Hlavní obsah

Nová vana? Známe zásady, jak ji nevybrat špatně

Foto: isifa

Klid a teplá voda s voňavými oleji nebo solemi. Tak si mnozí představují ideální odpočinek po namáhavém dniFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaká je nejlepší vana? Z akrylátu? Smaltovaná? Nebo dřevěná? Takové otázky si neklaďte. Důležité totiž je, co ve vaně děláte. Zdá se vám to jako hloupá otázka? Tak to jste vedle!

Článek

Spousta lidí vanu prostě chce. A to přesto, že nemá každý den čas se koupat a volí raději rychlé sprchování. Pokud není k dispozici samostatný sprchový kout, musí volit právě vanu. Je to i váš případ?

Co ve vaně děláte?

Vybrat si správnou vanu není zase až tak jednoduché. „Přibližně 70 procent klientů má pocit, že výběr vany se řídí jen a pouze cenou, rozměrem koupelny a tím, zda se jim vana líbí, či nikoli. To jsou ale špatná kritéria. Rozhoduje zejména to, jak vanu používáte,“ vysvětluje Ing. arch. Tomáš Holý a dodává: „Stejné množství klientů totiž přiznává, že ležení ve vaně pro ně není ani tak otázkou tělesné hygieny, jako spíše záležitostí příjemného odpočinku v horké vodě. A takový komfort si dopřávají přibližně jen dvakrát týdně.“ K čemu vám tedy bude vaše vana sloužit?

Foto: femine.blogspot

Jak často si dopřáváte odpočinek ve vaně?Foto: femine.blogspot

Jak často ve vaně relaxujete?

Takovou otázku byste si měli položit především. Teprve pak začněte řešit materiál či barvu vany. Pokud je relaxace ve vaně vaším takřka denním chlebem, tak byste vanu měli vybírat vlastně velmi podobně, jako vybíráte lůžko. V horké vodě se svalstvo uvolňuje, stejně jako když spíte. A měli byste svému tělu dopřát opravdu kvalitní odpočinek. Proto je vhodné, aby vana byla v prvé řadě anatomicky tvarovaná a odpovídající vaším tělesným proporcím, zejména výšce. A jak pak takovou vanu vybírat?

Foto: Therapy

Je pro vás ležení ve vaně věcí relaxace, nebo takovým způsobem vanu užíváte pro každodenní hygienické úkony?Foto: Therapy

Foto: Scenicrime Scapes

Mnozí si relaxaci ve vaně spojují s příjemnou kratochvílí a třeba se sklenkou vína. Důležité pak je, abyste nápoje měli kam postavitFoto: Scenicrime Scapes

Odpočíváte ve vaně každý den?

Pokud ano, pak si určitě nekupujte vanu z katalogu! Chcete-li si v ní odpočinout, vždy si ji musíte vyzkoušet. V prodejně se neostýchejte a lehněte si do ní. „Vaše nohy by měly být mírně pokrčené, měli byste cítit, že jste ve vaně příjemně zaklíněni, že vám nepodjíždí horní část trupu a že přitom opravdu pohodlně ležíte. Brada by přitom měla zůstat těsně nad horním okrajem vany. Pro časté ležení ve vaně je pak nejlépe volit vanu akrylátovou nebo dřevěnou. V obou případech jsou to měkké materiály, které budou vašemu tělu dělat dobře,“ radí Ing. arch. Pavel Bauer.

Foto: Pro koupelny

Pokud užíváte vanu primárně k relaxaci, volte vanu akrylátovou či dřevenouFoto: Pro koupelny

Ve vaně se častěji sprchujete?

V takovém případě je lépe, pokud budete volit vanu úplně jinak. Lidé, a zejména ženy u sprchování často stojí. Aby vám nehrozilo uklouznutí při sprchování či po něm, je velmi vhodné vybírat vanu se dnem s protiskluzovým povrchem. Koupíte je už od 8000 korun a nejčastěji jsou to vany akrylátové, výjimečněji smaltované či z jiného materiálu. Ovšem rozhodující není materiál vany, ale onen protiskluzový povrch. Také je vhodná vana se sedátkem, které už bývá součástí „výlisku“.

Foto: Alida

Nemusíte si kupovat klasickou zástěnu. Posloužit může i sprchová roletaFoto: Alida

A jak jste na tom s celkovou očistou vy? Sprchujete se, nebo dáváte přednost opravdovému odpočinku ve vaně? A jste se svou vanou spokojeni?

Reklama

Načítám