Hlavní obsah

Smažák trochu jinak: brokolicové karbanátky s nivou

Hodnocení:
(80)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Brokolicové placičky, to zní docela zdravě, co říkáte? Rozteklá niva a kousky salámu v nich nejsou skoro vidět. Co oči nevidí, to srdce nebolí a můžeme si jít pochutnat!

Ingredience pro:
2 porce
  • 1/2 brokolice
  • 1 vejce
  • 120 g nivy
  • 40 g salámu
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst strouhanky
  • olej na smažení
Na hořčičný dip
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1.5 lžíce bílého jogurtu
  • 1.5 lžičky majonézy
  • 1 lžička citronové šťávy
  • pepř bílý mletý
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Jestli nemáte rádi brokolici, použijte spařený a pořádně vymačkaný špenát. Pro zdravější verzi samozřejmě vynechejte salám, já jsem dala poličan.

Foto: Jakub Jurdič

Nic dalšího na placičky nepotřebujete

Krok 2: Brokolici rozeberte na růžičky a rozmixujte na jemnou drť.

Foto: Jakub Jurdič

Brokolici můžete i nastrouhat, mixér je ale samozřejmě mnohem rychlejší

Krok 3: Ochuťte česnekem, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a přidejte vejce s najemno pokrájeným salámem.

Foto: Jakub Jurdič

Trocha česneku, čerstvě mletého pepře a salámu brokolici perfektně dochutí

Krok 4: Do směsi rukama nadrobte sýr a vše pořádně promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Rukama vše propracujte

Krok 5: Z hmoty utvořte asi 6 placiček (nebo malé jednohubkové kuličky), obalte ve strouhance a dejte alespoň na 15 minut (klidně i do druhého dne) do lednice ztuhnout.

Foto: Jakub Jurdič

Z hmoty tvořte placičky nebo malé kuličky a obalujte je ve strouhance. Dát můžete samozřejmě i klasický trojobal

Krok 6: Smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Na papírové utěrce pak nechte okapat přebytečný tuk.

Foto: Jakub Jurdič

Nebojte se vyšší vrstvy oleje, karbanátky se tak lépe propečou a přebytečný tuk odsaje papírová utěrka

Krok 7: Podávejte se šťouchanými bramborami a dipem z dijonské hořčice, majonézy nebo zakysané smetany a jogurtu. Dochuťte ho citronovou šťávou, bílým pepřem a solí.

Foto: Jakub Jurdič

Zvenčí jsou placky pěkně křupavé, uvnitř vláčné díky salámu a rozpuštěné nivě

Foto: Jakub Jurdič

Placičky servírujte se šťouchanými bramborami a hořčičným dipem

Tip: Pokud chcete mít jistotu, že budou placičky hezky držet tvar, obalte je v klasickém trojobalu: hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.

Sýr a brokolice k sobě prostě jdou. Zkuste i v troubě pečené brokolicovo-parmezánové kuličky, krémovou brokolicovou polévku nebo citronové těstoviny s brokolicí.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama