímhle otravným problémem vypořádat.

Článek

Akné na tváři teenagera asi nikoho nepřekvapí. Pupínky řeší drtivá většina dospívajících. Na vině jsou hormonální změny (zvyšuje se hladina mužských hormonů androgenů, kvůli čemuž dochází ke zvětšování mazových žláz a vyšší tvorbě mazu), kterými -náctiletí procházejí. Co když ale máte za sebou dvacítku, třicítku a akné se ne a ne zbavit? Neházejte flintu do žita a vyhlaste pupínkům válku!

1. krok: Nečekejte na zázrak a nechte si poradit od odborníka

K akné je vždycky nutné přistupovat komplexně. Nestačí, když vyměníte vaši kosmetickou sestavu. Myslíte-li to s řešením vašeho problému vážně, navštivte dermatologa. „I u dospělých jsou totiž nejčastěji na vině hormonální vlivy. Ničím výjimečným není akné po vysazení hormonální antikoncepce, během těhotenství a kojení a stejně tak i v období premenopauzy,“ říká dermatoložka Hana Píchková. Pupínky se také často objevují v období několika dní před menstruací, ty se ale obvykle ztratí stejně rychle, jako se objevily.

S pár pupínky si hravě poradí kosmetika, pokud vás ale trápí těžší forma akné a bojujete s ní už dlouho, rozhodně zamiřte ke kožnímu lékaři. „V komplikovanějších případech vám může lékař předepsat jak hormonální léčbu, tak i antibiotika nebo izotretinoin, což je derivát vitaminu A,“ vysvětluje MUDr. Píchková. U mírnějších forem potom zpravidla stačí krémy či gely.

Foto: thinkstock

Chcete se zbavit akné? Péči pojměte komplexněFoto: thinkstock

2. krok: Nepodceňuje životní styl a relaxujte

Svůj podíl má na tvorbě pupínků také stres, genetické dispozice a strava. „O vlivu čokolády na akné se spekuluje dlouho, tvrzení odborníků se liší. Jediné, na čem se opravdu shodují, je fakt, že zdravá vyvážená strava pleti prokazatelně napomáhá,“ dodává dermatoložka. Akné se také o něco častěji objevuje u kuřáků, pokud proto típnete cigaretu a přestanete kouřit, je dost možné, že se stav vaší pokožky zlepší.

3. krok: Zvolte vhodnou a šetrnou kosmetiku

Důležitá je samozřejmě také péče. O tom, že byste měly pleť pravidelně čistit, se snad není třeba zmiňovat. Pozor si ale dejte na výběr kosmetiky. „Používejte přípravky speciálně určené pro pleť s akné, zároveň se ale vyhněte produktům cíleným na teenagery, které mohou obsahovat alkohol a zbytečně pleť vysušovat,“ radí dermatoložka. Kosmetika by měla být hlavně nekomedogenní, aby neucpávala póry. „Dobré zkušenosti mám také s přípravky s obsahem kyseliny azelainové nebo kyseliny salicylové,“ dodává MUDr. Píchková.

K odlíčení vám nejlépe poslouží micelární roztoky, které pokožku důkladně vyčistí, aniž by ji vysušovaly. Vyzkoušet můžete vodu Physiologique (La Roche-Posay, 330 Kč) nebo Sébium H2O (Bioderma, 349 Kč). Pleť jí otřete i ráno. Večer si můžete dopomoci adstringentní vodou (Effaclar, La Roche-Posay, 380 Kč), která stahuje póry.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): micelární roztok Physiologique, La Roche-Posay, 330 Kč a Sébium H2O, Bioderma, 349 KčFoto: archiv firem

Pokud už máte oslavu třicátých narozenin za sebou, nejspíš řešíte kromě akné také prevenci proti vráskám. Zatímco dříve jste musely kombinovat více přípravků, v dnešní době seženete produkty, které bojují s pupínky i časem (například Normaderm Anti-Age, Vichy, 348 Kč). Spolehnout se můžete také na nemastné hydratační krémy (Sébium Hydra, Bioderma, 329 Kč). V případě nouze vás zachrání lokální přípravky, které nanášíte přímo na pupínky (Nu Skin Epoch Blemish Treatment, 448 Kč nebo Anti-Blemish Solutions Spot Treatment Gel, Clinique, 469 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): krémy Normaderm Anti-Age, Vichy, 348 Kč a Sébium Hydra, Bioderma, 329 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): lokální přípravky Nu Skin Epoch Blemish Treatment, 448 Kč a Anti-Blemish Solutions Spot Treatment Gel, Clinique, 469 KčFoto: archiv firem

Bojujete s akné i vy? Co se vám osvědčilo? Napište nám a podělte se o vaše zkušenosti!

Reklama