Hlavní obsah

Nitroděložní tělíska: Spolehlivá antikoncepce za pár korun

Foto: thinkstock

Nitroděložní tělísko je spolehlivá a pohodlná antikoncepceFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řešíte neustálý problém, jakou zvolit antikoncepci? Máme pro vás skvělý tip – nehormonální nitroděložní tělíska. Na rozdíl od antikoncepčních tabletek či tělísek s hormony totiž ovlivňuje opravdu jen nechtěné těhotenství. A dnes, díky tělísku GyneFix, už ho mohou mít i dívky, které ještě nerodily! Je totiž tak maličké...

Článek

Zjednodušeně řečeno, nitroděložní tělíska se dělí na dva typy – hormonální a nehormonální. Vzhledem k tomu, že mnoho žen hormony brát nemůže, nebo prostě nechce, jsou nehormonální tělíska skvělým řešením.

Tělísko si můžete nechat zavést i před těhotenstvím!

Antikoncepční tabletky jsou při pravidelném užívání sice vysoce spolehlivé, mnoha ženám a dívkám ale nevyhovují. Někdy se jim nelíbí představa, že by si tělo nechaly ovlivňovat zbytečnými hormony navíc, jindy problémy působí právě ono pravidelné užívání.

Foto: gynefix

Měděné kroužky na tělísku působí na spermie toxickyFoto: gynefix

Tip redakce: O tom, že hormonální antikoncepce může i ublížit, jsme psali už zde.

Mladým, dosud nerodícím dívkám až dosud mnohdy nezbývalo než v takovém případě používat kondom. Mnoho gynekologů dosud nerodícím dívkám odmítalo tělísko zavádět. To se ale v posledních letech změnilo. Na trh přišla i opravdu maličká, a navíc nehormonální tělíska (Silverlily, Goldlily) a asi před rokem GyneFix, která si mohou nechat zavést i dívky mladší 20 let. „Ve své praxi jsem tělísko zaváděla i sedmnáctiletým dívkám. Důležité už dnes naštěstí není to, jestli rodily, ale to, jestli už mají zralý menstruační cyklus,“ říká MUDr. Martina Hourová.

A v čem je výjimečné poslední jmenované tělísko GyneFix? Nemá ramínka jako jiná tělíska, a nemá ani tělo kryté plastem. Jeho velikost je tak opravdu miniaturní a lze jej zavést i ženám s menší dělohou. Díky své pružnosti se navíc perfektně adaptuje v každé děloze.

Jak to tedy funguje?

Většina nehormonálních tělísek funguje na principu měděných kroužků. Ty uvolňují měděné ionty, které jsou pro spermie toxické a ty se tak nezmůžou na oplodnění vajíčka. V případě, že by tedy nějaká spermie proklouzla přes mechanickou zábranu, kterou je tělísko samo, ionty ji spolehlivě zlikvidují. Ani tahle ochrana před početím samozřejmě není 100%, je ale zhruba stejně spolehlivá jako antikoncepční tabletky, tedy kolem 99%.

Foto: GyneFix

Moderní tělíska se díky své velikosti vejdou i do maličké dělohyFoto: GyneFix

U tělíska ale ubývá faktor lidské chyby – máte ho zavedené stále, takže se vám nestane nehoda v podobě vynechané tabletky nebo snížení spolehlivosti kvůli jiným užívaným lékům. Z tělíska přes děložní čípek zůstanou do pochvy vyčnívat jen dva maličké vlasce, díky kterým jej lékař může zase kdykoliv bez problémů vyjmout. Ničeho se ale nebojte, milování s vaším partnerem ani používání tamponů nijak nebrání.

Kdy si tělísko nechat zavést nemůžete?

Přemýšlíte, kde je zakopaný čert, že už tělísko nemají všechny ženy? Každému vyhovuje něco jiného a třeba ženám s různými komplikacemi na děložním čípku se zavedení tělíska nedoporučuje. Pokud mezi ně ale nepatříte a v nejbližších minimálně 2 letech neplánujete těhotenství, svého gynekologa se určitě na tuhle možnost zeptejte. „Já mám s tělísky dobré zkušenosti a svým pacientkám je doporučuji,“ potvrdil nám také MUDr. Jiří Pavlásek z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Za řadu problémů s děložním čípkem mohou lidské papilomaviry, které způsobují rakovinu čípku. Před nejčastějšími typy už jde ale očkovat. Dříve stálo očkování nemálo peněz, dnes už ho vaše dcera může mít i zadarmo!

Bonus navíc? Ušetříte!

Zavedení nehormonálního nitroděložního tělíska stojí u gynekologa kolem 300 korun, u tělíska samotného záleží na značce, v průměru se částka ale pohybuje mezi 1500 a 3000 korunami. Životnost tělíska je opět podle druhu 5–7 let, v případě, že se rozhodnete pro těhotenství dříve, není problém tělísko vyjmout dřív, plodnost se už během prvního menstruačního cyklu vrátí do plné formy. Při plné době užívání v délce 5 let a ceně tělíska 2000 korun vás každý měsíc, kdy budete chráněné před nechtěným otěhotněním, vyjde na 33 korun, zatímco v případě opravdu levných tabletek to je minimálně kolem 150 korun.

Ještě váháte, jestli se svého gynekologa zeptat?

Reklama

Načítám