Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Smažený sýr můžeme bez nadsázky označit za moderní českou klasiku. Většina restauratérů vám – byť možná trochu nelibě – potvrdí, že jde o jedno z nejoblíbenějších jídel. Ochutnali jste už smaženou nivu?

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 120 g sýru s modrou plísní
    7
  • 4 plátky šunky
  • 1 hrst listového špenátu
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 lžíce mléka
    7
  • 1 hrnek strouhanky
    1
  • 1 dl řepkového oleje
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Vejce, čerstvě mletý pepř, mouku a mléko rozšlehejte na hustší těstíčko (nesolte, niva je sama o sobě slaná dost) a nechte chvilku odležet.

02.

Sýr rozkrojte na 4 plátky, každý z obou stran obložte několika lístky špenátu a zabalte do plátku šunky. Zajistěte párátky, obalte v těstíčku a poté ve strouhance. Celý postup můžete ještě jednou zopakovat, ale i jedna vrstva stačí.

03.

Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku z obou stran dozlatova.

Patří u vás smažený sýr k oblíbeným pochoutkám, nebo je na zakázaném seznamu? 

Související témata:

Načítám