Hlavní obsah

Nové, nebo ojeté auto? Víme, podle čeho vybrat!

Foto: thinkstock

Klíčky od nového vozu - nebo raději od ojetého?Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete další auto do rodiny, nebo to staré už dosloužilo? Ať jsou důvody jakékoli, budete zřejmě řešit, zda koupit vozidlo nové, nebo ojeté. Rozhodování není jednoduché, ale my vám pomůžeme.

Článek

Obě varianty mají svá pro i proti, o kterých je dobré dopředu vědět a uvážit je. Jen tak budete ve výsledku se svou volbou spokojeni.

Kdy nové auto?

Výhody nákupu nového vozu jsou jasné – můžete si vybrat vhodný obsah motoru, ale i oblíbenou barvu, vzhled a výbavu interiéru. Máte stoprocentní jistotu o původu, najetých kilometrech a také záruční dobu.

Pět zásad při výběru nového auta:

1. Zvažte, kolik ročně najezdíte. Při méně než 20 tisících kilometrech může být nové auto neekonomické – záruční dobu „prostojí“ a případné závady se mohou projevit až ve chvíli, kdy si je budete muset zaplatit ze svého.

2. Trvejte na předváděcí jízdě. Zjistíte, zda se vám v autě dobře sedí, zda z něj dobře vidíte, zda vám vyhovují ovládací prvky i chování auta. Nechejte si vysvětlit všechno ovládání.

3. Zohledněte nejen počáteční cenu, ale i délku záruky, cenu náhradních dílů, servisu, náklady na pojištění. V odhadech nákladů pomohou statistiky spolehlivosti (pravidelně je vydává německý ADAC a pravidelně je přetiskují české motoristické časopisy a weby), které se sestavují na základě poruch.

Foto: thinkstock

Nespoléhejte jen na prohlídku v autosalónu, trvejte na zkušební jízděFoto: thinkstock

4. Neplatí, že dieselový motor je vždy výhodnější – vyplatí se těm, kteří najezdí ročně nad 30 tisíc kilometrů a také pro ty, kteří auto po asi 150 tisících hodlají prodat. Starší diesel je rozhodně dražší na opravy a údržbu.

5. Při výběru značky a výbavy pamatujte i na to, že auto budete chtít také jednou prodat. Například francouzská auta ztrácejí rychleji na ceně a auto bez klimatizace a centrálního zamykání prodáte hůř. Využijte výhodných paketů výbav, na kterých můžete ušetřit i desetitisíce.

„Měli byste si uvědomit, jak klesá cena auta od chvíle, kdy ho koupíte – což je podstatné hlavně pro ty, kteří si na něj museli vypůjčit,“ upozorňuje Martin Špaček z portálu Sfinance.cz, který k tomu přikládá přehled průměrné ztráty hodnoty koupeného vozu oproti původní ceně:

Kdy se vyplatí ojeté auto?

V momentě, když nemáte dostatek financí nebo si můžete vypůjčit jen omezenou částku.

Sedm zásad při výběru ojetého auta:

1. Zvolte raději osvědčené autobazary nebo autorizované prodejce – omezíte riziko nákupu kradeného auta.

2. Autorizovaní prodejci nabízejí za velmi výhodnou cenu předváděcí vozy, které mají najeto většinou do 50 tisíc kilometrů a vyšší výbavu – podívejte se i po nich. „Značkové ojetiny s dobrou cenou, jistotou původu a technického stavu a zárukou na další dva roky, to naši zákazníci velmi vyhledávají," potvrzuje Ing. Vítězslav Pelc, PR manažer Škoda Auto.

Foto: thinkstock

K výběru auta v bazaru si přizvěte odborníkaFoto: thinkstock

3. Sedněte k internetu, najděte vámi vybrané auto z různých míst a porovnávejte. Velmi výhodné nabídky jsou i nejrizikovější. Nevšímejte si ale jen ceny – porovnejte stáří auta, najeté kilometry a výbavu.

4. Na prohlídku auta a jeho projetí s sebou vezměte někoho, kdo tomu opravdu rozumí. Dobře prostudujte servisní knížku a porovnejte VIN v dokladech a v autě. Klidně zavolejte do servisu, který je uveden v servisní knížce.

5. Protože bohužel není výjimkou přetočený tachometr a zatajené bouračky, dobře si všímejte detailů – skutečný počet najetých kilometrů prozradí stupeň opotřebení pedálů, prosezení sedačky, stav palubní desky. Bouračku odhalí jiné zabarvení části karoserie, větší mezery mezi jednotlivými částmi, špatně doléhající dveře nebo kufr.

6. Trvejte na zkušební jízdě – všímejte si, jak auto startuje, jaký je stav spojky, brzd, jaký zvuk má motor. I tady platí, že byste se měli cítit za volantem v pohodě a mít vše na dosah.

7. „Občas jsou v prodeji i auta v exekuci nebo s nedoplaceným leasingem. Ty mohou novému majiteli přivodit velké problémy, vyplatí se proto znát podrobně historii auta," varuje Vítězslav Pelc. Ověřte si, kdo je skutečným majitelem vozu – na něj se budete obracet v případě reklamace. Pečlivě si také prostudujte smlouvu – počet najetých kilometrů, závad a podobné údaje.

Co je při výběru auta rozhodující pro vás? Napište nám o tom. Mimochodem, právě zde si můžete zasoutěžit o Alfu Romeo Giulietta na víkend.

Související témata:
Záruky

Načítám