Hlavní obsah

Sušit prádlo v pračce? Jde to!

Foto: Thinkstock

Chcete mít prádlo po vyprání hned suché?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled to vypadá jako zázrak. Koupíme si pračku a sušičku v jednom, do bubnu vložíme prádlo a po nějaké době ho vyndáme vyprané, suché, pěkně vyhlazené, bez vlasů a zvířecích chlupů. Konec snění, realita je bohužel o něčem jiném – nejenže prádlo nevyndáme suché a načechrané, ale ještě proděláme!

Článek

Odborníci tvrdí: pořizovat si pračku a sušičku v jednom by měla být až ta poslední varianta. Mnohem lepší je pořídit si dva samostatné přístroje. Ten kombinovaný totiž nemá výhody samostatné sušičky.

Proč je kombinace horší?

Stačí se podívat na návod k použití kombinovaných přístrojů a hned zaznamenáme první problém. Zatímco kapacita praní bývá šest nebo sedm kilogramů prádla, sušit můžeme jen půlku. První problém tedy je: co dělat se zbytkem v mezičase. Pravděpodobně nám někde bude mokré prádlo ležet zhruba více než hodinu v umyvadle a mačkat se. Za tu dobu nám ale některé věci uschnou na šňůře samy a zadarmo. To samé platí o drobných kouscích, když je v zimě rozprostřeme na horký radiátor.

Toto dělení má i druhou nevýhodu: pokud jsme zvyklé po návratu z víkendu ještě v neděli večer „zlikvidovat“ dvě várky špinavého prádla, s kombinovaným přístrojem na toto zapomeňme. Samotný prací cyklus trvá kolem hodiny, stejně tak každé sušení. Vyprat a usušit jednu várku nezvládneme za méně než tři hodiny.

Foto: Miele

Po vyprání sepne sušička automatickyFoto: Miele

Se žehličkou se nerozloučíme

Mezi výhody volně stojících sušiček patří to, že se prádlo o buben krásně vyhladí. Jenže u kombinovaného přístroje máme klasický děrovaný buben jako v pračce, tato výhoda tedy mizí a žehličku bychom měly mít stále při ruce.

Stejně tak se liší velikost otvoru, kterým prádlo vkládáme a vyjímáme. U sušiček bývá až o deset centimetrů větší, aby se nadýchané usušené prádlo při vytahování moc nepomačkalo. U kombinovaných spotřebičů tato výhoda opět odpadá.

Vyšší je i spotřeba. Zatímco při nákupu obyčejné pračky už vybíráme prakticky jen z úsporných „áček“, u těch kombinovaných splňují programy sušení velmi často požadavky jen pro třídu B, setkáme se i s C. Spotřeba se zpravidla pohybuje kolem čtyř kilowatthodin na jedno sušení. Na vyprání a usušení jedné várky tak odebereme ze sítě i devět kilowatthodin. Pokud nemáme speciální tarif s nižší sazbou a platíme základních pět korun za kilowatthodinu, vyjde nás jedno praní a sušení zhruba na 45 korun!

S malým prádlem méně práce

Je ale třeba přiznat, že i kombinované pračky se sušičkami se zdokonalují. Na trhu už tak lze najít několik přístrojů, u kterých není třeba vyndávat prádlo a na praní automaticky navazuje sušení. Platí to ale jen pro poloviční náplně vážící čtyři kilogramy.

Snižuje se i spotřeba energie, a to díky automatizaci sušení. „Například systém AutoDry zaručuje nejen optimální výsledky, ale šetří i energii. Takový spotřebič měří třikrát během sušení teplotu a průběžně ji porovnává se stanovenou hodnotou. Podle zjištěných výsledků automaticky nastaví sušicí výkon topného tělesa na jeden ze čtyř stupňů od nuly do 1600 wattů a také se automaticky vypne ve chvíli, kdy je prádlo suché,“ popisuje jeden ze systémů Miroslav Veselý, marketingový ředitel značky Bosch.

Přestože jsou sušičky čím dál dokonalejší, stále platí, že nejlevněji sušíme na šňůře na slunci. Proto přejeme hodně jasných dnů nejen pro naše prádlo!

Reklama

Související témata:

Načítám