Hlavní obsah

Ničí vás premenstruační syndrom? Nemusí. Víme, jak si ulevit!

Foto: Profimedia

Až 80 procent žen špatně snáší čas těsně před menstruací. Ulevte si díky našim tipům i vyFoto: Profimedia

Premenstruační syndrom postihuje až 80 procent žen v plodném věku. Je přitom chyba myslet si, že je nutné trpět. Ulevit si můžete samy, stačí zařadit správné bylinky, vitaminy a pohyb.

Článek

Před menstruací máte pocit, že vám prasknou prsa, bojujete s chutěmi na sladké, jste nafouklé, a hlavně – naštvané na celý svět. Trvá to několik dní a uleví se vám až s příchodem menstruace. Možná si myslíte, že to je ženský úděl a nedá se nic dělat, jenže to je velký omyl.

Některými premenstruačními příznaky trpí až 80 procent žen v plodném věku a u třetiny jsou příznaky tak závažné, že zasahují do jejich denních aktivit.

„Mnoho žen si řekne, že to trvá ,jenom' týden v měsíci, a mávne rukou. Jenže týden v měsíci představuje tři měsíce za rok, a v průběhu reprodukčního života ženy je to celkem tři až osm let výrazně zhoršené kvality života. To je důvod, proč je důležité o premenstruačním syndromu mluvit, diagnostikovat ho a léčit,“ uvádí gynekoložka Kateřina Svojanovská z ambulance Gynfit, autorka webu o PMS.

Žádný alkohol, kofein a sůl

Premenstruační syndrom (známý též pod zkratkou PMS) se objevuje několik dní až dva týdny před menstruací, mizí s počátkem krvácení. Co je jeho příčinou, se dodnes přesně neví, jisté je, že v těle ženy dochází k hormonálním změnám, které vyvolávají více či méně nepříjemné příznaky. Patří sem únava, citlivost prsů, bolesti hlavy, nesoustředěnost, psychické vypětí, náladovost nebo zvýšená chuť na sladké a větší hlad.

Foto: Profimedia

Kvůli premenstruačnímu syndromu nezvládá práci mnoho žen. Nebuďte mezi nimi...Foto: Profimedia

„Někdy jsem jen podrážděná a bolí mě prsa, ale čas od času se stane, že nedokážu vstát a jít do školy. Dostanu zimnici, bolí mě celé tělo, trvá to asi dva dny a pak začne krvácení – a já jsem další den vyřazená z provozu, protože mě ukrutně bolí břicho,“ vypráví čtyřiadvacetiletá studentka Lucie. (Více o bolestivé menstruaci čtěte zde. Pomáhá prý jediná věc – zalézt do postele a spát.

Právě dostatek spánku (minimálně osm hodin) je jedním z klíčových způsobů, jak si ulevit od potíží. Mezi další patří úprava jídelníčku. Abyste se nepotýkaly s nepříjemnými potížemi, je dobré hlídat si spotřebu soli, omezit sladké, ale také alkohol, kofein a cigarety. Jezte několikrát denně, menší porce a vyhýbejte se tučným jídlům a sladkostem.

Gynekolog Jan Šulc z kliniky GEST pacientkám doporučuje užívat hořčík a vitamin E. „Doplnění hořčíku nebo vitaminu E, případně kombinace obojího, často zlepší všechny příznaky premenstruačního syndromu. Ovšem jakým mechanismem léčba funguje, to nevíme – přesně totiž neznáme ani mechanismy vzniku PMS,“ podotýká lékař.

Lékařka Kateřina Svojanovská kromě toho radí týden až dva před menstruací užívat vápník a vitamin B6 a z bylinek třezalku, extrakt z drmku obecného, odvar z ploštičníku, olej z pupalky. Pokud vás trápí bolesti břicha, zkuste čaj ze sezamových semínek nebo z majoránky, proti nadýmání pomáhá kmínový čaj a kopřiva zase zmírňuje napětí v prsou.

Foto: Profimedia

Jako důležitá prevence PMS je kvalitní a nejlépe osmihodinový spánek. Dopřejte si ho i vy!Foto: Profimedia

Pomůže antikoncepce

Jestli vás PMS doprovází především psychické obtíže, je dobré vyhnout se stresu a před menstruací více odpočívat. Důležitý je pohyb, ale nepřepínejte se a zařaďte něco klidnějšího – procházku, jógu, relaxační cvičení (tipy najdete zde).

Pokud vás PMS výrazněji omezuje, navštivte lékaře. „Velmi dobrý efekt má při úpravě PMS nasazení hormonální antikoncepce. Někdy pomůže jen doplnění hladin progesteronu v druhé polovině cyklu,“ dodává Jan Šulc. Dnešní medicína dokáže leccos, takže opravdu není třeba trpět.

A jak to máte před menstruací vy?

Reklama

Související témata: