Hlavní obsah

Novinka, která vyléčí rakovinu kůže

Foto: shutterstock.com

Kůže si pamatuje nadměrné sluněníFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete opalování na sluníčku a nyní v zimě jste častou návštěvnicí solária? Nic proti tomu, ale… jak jistě víte, nadměrné slunění může skončit rakovinou kůže. Anebo jste si již od svého lékaře vyslechla tuto diagnózu? Zkuste nepanikařit, mnohým z vás dokáže pomoci tzv. fotodynamická terapie (PDT)!

Článek

Pozor! Neznamená to ale, že byste se měly přestat bát této zákeřné nemoci a s klidem se nechráněně pohybovat na slunci nebo pokračovat v pravidelných drastických kúrách v soláriu. Tato novinka je poměrně nenáročná šance pro nemocné, kteří chtějí se zákeřnou nemocí zúčtovat. Metodou lze léčit aktinická keratóza (ložiska zhrubělé kůže u lidí vystavených nadměrnému slunečnímu záření), neinvazivní kožní nádory, tzv. basaliom (kožní nádor vycházející z bazální vrstvy epidermis, s výjimkou nodulárního basaliomu, ten klasickou metodou PDT řešit nelze) a spinaliom (rohovějící dlaždicový karcinom).

Jak se tělo zbavuje rakoviny, můžete vidět na našem videu ZDE:

{stream-video}

První konzultace

První návštěva slouží k určení typu nádoru. Zjištění se provádí v lokální anestezii, kdy se odeberou vzorky k tzv. histologickému vyšetření. Někdy se stává, že je diagnóza patrná na první pohled, tehdy stačí vyšetření pomocí digitálního dermatoskopu. Pak se teprve začíná s léčbou.

Odborník popisuje zákrok

„Postižená místa a jejich okolí natřeme krémem s aminolevulovou kyselinou, který se vstřebává téměř výhradně v postižených buňkách. Do těch zdravých proniká minimálně,“ vysvětluje dermatolog MUDr. Jan Lippert z Asklepionu – Kliniky a institutu estetické medicíny. „Následně se mění na porfyrin, který je velmi citlivý na světlo,“ dodává lékař. Ošetřené místo se překryje fólií, aby se lépe krém vstřebával a nakonec neprůhlednou náplastí. Pak je potřeba asi tři nebo čtyři hodiny počkat. „Poté přijde na řadu ozáření plochy červeným světlem po dobu 20 minut. Kombinace červeného světla a porfyrinu, který je nahromaděn v poškozených buňkách, vyvolá proces, který by mohl být přirovnán k explozi. Nádorové buňky se rozpadají a poté odlučují ve formě šupin,“ vysvětluje dermatolog z Asklepionu. Při zákroku můžete pociťovat přechodné pálení. „U nás jako u jedněch z mála na závěr ošetřujeme postižená místa cévním laserem,“ dodává Jan Lippert.

Co se děje pak

Každé tělo reaguje jinak, a tak jaká bude reakce po zákroku, závisí na míře postižení místa. Máte-li malý nádor nebo tzv. aktinickou keratózu, místo zčervená na dva až tři dny a pak se odloupne ve formě šupiny. Hluboké nádory zanechají za sebou trvalejší zarudnutí a někdy i otok, který se vstřebává trochu déle. Zapomeňte také na opalování na sluníčku. Před slunečními paprsky je potřeba začít se důsledně chránit, stejně jako po zákroku laserem.

„Rekonvalescence nevyžaduje pracovní neschopnost a klient je po měsíci pozván na kontrolu. V případě, že po vyšetření digitálním dermatoskopem přetrvávají pochybnosti o úplném odstranění, provádíme druhé sezení,“ informuje dermatolog. A kolik za léčbu zaplatíte? Cena fotodynamické terapie včetně světla Omnilux (tzn. aplikace Metvixu, ošetření laserem a Omnilux) se pohybuje od 10 000 Kč výše.

Řekněte, nestojí ale tyto peníze za vaše zdraví?

Související témata:

Načítám