Hlavní obsah

Novinka v pilates: Cvičí se na unikátních strojích!

Foto: Pilates Reformer

Cvičení pro tělo i duchaFoto: Pilates Reformer

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít krásnou štíhlou postavu, kterou se mohou chlubit například baletky nebo tanečnice? Vsaďte na pilates v nové podobě! Přinášíme vám videoreportáž z lekce Pilates Reformer, která se cvičí na speciálních strojích. Díky tomu je cvičení ještě mnohem účinnější a vaše postava získá za pár lekcí sexy křivky, o kterých se vám ani nesnilo!

Článek

Mysleli jste si až dosud, že pilates je vcelku pomalé, pro mnohé možná i nudné cvičení, na které potřebujete podložku a maximálně tak ručník navíc? Pak vás možná překvapí, že pravá a původní pilates se cvičila a cvičí na strojích. „Je to vlastně logické. Tvůrce tohoto typu cvičení Joseph Pilates totiž před více než 100 lety začínal cvičit s pacienty v nemocnici na lůžkách a samotné čelo postele pak používal jako oporu při jednotlivých cvicích. Proto se vám může zdát, že stroj na cvičení pilates, takzvaný reformer, vypadá skutečně trochu jako konstrukce postele,“ vysvětluje lektorka a majitelka studia Pilates Body Hana Hofrichtrová. Pilates na podložce mat work je pak v podstatě zjednodušené cvičení pilates bez použití stroje.

Podívejte se, jak vypadá lekce Pilates Reformer.

Na strojích se více zapotíte

I když se na strojích cvičí velmi podobné cviky jako při „obyčejné“ lekci pilates, ve skutečnosti při nich zapojujete svaly mnohem izolovaněji, a cvičíte tak intenzivněji. „Pokud k nám do studia přijde začátečník s tím, že chce začít cvičit pilates, ukážu mu během první lekce cviky jak na podložce, tak i na stroji. Sám si tak vyzkouší, že cvičení na stroji je mnohem intenzivnější a náročnější i na soustředění,“ tvrdí lektorka. „Zároveň se na stroji naučí více izolovat jednotlivé svaly a technicky pak cvičí lépe i cviky na podložce."

Foto: Pilates Reformer

Pilates je cesta k pevnému těluFoto: Pilates Reformer

Pilates na strojích vám zformuje postavu do pěkných tvarů a rozhodně se nemusíte obávat velkého nárůstu svalů, protože cvičíte pouze a jedině s vlastní vahou. I proto si cvičení pilates oblíbily hlavně baletky, tanečnice a propadly mu i mnohé známé celebrity. „Pilates nezhubnete, ale můžete si tělo zpevnit a zároveň se zbavit některých problémů, které vás třeba již delší dobu trápí,“ tvrdí Hanka. (O tom, že pilates funguje výborně třeba na oblast bříška, vás přesvědčí tanečnice Petra v článku Hubnoucí komando: Štíhlý pas? Ano!.)

Studií, které se zaměřují na Pilates Reformer, není zatím příliš mnoho, ale rok od roku jich přibývá. Najdete je především v Praze a Brně. Vzhledem k tomu, že většina lekcí je vedena privátně nebo maximálně ve skupince 4–5 klientů, je dražší i vstupné. V Praze se cena za jednotlivou lekci může pohybovat i okolo 1000 korun, mimopražské ceny jsou o trochu nižší. V případě, že jde o skupinový kurz, vyplatí se předplatit si celé kurzovné, díky kterému se vám pak cena výrazně sníží.

Vyzkoušeli jste už i vy sami pilates na strojích?

Reklama

Související témata:

Načítám