Hlavní obsah

Letní chůze na severský způsob

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chůze je nejzdravější druh sportuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Chůze je nejzdravějším pohybem. Prospívá kondici, podporuje paměť a dokonce zlepšuje sexuální výkonnost. Navíc omezuje úzkost a navozuje pocit euforie. Zkrátka, procházky v přírodě mají vědecky prokázané pozitivní psychoterapeutické účinky, protože tělo při nich vyplavuje tzv. hormony dobré nálady.

Článek

Nordic walking

Odborníci doporučují chodit často, přiměřeně rychle, v dobrých botách a ve správném postoji. A na to je nejvhodnější nordic walking neboli severská chůze s teleskopickými hůlkami. V podstatě se jedná o kondiční chůzi s vyšší intenzitou, která zapojuje do pohybu celé tělo.

Teleskopické hole

Lyžařské nebo teleskopické hole, které se při severské chůzi používají, umožňují střídání napětí a uvolňování svalstva paží a ramen. Horní část těla přitom přebírá až třicet procent práce nohou. Úchyt na konci hůlek zpevní palec a zápěstí, takže pomáhají udržovat tělo během chůze ve správné vzpřímené poloze. Gumové kryty na hrotech hůlek zase usnadňují chůzi na asfaltovém, betonovém nebo jiném tvrdém povrchu.

Zdravé posilování i rehabilitace

Severská chůze - nordic walking - byla vyvinuta ve Finsku horlivými běžkaři, kteří hledali letní alternativu oblíbeného zimního sportu. Netrvalo dlouho a začala se využívat jako léčebná metoda. Výhod, které chůze s hůlkami v rukou přináší, je hned několik. Především se díky jejich použití a specifické technice zapojí devadesát procent svalů. Tento vynikající tělesný trénink posiluje i horní polovinu těla, hlavně mezižeberní a šíjové svaly. Jestliže se opíráme o hole, šetříme klouby dolních končetin, což umožňuje chůzi i lidem po operacích kyčlí a jiných kloubů. Rovněž pomáhá zvýšit hustotu kostí, zvýší tok krve v nohách a zvýrazní pozitivní účinky chůze na srdce zvýšením spotřeby kyslíku až o čtvrtinu. Není bez zajímavosti, že se při ní spálí o čtyřicet procent kalorií více než při běžné chůzi!

Foto: hotelparadies.com

Nordic walking je alternativou k zimním běžkámFoto: hotelparadies.com

Správný výběr holí

Důležitý je výběr odpovídajících hůlek. Český trh nabízí širokou škálu nordic walking holí, od jednodušších, určených pro začátečníky, až po vysoce kvalitní a extrémně lehké, vyrobené z karbonu či z hliníkových slitin, pro výkonnostní sportovce. Jejich výška by podle odborníků měla být 0,68 krát výška postavy. Co to znamená? Při rovně postavené holi by mělo předloktí a paže přiložená k tělu svírat pravý úhel. Turisté používají dvoudílné až třídílné hůlky, které se dají složit do batohu. Jejich délky se obvykle pohybují od 60 do 145 centimetrů. Madlo hole by mělo dobře ležet v ruce, být asi tři až čtyři centimetry nad poutkem. Poutko má pevně spojovat ruku a hůl a kdykoli umožnit její uvolnění.

Náš tip:

Nordic Walking hole, Dachstein, 590 Kč Teleskopické hole, Fizan NW Carbon, 1050 Kč Trojdílné teleskopické hole, Black Diamond, Hudy Sport, 1630 Kč

Kvalitní obuv

Prioritou číslo jedna je pro severskou chůzi vhodná obuv a samozřejmě kvalitní ponožky. Při chůzi se špička nohy ohýbá a funguje i při odrazu. Jestliže nebudete mít ve špičce boty dostatek prostoru, budou vás brnět prsty již po pouhých dvaceti minutách chůze. Právě kvůli bolestem prstců, jak se odborně prsty na nohou nazývají, nejčastěji vyhledáváme lékaře. Vzhledem k této alarmující skutečnosti bychom si měly pořídit botu, která dobře padne, je z kvalitního materiálu, má zpevněnou špičku a prsty na nohou bezpečně chrání. Jen tak bude naše chůze skutečně zdravá.

Náš tip:

Ponožky Icebreaker, 450 Kč Ponožky Keen, 430 Kč Boty The North Face, Hudy Sport, 3450 Kč Boty Hanwag, Hudy Sport, 3450 Kč Boty, Keen, 2790 Kč

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tento sport ulevuje od bolesti kloubů či zadFoto: samphoto.cz/jiunlimited

V zdravém těle zdravý duch!

Zatímco pro výkonnostní sportovce je nordic walking doplňková kompenzační tréninková metoda, pro rekreační sportovce je to zdravá společenská aktivita. Severská chůze je výborná pro všechny, které občas trápí bolesti kloubů či zad, pro pacienty po úrazu, ale také pro absolutní sportovní začátečníky, které ohrožuje osteoporóza nebo mají nadváhu či artrózu.

I vy můžete spalovat kalorie a zároveň strávit čas s přáteli, těšit se z přírody a pobytu na čerstvém vzduchu. Jedinou překážkou je vlastní pohodlnost!

Reklama

Související témata:

Načítám